Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία μεταναστών μέσω αίτησης ασύλου

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία μεταναστών μέσω αίτησης ασύλου

Οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του Διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου

refugees_law_asylum
Την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής διεθνούς προστασίας – ασύλου σε πρόσφυγες προβλέπει σχέδιο νόμου που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις που ενσωματώνουν στην ελληνική νομοθεσία την σχετική οδηγία της Ε.Ε. οι πρόνοιες αφορούν όλους τους πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς που υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας και στα μέλη της οικογένειάς τους.

Οι αρμόδιες αρχές εντός 15 ημερών από την υποβολή αίτησης παροχής διεθνούς προστασίας ενημερώνουν τον αιτούνται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις προς τις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται σε σχέση με τις συνθήκες υποδοχής και τις παροχές που προβλέπονται.

Οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του Διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου. «Ο περιορισμός της ελευθερίας κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και δεν εμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων. Η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας λαμβάνεται όταν είναι αναγκαία για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση τν αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας» τονίζεται μεταξύ άλλων. Πάντως το νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, επιταχύνουν και την διαδικασία απέλασης για όσους δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης