Κέβιν Κόστνερ και Τζόρτζ Κλούνεϊ σε τουρκική σειρά για τον Κεμάλ και τον αιχμάλωτο Τρικούπη

Κέβιν Κόστνερ και Τζόρτζ Κλούνεϊ σε τουρκική σειρά για τον Κεμάλ και τον αιχμάλωτο Τρικούπη

Στη νέα τουρκική υπερπαραγωγή με ονομασία Selanik 1920 Destanı, Κόστνερ και Κλούνεϊ έχουν ήδη πει το «ναι» - Ο Erdal Çaylak θα είναι ο Νικόλαος Τρικούπης, που μετά την ήττα στη Μικρασιατική εκστρατεία πιάνεται αιχμάλωτος από τους Οθωμανούς

costner_cloon_mesa
- «Έπρεπε να έχω αυτοκτονήσει»
- «Έχετε υπόψη σας, ότι και ο Μέγας Ναπολέων συνελήφθη αιχμάλωτος. Εσείς έχετε εκτελέσει το καθήκον σας πλήρως και μέχρι τέλους, γι’ αυτό και έχομε απόλυτη εκτίμηση και σεβασμό προς εσάς. Εδώ δεν είσθε αιχμάλωτος, είσθε φιλοξενούμενος!»

Αυτός είναι ένας διάλογος που σύμφωνα με τουρκικά μέσα έγινε μεταξύ του αιχμαλώτου στρατηγού Νικολάου Τρικούπη και του ηγέτη των Οθωμανών, Μουσταφά Κεμάλ Ατατιούρκ, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αμέσως μετά από αυτή τη στιχομυθία, ο Κεμάλ γύρισε στον Ιζμέτ Πασά και του είπε: «Έλεγξε ότι οι συνθήκες κράτησής τους είναι καλές. Πες μου αν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα». Ο Νικόλαος Τρικούπης έμενε σε ένα μπλε σπίτι μαζί με άλλους αιχμαλώτους πολέμου Έλληνες αξιωματικούς.

Το επίσημο περιοδικό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου «Ένοπλες Δυνάμεις» («Silahlı Kuvvetleri») στο τεύχος του Οκτωβρίου 2010 αφιερώνει άρθρο στη συνάντηση Τρικούπη – Κεμάλ, η οποία έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου, σε οικία πλούσιας οικογενείας στο Ουσάκ, η οποία είχε βαφτεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Έλληνα αρχιστρατήγου. Σήμερα η οικία αυτή χρησιμοποιείται ως Μουσείο Εθνογραφικό και του Ατατούρκ (Uşak Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi) και διατηρεί τα ίδια χρώματα (μπλε και άσπρο).

«Selanik 1920 Destanı» (Ο θρύλος της Θεσσαλονίκης 1920). Αυτή είναι η σειρά, παραγωγής TMProduction και Y Production, που αναμένεται να αποτελέσει το μεγάλο εμπορικό «όπλο» του τουρκικού Kanal D. Θα προβάλεται τις Πέμπτες το βράδυ σε μία ώρα πολύ εμπορική για την τουρκική τηλεόραση.

Πρόκειται για μια πανάκριβη παραγωγή που, μεταξύ άλλων, θα δείχνει πτυχές από τη ζωή του ηγέτη των Τούρκων, παράλληλα με την εξέλιξη της ιστορίας, που οδήγησε στον πυρπολισμό της Σμύρνης και τις δολοφονίες χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων, αλλά και την αιχμαλωσία του Έλληνα στρατηγού Νικολάου Τρικούπη.

Κλείσιμο
Οι πρωταγωνιστές

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο διάσημος Κέβιν Κόστνερ, ο οποίος θα παίξει το ρόλο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, ο θαυμασμός του Κόστνερ για τον «πατέρα των Τούρκων» είναι δεδομένος, καθώς έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Τουρκία γι' αυτό το λόγο. Μάλιστα είχε πει το 2007 ότι θέλει να κάνει μία ταινία με τη ζωή του Κεμάλ.

Φυσικά δεν πρόκειται να είναι μόνος του, αφού πριν από μερικές μέρες συμφώνησε να συμμετάσχει και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος θα υποδυθεί τον στρατηγό Χάμιλτον (Sir Ian Standish Monteith Hamilton), ο οποίος ήταν σημαίνων αξιωματικός του Βρετανικού στρατού την περίοδο εκείνη και συμμετείχε στο Μεσογειακό Σώμα που έδρασε κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης, που εξελίχθηκε σε θρίαμβο για τους Οθωμανούς.

Θα υπάρχει φυσικά «άρωμα» Ελλάδας, καθώς στη σειρά υπάρχει και ο ρόλος τους στρατηγού Νικολάου Τρικούπη, του οποίου το ρόλο θα παίξει ο Erdal Çaylak, 48χρονος διάσημος Τούρκος ηθοποιός με καριέρα και στη Γερμανία, ο οποίος, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα είναι Πομάκος από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα έχει συγγένεια με τον Ατατούρκ.

Ο στρατηγός Νικόλαος Τρικούπης μετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Αν και ηγείτο πέντε μεραρχιών, ύστερα από σειρά στρατηγικών λαθών, αιχμαλωτίστηκε μαζί με πολλές στρατιωτικές μονάδες. Αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν το 1923 επήλθε συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων. Ήταν διοικητής του Α’ Σώματος Στρατού στη περιοχή της πόλης Αφιόν Καραχισάρ. Σοβαρότερο λάθος αποτέλεσε το γεγονός ότι διοικώντας τόσες μεγάλες στρατιωτικές μονάδες, δεν προχώρησε στην ανάπτυξη των αναγκαίων προκεχωρημένων φυλακίων και ενός δικτύου παρατηρητών προκειμένου να διαφυλάξει την εμπροσθοφυλακή των μονάδων ευθύνης του. Εντέλει, όταν οι ελληνικές δυνάμεις δέχθηκαν την αιφνίδια επίθεση με διπλάσιες αριθμητικά δυνάμεις από τον κεμαλικό στρατό, δεν διέταξε τα σώματα ευθύνης του σε συντεταγμένη οπισθοχώρηση, με αποτέλεσμα την περικύκλωση και την αιχμαλωσία αυτών. Το ρήγμα που προέκυψε στο μέτωπο έπειτα από την ήττα στη μάχη του Αλή Βεράν, προκάλεσε την κατάρρευση ολόκληρου του μετώπου και την άτακτη φυγή των ελληνικών δυνάμεων προς τα παράλια. Το ξίφος του Νικολάου Τρικούπη βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο της Άγκυρας.

Τέλος, από τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, η Nurgül Yeşilçay, επίσης πασίγνωστη Τουρκάλα ηθοποιός, συζυτιέται για το ρόλο της Zübeyde Hanım, της μητέρας του Κεμάλ, ενώ ο Şahin Duman, θα είναι στο ρόλο του Ιζμέτ Ινονού.

Γυρίσματα θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη, στα στούντιο του Hadımköy, αλλά και στην Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης