Εκπαιδευτικός προσέφυγε στο ΣτΕ για τις «διακρίσεις» στους ψυχολόγους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα

ste_epikrateias

Το υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει στους ψυχολόγους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ως ψυχολόγους εκπαιδευτικούς - Υποστηρίζει ότι η διάκριση αυτή είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας ιδιωτική εκπαιδευτικός ζητεί να ακυρωθεί η άρνηση του υπουργού Παιδείας να εκδώσει απόφαση με την οποία να καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ψυχολόγων που εργάζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση, την στιγμή που ήδη έχει εκδοθεί σχετική απόφαση για τα δικαιώματα, κ.λπ. των ψυχολόγων των δημοσίων σχολείων.

Η ιδιωτική εκπαιδευτικός εργάζεται από το 2008 ως ψυχολόγος σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου, αλλά έχει προσληφθεί ως διοικητικό προσωπικό, παρά το γεγονός ότι παρέχει αμιγώς εκπαιδευτικό έργο.

Αυτό συμβαίνει καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει στους ψυχολόγους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ως ψυχολόγους εκπαιδευτικούς. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα καθήκοντα των ψυχολόγων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων είναι όμοια με τα καθήκοντα των ψυχολόγων των δημοσίων σχολείων.

Έτσι, λόγω της αντισυνταγματικής αυτής διάκρισης, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν μπορούν να προσλάβουν ψυχολόγους ως εκπαιδευτικό προσωπικό και τους προσλαμβάνουν ως ιδιωτικό προσωπικό.
Παράλληλα, οι ψυχολόγοι- εκπαιδευτικοί του Δημοσίου τομέα έχουν καθηκοντολόγιο και όλα τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών (διακοπές, κ.λπ.), ενώ δεν τα έχουν οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Η ψυχολόγος -εκπαιδευτικός του ιδιωτικού τομέα είχε υποβάλει αίτηση στο υπουργείο Παιδείας και ζητούσε να αρθεί η διάκριση αυτή μεταξύ των ψυχολόγων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και να προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ψυχολόγων του ιδιωτικού τομέα. Αλλά το υπουργείο Παιδείας ουδέποτε ανταποκρίθηκε στο αίτημά της και έτσι η ψυχολόγος προσέφυγε στο ΣτΕ.

Υποστηρίζει ότι η διάκριση αυτή είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), αλλά και στο άρθρο 16 του Συντάγματος που ρυθμίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας της εκπαίδευσης και της παροχής παιδείας από το κράτος και ειδικά είναι αντίθετο στη ρητή επιταγή του τελευταίου άρθρου (16) για την παροχή παιδείας ίδιου επιπέδου και περιεχομένου από τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

more

«Οι καταγγελίες του κ. Κωσταράκου αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καθώς αυτά τα κονδύλια δεν προορίζονται για το ελληνικό δημόσιο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά

3
bakari-dolofonia_main01

Οι γονείς του άτυχου 23χρονου ζητούν δικαίωση για τη δολοφονία του παιδιού τους - Στις 21 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα η δίκη για τον ξυλοδαρμό του Μπακαρί - Εννέα οι κατηγορούμενοι

1
kapsohas

«Θα έλεγα στους εκλεκτούς συναδέλφους της διοίκησης, να μην μπουν στον κόπο να με καλέσουν στα πειθαρχικά όργανα της Ένωσης» λέει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ - Τι απαντά στις επικρίσεις για την τοποθέτησή του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

25