Σαρώνουν την ψυχική υγεία με κατάργηση νοσοκομείων και αλλαγές στις δομές

vna-dromo-1

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι που προειδοποιούν για συνέπειες στην υγεία των ασθενών και καταγγέλλουν οικονομίστικη λογική στο υπ. Υγείας

Δραματικές αλλαγές σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – μετά το φιάσκο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των περίφημων Τοπικών Μονάδων Υγείας- και στο πεδίο της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο της Αριστοτέλους θα ενσωματώσει την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης αυτής είναι η κατάργηση των τριών ψυχιατρείων της χώρας (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δρομοκαϊτειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης), η ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε επτά νοσοκομεία της περιφέρειας και η ένταξη όλων των δομών ψυχικής υγείας, όπως ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) με την παράλληλη αποσύνδεσή τους από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ή κλινικές όπου μέχρι τώρα υπάγονται διοικητικά και ιατρικά.

Πρόκειται ωστόσο για αλλαγές που βρίσκουν αντίθετους τους εργαζόμενους στο ευαίσθητο πεδίο της ψυχικής υγείας.

«Στόχος είναι πολλές εξ αυτών των δομών να καταργηθούν και όσες απομείνουν να περάσουν στα χέρια των μη Κυβερνητικών-Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και την ΑΕΜΥ Α.Ε.» τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και υπογραμμίζει ότι ακυρώνεται προσπάθεια ετών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων ασθενών πετάγεται στον Καιάδα μόνο και μόνο για να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση το κόστος λειτουργίας και στελέχωσης». Κατά πληροφορίες, η αλλαγή δρομολογείται για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας μέσω ΕΣΠΑ όπως έγινε με τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας, τα σημεία της ΠΦΥ, που παραμένουν βεβαίως κυρίως στα χαρτιά.

Τις ενστάσεις τους για το επιστημονικό- θεραπευτικό αποτέλεσμα αυτής της αποσύνδεσης δομών από τα ψυχιατρεία εκφράζουν οι εκπρόσωποι των Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ). «Σήμερα οι ασθενείς που φιλοξενούνται σε δομές ανοιχτού τύπου όπως ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα, αποτελούν ουσιαστικά ασθενείς συγκεκριμένης κλινικής συγκεκριμένου νοσοκομείου. Έχουν σημείο αναφοράς τον ψυχίατρό τους και τους νοσηλευτές της κλινικής τους. Υπάρχει μια ανοιχτή δίοδος μεταξυ δομής και κλινικής όποτε χρειαστεί πχ αν ο ασθενής εμφανίσει κάποιο πρόβλημα ή υποτροπή και πρέπει να νοσηλευτεί. Από το υπουργείο δεν αποσαφηνίζεται πως θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η θεραπευτική σχέση μεταξύ ψυχικά ασθενή και γιατρού εφόσον οι δομές ψυχικής υγείας θα υπάγονται πλέον στις Υγειονομικές Περιφέρειες» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, κ. Γιώργος Αβραμίδης.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρεία εκτιμούν πως όλες οι επερχόμενες αλλαγές θα αφορούν, εκτός από τους ψυχικά ασθενείς, και τους ίδιους και πως θα σηματοδοτήσουν νέο κύμα κινητικότητας στην καλύτερη περίπτωση, διαθεσιμότητας στη χειρότερη, μέσα στο σύστημα υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Λούλης

Είπαμε. Όταν δεν παράγεις, δεν δηλώνεις εισοδήματα και δεν πληρώνεις φόρους, δεν θα έχεις υποδομές , υπηρεσίες, παροχές και, θα έχεις τους τρελούς και τους φονιάδες ελεύθερους στην γειτονιά σου. Ω, μα είναι τόσο απλό!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

KOMOYNISTES = ΑΘΕΟΙ-ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ- ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ------- ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ------- ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΥΝ-ΟΒΟΥΛΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ -ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ---------- ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ; Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης Άµυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσµών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέµησις του ξένου υλισµού και πιθηκισµού, του διαφθείροντος το φρόνηµα και εκφυλίσαντος σήµερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας. ------------ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ-- ΜΙΑ ΒΡΩΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ-----ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ -ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ TSIPRAS Ο ΨΕΥΤΑΡΑΣ , Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ , ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ , ΕΝΑΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ-ΑΘΕΟΣ ΕΝΑΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ... ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟYΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ------ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ + ΚΚΕ + ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ----- ΤΟΥ ΚΥΝ-ΟΒΟΥΛΕΙΟΥ----(τσιπρασ -παρασκευοπουλος-κοντονης-τοσκασ-καραμανλης-παπανδρεου -σημιτηςκ.α.------ ,,, ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ...........

ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ

Να καταργήσει τις ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ !!!!!!!!!!!!!!!! ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 1000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΝΤΑΣ !!!! ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ........ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΗΔΕΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥ......, αν εχουν κότσια!!!!!!!!!!!!!!!! και πάλι ΠΟΛΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

εχουν

διαλυσει τα παντα ρε ουτε ενα καλο οι αριστεροι?ουτε ενα..το παθημα εγινε μαθημα..

Λούλης

Εμ, εδώ και 40 χρόνια ψηφίζεις σοσιαλισμο. Δηλαδή, εσύ πως περίμενες να καταλήξει όλο αυτό;

Κυνικός

Είναι φυσικό να θέλουν οι Συριζαίοι να κλείσουν τα ψυχιατρεία, καθότι βαριά ψυχασθενείς οι ίδιοι...Η Αριστερά είναι ψυχική και πνευματική νόσος...

Εκλεισαν και το δρακοπουλειο

Επί της Αχαρνών στην Αθήνα και το γέμισαν πακια και λαθρομαντιλουσες.

Εδώ έχουν

Καταργήσει νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία θα κολωσουν; Όχι αυτοί αλλά και οι προηγούμενοι. Παράδειγμα το νομαρχιακό νοσοκομείο Πατησίων που ηταν και δωρεά της οικογένειας λεμου. Μια απο της καλυτερες χειρουργικές και οφθαλμολογικες κλινικές της Αθήνας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης