ΣτΕ: Αναβάλλεται για δεύτερη φορά η συζήτηση για τις άδειες των καναλιών

ΣτΕ: Αναβάλλεται για δεύτερη φορά η συζήτηση για τις άδειες των καναλιών

Η δεύτερη αναβολή, δόθηκε καθώς λόγω της συνεχιζόμενης αδειοδοτικής διαδικασίας έχουν εκλείψει ορισμένοι λόγοι που προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί

ste
Για δεύτερη φορά αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018 συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας των αιτήσεων που έχουν καταθέσει τόσο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, όσο και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), για τη χορήγηση των 7 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Αρχικά οι αιτήσεις των καναλιών ήταν να συζητηθούν την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, αλλά αναβλήθηκε η συζήτησή τους για 4 Μαΐου 2018.

Την πρώτη φορά η συζήτηση των εν λόγω αιτήσεως αναβλήθηκαν από τους δύο εισηγητές- συμβούλους Επικρατείας, καθώς δεν είχε σταλεί από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διευκρινιστικά τεχνικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το ΣτΕ.

Τα τεχνικά στοιχεία αφορούσαν τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς μπορούσε να χορηγηθούν 16 άδειες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών.

Τώρα, αναβλήθηκε η συζήτηση της 4ης Μαίου 2018, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί η νέα ημερομηνία εκδικάσεως των αιτήσεων. Ο προσδιορισμός της νέας ημερομηνία αναμένεται μέσα στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η δεύτερη αναβολή, δόθηκε καθώς λόγω της συνεχιζόμενης αδειοδοτικής διαδικασίας έχουν εκλείψει ορισμένοι λόγοι που προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αιτήσεις με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.

Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών αυτών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης της καθεμίας από αυτές.

Η πλευρά των καναλιών υποστηρίζει ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος, και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα και έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, τα κανάλια υποστηρίζουν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε 7, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς μάλιστα ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός 7 είναι εσφαλμένες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης