ΕΔΟΕΑΠ: Υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ δημιουργούν συνεχώς εμπόδια στη λειτουργία του Οργανισμού

edoeap_1

«Ο ΕΦΚΑ παρακρατά χωρίς κανένα νομικό έρεισμα Αγγελιόσημο άνω των 700.000 ευρώ το οποίο όφειλε να έχει αποδώσει στον ΕΔΟΕΑΠ» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση

Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου 4498/2017, το υπουργείο Εργασίας και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, δημιουργούν συνεχώς νέα εμπόδια στη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ σημείωνει σε ανακοίνώσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΑΠ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι ενώ ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης έχει υλοποιήσει άμεσα όλα όσα απαιτούνταν για την εφαρμογή του Νόμου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων και του ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ αναφέρει:

Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου 4498/2017 για τη δημιουργία του μεγάλου ΕΔΟΕΑΠ, ακόμη αυτός δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, στερώντας από χιλιάδες νέους ασφαλισμένους μας την δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών που δικαιούνται και δημιουργώντας προβλήματα στην λειτουργία του Οργανισμού. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες και το ΔΣ του Οργανισμού έχουν υλοποιήσει άμεσα όλα όσα απαιτούνταν για την εφαρμογή του Νόμου, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και η ανεξήγητη κωλυσιεργία του Υπουργείου Εργασίας, δημιουργούν συνεχώς νέα εμπόδια δυσχεραίνοντας την μετάβαση του ΕΔΟΕΑΠ στη νέα εποχή.

Πιο συγκεκριμένα:

• Δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα ο Κανονισμός Είσπραξης Εσόδων παρά τη δέσμευση του υφυπουργού Εργασίας σε κοινή συνάντηση με τις Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ την 21η Μαρτίου.

• Με το επιχείρημα της μη έγκρισης του Κανονισμού Εσόδων, ο Ε.Φ.Κ.Α. δεν μας δίνει πρόσβαση στις υποδομές του, παρότι έχει συνυπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

• Τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων ασφαλισμένων τις εισπράττει ο ΕΦΚΑ χωρίς νομιμοποίηση εκ του νόμου. Από τα χρήματα που εισπράττει , έχει αποδώσει μία και μόνο φορά το ποσό των 550.000 ευρώ (εισφορές μηνός Δεκεμβρίου), χωρίς όμως να αποστείλει οποιαδήποτε πληροφόρηση για το ποιους υπόχρεους και ποιους ασφαλισμένους αφορά το συγκεκριμένο ποσό. Μάλιστα τις εισφορές υγείας τις στέλνει στον ΕΟΠΥΥ χωρίς αυτό να προβλέπεται από το νόμο.

• Ο ΕΦΚΑ δεν έχει τροποποιήσει τα πακέτα κάλυψης για τους ασφαλισμένους που υπάγονται πλέον σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία στον ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου αυτοί να καλυφθούν από τον Οργανισμό. Αντιθέτως, βρήκε χρόνο και τροποποίησε τα πακέτα κάλυψης που ίσχυαν πριν το νέο νόμο για τον ΕΔΟΕΑΠ με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε οι παλιοί εργοδότες που είχαν ασφαλισμένους στον Οργανισμό να στείλουν εισφορές και για τους υπόλοιπους εργαζομένους τους –νέους ασφαλισμένους.

• Παράδοξο είναι ότι ο ΕΦΚΑ προσδιορίζει τον αριθμό των εργοδοτών των οποίων το προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού σύμφωνα με το Ν.4498/2017, σε 225, τη στιγμή που ο Οργανισμός μας μέχρι τη θέσπιση του προαναφερόμενου νόμου ασφάλιζε εργαζομένους σε 250 επιχειρήσεις, δηλαδή 25 περισσότερες και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας οι επιχειρήσεις ΜΜΕ στη χώρα που πρέπει να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους είναι πάνω από 1.000. Έτσι εισπράττει εισφορές που ανήκουν στον ΕΔΟΕΑΠ αγνώστου ύψους.

• Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά τα έγγραφα του ΕΦΚΑ προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όπου ζητά να του δοθούν τα στοιχεία των εταιριών internet , υπόχρεων στον ΕΔΟΕΑΠ, που έχει στο μητρώο online media, το Υπουργείο δεν ανταποκρίνεται δυσκολεύοντας και τον ΕΦΚΑ.

• Προβάλλονται συνεχώς αντιρρήσεις και τεχνικές δυσχέρειες για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι μέχρι δύο εργοδότες, καίτοι αυτοί καλύπτονται ως μισθωτοί από το Νόμο.

• Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο ΕΦΚΑ παρακρατά χωρίς κανένα νομικό έρεισμα Αγγελιόσημο άνω των 700.000 Ευρώ το οποίο όφειλε να έχει αποδώσει στον ΕΔΟΕΑΠ ενώ μετά την κατάργηση του μηχανισμού είσπραξης Αγγελιοσήμου του τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ουδεμία γνώση έχουμε για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την καταχώρηση και επιδίωξη είσπραξης απαιτήσεων εκ των οποίων νομίμως έχουμε λαμβάνειν μερίδιο. Επίσης ο ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζει τις διατάξεις που προβλέπουν κατανομή του Αγγελιοσήμου (παρελθόντων ετών) ανά δίμηνο στον ΕΔΟΕΑΠ και τους λοιπούς δικαιούχους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.  - H ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ  - ΑΝΤΖΥ ΣΤΑΘΑΤΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seis

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε  15 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το εστιακό της βάθος ήταν 2 χιλιόμετρα

Matsios

«Ποτέ δεν περίμενα να δεχτώ τέτοιο bullyίng από έναν αριστερό πρωθυπουργό, τον οποίο είχα  ψηφίσει» ανέφερε ο Θωμάς Μάτσιος που έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ

34
simaia_main

Εκτεταμένα επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων - Κουκουλοφόροι έσπασαν και έκαψαν τα πάντα - Βροχή από μολότοφ με ορμητήριο το Πολυτεχνείο - Χημικά και ρίψεις νερού από «αύρα» για να σβήσουν οι φωτιές μέσα στο χώρο του ιδρύματος - Επεισόδια και στη Λ.Αλεξάνδρας με έναν τραυματία και οκτώ προσαγωγές

162