Ποινική δίωξη για κακούργημα εναντίον υπαλλήλων της ΕΚΑΠΤΥ

ekapty1

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε πριν έναν χρόνο και αφορά την περίοδο 2007-2015

Με την άσκηση κακουργηματικού βαθμού ποινικών διώξεων κατά τριών υπαλλήλων του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ ΑΕ) ολοκληρώθηκε η έρευνα που ξεκίνησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς πριν περίπου ένα χρόνο για την οικονομική διαχείριση της εταιρίας την περίοδο 2007-2015.

Το ΕΚΑΠΤΥ, ΔΕΚΟ που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο της υγείας, με αντικείμενο μεταξύ άλλων την πιστοποίηση σε συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ιατροτεχνολογικά όπως μηχανήματα και άλλα, βρέθηκε στο στόχαστρο των Εισαγγελέων μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο νέος επικεφαλής της εταιρίας του Δημοσίου , το 2017.

Η δίωξη που ασκήθηκε, αφορά τα αδικήματα της απιστίας και των ψευδών βεβαιώσεων και η δικογραφία που σχηματίστηκε έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος, με την δίωξη να βαρύνει τρεις υπαλλήλους της επίμαχης περιόδου, σχετίζεται με οφειλές ιδιωτών, εταιριών κ.α προς το Κέντρο, που ουδέποτε διεκδικήθηκαν από τους κατηγορούμενους και για τις οποίες έχει παραγραφεί πλέον η δυνατότητα αξίωσης τους από το Δημόσιο. Σύμφωνα με τους εισαγγελικούς υπολογισμούς η ζημιά ξεπερνά τις 150 χιλιάδες ευρώ. Η κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης αφορά την ελλειπή τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών για την πιστοποίηση μηχανημάτων . Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι φέρονται δηλαδή να εξασφάλιζαν πιστοποιήσεις σε χωρίς να εφαρμόζουν τις οδηγίες για τον έλεγχο συστημάτων και μηχανημάτων.

Το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας στρέφεται κατά πρώην στελέχους του ΕΚΑΠΤΥ, που βαρύνεται με την κατηγορία της απιστίας καθώς του αποδίδεται ότι ανάλωσε παράνομα επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2007 και 2008, ύψους πλέον του 1 εκατομμυρίου ευρώ για συγκεκριμένα έργα που αποτελούσαν συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας . Τα χρήματα είχαν δοθεί με σκοπό την ανάληψη εκ μέρους του ΕΚΑΠΤΥ έργου δημιουργίας και αποκατάστασης δύο ιατρικών μονάδων στον Λίβανο και ενίσχυσης υποδομών και εκπαίδευσης προσωπικού μίας μονάδας στην Αλβανία. Σύμφωνα με την δικογραφία, τα χρήματα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΠΤΥ με αποτέλεσμα το 2012 η μία μονάδα στον Λίβανο να μην έχει ολοκληρωθεί ενώ η δεύτερη , όπως και εκείνη στην Αλβανία , δεν ξεκίνησε ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eisaggelia-protodikon-dikastiria

Εφόσον η εισαγγελική έρευνα δείξει ότι ο αναπληρωτής υπουργός κατέγραψε τον συνομιλητή του, αποτύπωσε την συνομιλία εγγράφως και την διοχέτευσε στον Τύπο, η ποινή του μπορεί να είναι έως και δέκα χρόνια κάθειρξη - Δικαστές αναλύουν το ατόπημα της υποκλοπής και δημοσιοποίησης της συνομιλίας

Jeronimo

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μία ψηφίδα σε ένα μωσαϊκό ευγνωμοσύνης, αγάπης και ευχαριστίας προς την ευεργέτιδα της Αθήνας και της πατρίδας, προς την Κυρά μας, την Αγία Φιλοθέη. Όλο το έργο το οποίο επιτελεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας βηματισμός στα χνάρια της Αγίας Φιλοθέης», τόνισε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής