Πατούλης - Αγοραστός: Απαιτείται αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων και όχι απλή αναλογική

Πατούλης - Αγοραστός: Απαιτείται αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων και όχι απλή αναλογική

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία τόνισε ο Γ. Πατούλης και σημείωσε : «Εμείς θέλουμε μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ άλλοι προωθούν την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης

VAR_4376
Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισαν οι Πρόεδροι της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός αντίστοιχα, το κοινό συνέδριο των δύο Ενώσεων που διοργανώνεται για πρώτη φορά, στις 18 και 19 Απριλίου στην Αθήνα.

Όπως επισήμαναν κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού, «οι δύο Βαθμοί της Αυτοδιοίκησης συγκροτούν ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο με στόχο ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που θα βασίζεται στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση».

Διεκδικούμε ουσιαστική μεταρρύθμιση με βάση τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ άλλοι προωθούν την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης. Πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι να γίνει μία ουσιαστική μεταρρύθμιση ώστε να μπορούν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για αυτά που τις αφορούν. Αν θέλει η χώρα να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης απαιτείται απλή λογική και όχι απλή αναλογική όπως προωθεί η Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών».

Η απλή αναλογική θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία τόνισε ο Γ. Πατούλης. Επικαλούμενος το παράδειγμα του δήμου Αθηναίων, ανέφερε ότι «αν εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής, ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός χάνει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων με συνέπεια η συνεργασία με άλλους συνδυασμούς να δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων».

Στο όνομα της δημοκρατίας δε θα επιτρέψουμε να ενισχυθεί ο συγκεντρωτισμός του κράτους, το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως δούρειο ίππο το εν λόγω σύστημα προκειμένου να δικαιολογήσει πολιτικές επιλογές όπως είναι ο Εκτελεστικός Γραμματέας.

Κλείσιμο
Εδώ και ένα χρόνο για νομοσχέδιο ακούμε και νομοσχέδιο δεν βλέπουμε

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εστίασε στο γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει κανένα πολιτικό κείμενο ή σχέδιο που να παρουσιάζει με συγκεκριμένα άρθρα και διατάξεις τις θέσεις της κυβέρνησης για τη Μεταρρύθμιση και την Αποκέντρωση Πόρων και Αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση.

«Εδώ και ένα χρόνο για νομοσχέδιο ακούμε και νομοσχέδιο δεν βλέπουμε» τόνισε και διαμήνυσε ότι «η Αυτοδιοίκηση δε θα δεχθεί να έρθει το νομοσχέδιο κατευθείαν στη Βουλή και να μην υπάρξει επαρκής χρόνος για διαβούλευση».

«Στο κοινό μας συνέδριο με την ΕΝΠΕ, καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να μας παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση και να δεσμευθεί ενώπιον όλων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δίμηνη διαβούλευση πριν τη κατάθεσή του στη Βουλή».

VAR_4426



«Δε νοείται διαβούλευση αν δεν έχουμε στα χέρια μας ένα επίσημο σχέδιο νόμου το οποίο θα γίνει αντικείμενο διαλόγου στα Δημοτικά μας Συμβούλια, στα Δ.Σ. των ΠΕΔ και των Περιφερειών, αλλά και στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ».

«Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας όσοι επιλέγουν την τακτική των διαρροών, προφανώς για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για καθυστερήσεις και δεν μπορεί να εξαρτά το μέλλον της από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Προσδιορίζοντας την ουσία της μεταρρύθμισης, εστίασε στην αποκέντρωση, στη δυνατότητα δηλαδή να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για αυτά που τις αφορούν, και όχι το κεντρικό κράτος. Ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει και στην Ελλάδα πράξη η έννοια της μητροπολιτικότητας προκειμένου να δοθούν στις τοπικές αρχές τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και για την δρομολόγηση πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο.

Κ. Αγοραστός: Η Ελλάδα μια από τις πιο συγκεντρωτικές χώρες στον κόσμο

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε:

«Στις 18 και 19 Απριλίου γίνεται ένα ιστορικό, ξεχωριστό, μοναδικό συνέδριο, στο οποίο Περιφέρειες και Δήμοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια δύσκολη στιγμή παρατεταμένης ύφεσης και κρίσης – κοινωνικής, οικονομικής και δημοσιονομικής – για να κερδίσουμε το μέλλον των συνανθρώπων μας.

Ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής ότι κακώς κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν το συνέδριο αυτό με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να υποβαθμίσει τη σημασία αυτής της μεγάλης αυτοδιοικητικής προσπάθειας.

VAR_436


Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από παρατεταμένη δημοσιονομική κρίση. Όπως συχνά συμβαίνει σε χώρες με ανάλογα προβλήματα, έτσι και εδώ, παρατηρείται λειτουργική ενδυνάμωση και ισχυροποίηση της κεντρικής κυβέρνησης έναντι των περιφερειακών και τοπικών αρχών, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις σκληρές οικονομικές πολιτικές που απορρέουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Αυτό σημαίνει συγκεντρωτισμό και ουσιαστική εγκατάλειψη της αποκέντρωσης, παρά την όποια επίφαση διεύρυνσης της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών μέσα από μη οργανωμένες θεσμικά και με αποσπασματικό και όχι αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα επιτροπές και ομάδες πολιτών.

Εμείς είδαμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδότησε τους διοικητικούς πειραματισμούς, τις μη στοχευμένες προσλήψεις και, γενικότερα, την έλλειψη ορθολογικών πολιτικών του κεντρικού κράτους, έχοντας υποστεί τα τελευταία επτά χρόνια περικοπές που υπερβαίνουν το 60% των πόρων της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης