Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

f2eb82331b9eddaf8428cbe035ebb776

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και οι προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και οι προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνεδρίαση, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου κατέγραψε λεπτομερώς τα περιστατικά των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε αναλυτικά το ιστορικό της παρενόχλησης του γεωτρύπανου της ΕΝΙ και περιέγραψε αφενός τη διαδικασία συμφωνιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τα γειτονικά κράτη, αφετέρου επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν έχει κρυφή ατζέντα στην περιοχή και διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη με την εξαίρεση της Τουρκίας, όχι όμως με δική της υπαιτιότητα. Όπως εξήγησε ο Ν. Αιμιλίου, η Τουρκία θέλει τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, επιθυμεί να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τόσο ο μόνιμος αντιπρόσωπος, όσο και η αναπληρώτρια διευθύντρια αρμόδια για θέματα Τουρκίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Αντζελίνα Έιχορστ, επεσήμαναν όλες τις τελευταίες δηλώσεις στήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως εκφράζεται μέσω της έκθεσης για την Τουρκία, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τονίζοντας ότι οι "28" καλούν την Τουρκία να απέχει από πράξεις, τριβές, προκλήσεις και απειλές, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου πρόσθεσε ότι το μήνυμα του Συμβουλίου της ΕΕ μεταφέρθηκε στον Ρ.Τ.Ερντογάν στη Βάρνα.

Καταλήγοντας, ο Ν.Αιμιλίου σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη από την αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεση προόδου σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά, εξηγώντας ότι θα έπρεπε να περιγράφεται η έλλειψη εποικοδομητικής στάσης στις λεγόμενες εξωτερικές πτυχές του κυπριακού, όπου με την εμμονή για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων τίναξε τις διαπραγματεύσεις στον αέρα.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια διευθύντρια της ΕΥΕΔ, τόνισε ότι η ΕΕ επανειλημμένα καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί και σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών για το θέμα. Τόνισε ότι το μήνυμα μεταφέρθηκε στον Ερντογάν στη Βάρνα και σημείωσε ότι η ΕΥΕΔ συζητά διαρκώς με την Τουρκία για αυτά τα θέματα και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σημείωσε δε ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη, πως πρέπει να προκρίνει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vial-0066

Ο Φλόριαν Βέστφαλ, επικεφαλής του γερμανικού τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα μίλησε στην DW για τη Μόρια και περιγράφει με λεπτομέρειες τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών

4553494

Την ημέρα της επίθεσης του Ρουβίκωνα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση - Ήταν μόλις 37 ετών- Την είδηση γνωστοποίησε το Σωματείο Ειδικών Φρουρών καταγγέλοντας την υπηρεσία ότι αντί να τον προστατεύσει και να τον στηρίξει τον τιμώρησε 

28
zakinthos_arthro

Εισηγούνται άρση της απαγόρευσης εισόδου και παραμονής των επισκεπτών στο Ναυάγιο της Ζακύνθου αλλά προτείνουν η αποβίβαση να γίνεται σε ένα μικρό μόνο τμήμα, της ακτής και για περιορισμένο χρονικό διάστημα