Ιερώνυμος: Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε φανατισμό

Ιερώνυμος: Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε φανατισμό

Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον Abuzar Ebrahimi Turkman, αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης
- Συνάντηση του Ιρανού πολιτικού και με Κώστα Γαβρόγλου

iero1
Μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τον Abuzar Ebrahimi Turkman, αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης του Ιράν.

Θυμίζουμε οτι εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει διαθρησκειακός διάλογος με το Ιράν που αναδεικνύει το διεθνή ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον κ. Εμπραχμί και αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδος με το Ιράν χαρακτηρίζοντας και την σημερινή συνάντηση ιστορικό σταθμό, αφού πραγματοποιείται σε μία γενικότερη ατμόσφαιρα αγωνίας της ανθρωπότητας για την πορεία των πραγμάτων.

«Όλοι έχουμε την αγωνία. Αναζητούμε την ελπίδα, την συνεργασία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική διότι συναντώνται υπεύθυνα άνθρωποι που εκπροσωπούν δύο μεγάλες θρησκείες» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «οι υπεύθυνοι από όποιον χώρο και αν βρίσκονται πρέπει να προβληματιστούν και να μη μείνουν αδιάφοροι και παγεροί σε αυτήν την κατάσταση. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε φανατισμό και σε θρησκευτικές ή πολιτικές ακρότητες».



Κλείσιμο
Υπογράμμισε, επίσης, την ευθύνη των ηγετών των θρησκειών να έχουν πρωτοβουλία και λόγο σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα, ο λαός μας αγαπά την ειρήνη, αγωνίζεται ενάντια στα προβλήματα οποιασδήποτε μορφής και είναι αισιόδοξος για το μέλλον». O Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Εμπραχμί για τις υποτροφίες που προσφέρει, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, σε νέους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν στην Τεχεράνη και ευχήθηκε οι δεσμοί αυτοί να συνεχιστούν και να φέρουν καρπούς.

O κ. Εμπραχμί ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή, αναφέρθηκε στον διαθρησκειακό διάλογο επισημαίνοντας πως «ο Θεός έχει χαρίσει την δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν διάλογο. Άλλωστε, τα προβλήματα σήμερα υπάρχουν επειδή δεν υπάρχει διάλογος. Η ειρήνη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μία ουσιώδης ανάγκη και χρειαζόμαστε συνεργασία».



Προσέθεσε, επίσης, ότι «η χώρα μας ποτέ δεν ξεκίνησε εξέγερση προς μία άλλη χώρα» και αναφέρθηκε στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ελλάδος και του Ιράν τονίζοντας πως «οι δύο αυτές χώρες πρόσφεραν πολλά στην ανθρωπότητα και πιστεύω ότι μπορούν να συνεργαστούν πάλι για να προσφέρουν στον άνθρωπο».Κατόπιν ο κ. Εμπραχμί συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών επισκέφθηκαν τον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών και τον ι. ν. Αγίου Ελευθερίου.

Νωρίτερα συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Στο τέλος της συνάντησης, που έγινε με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή, ο κ. Γαβρόγλου, δήλωσε:«Είχα σήμερα τη χαρά να συζητήσουμε εκτενώς με τον κύριο Υπουργό ένα σύνολο ζητημάτων. Ενημερώθηκα λεπτομερώς για τις μορφωτικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που σκέφτονται να πάρουν. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στα θέματα του διαθρησκειακού διαλόγου για τον οποίο επισκέπτεται τη χώρα μας ο Υπουργός, φέρνοντας ένα ειλικρινές μήνυμα ειρήνης που θα το επαναλάβει και αύριο στον Βόλο όπου γίνεται η συνάντηση διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων Μητροπολιτών και θεολόγων και Μουσουλμάνων θεολόγων του Ιράν. Επίσης, είναι εξαιρετικά ευχάριστο ότι μετά την τωρινή συνάντησή μας θα συναντήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Τον ευχαριστώ και ελπίζουμε να έχουν συνέχεια αυτές οι συζητήσεις και η συνεργασία μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης Abuzar Ebrahimi Turkman δήλωσε:«Στο όνομα του Θεού του Παντοδύναμου, είμαι πολύ ευτυχής και χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Εξοχότατο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εμείς ξέρουμε κι αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μία ιστορική χώρα με πλούσιο Πολιτισμό. Γι’ αυτό μεταξύ Ιράν και Ελλάδας είχε υπογραφεί ένα πολιτιστικό, μορφωτικό, επιστημονικό πρόγραμμα ανταλλαγών πριν από 60 χρόνια. Και σήμερα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας ιδιαίτερα στον Πολιτισμό και στον διαθρησκειακό διάλογο. Είχαμε πάρα πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση με τον Εξοχότατο κύριο Υπουργό. Ευχαρίστησα τον κύριο Υπουργό για το διαθρησκειακό έργο που γίνεται εδώ στην Ελλάδα και του απηύθυνα πρόσκληση να επισκεφθεί το Ιράν και να συνεχίσουμε τον διάλογο στο Ιράν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης