Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ: Πλήρης αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου

eikona12

Δείτε την επιστολή

Σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του δικαιώματος του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες προχώρησε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal.gr,
η Τουρκία με επιστολή της στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αντιδρώντας στην κατάθεση στο διεθνή οργανισμό του Κοινού Ανακοινωθέντος της Τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Η επιστολή αυτή επιχειρεί να λειτουργήσει ως προειδοποίηση και για το Κάιρο, καθώς η Άγκυρα δεν κρύβει την ανησυχία της, λόγω και των εχθρικών σχέσεων με το καθεστώς Σισί, να προχωρήσουν και να καταλήξουν οι συνομιλίες Ελλάδας - Αιγύπτου για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επιχειρείται ακόμη η αμφισβήτηση της συνεργασίας της Κύπρου με την Αίγυπτο που έχει πάρει εντατικούς ρυθμούς και ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την Κυπριακή ΑΟΖ στην Αιγυπτιακή ακτή για την μεταφορά του προς υγροποίηση φυσικού αερίου.

Με την επιστολή του, με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, αμφισβητεί την αναφορά σε ύπαρξη «κοινών θαλασσίων συνόρων» μεταξύ των τριών χωρών και επαναλαμβάνει τη μονομερή διεκδίκηση της χώρας του για δικαιώματά της επί όλης της υφαλοκρηπίδας της δυτικά της Κύπρου και μέχρι την Κρήτη και την Ρόδο. Οι ρηματικές διακοινώσεις της, στις οποίες παραπέμπει η Τουρκία, αναφέρονται στη μονομερή και αυθαίρετη «οριοθέτηση» της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών, «εξαφανίζοντας» την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, ενώ υπάρχουν παραπομπές και στην παράνομη παραχώρηση δικαιώματος ερευνών στην τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ, σε «Οικόπεδο» το οποίο επικαλύπτει την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Η τουρκική επιστολή που δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευση (Α/72/820 6 Απριλίου 2018) αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σχετικά με την επιστολή που περιείχε την Τριμερή Διακήρυξη με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2018 εκφράζω της ενστάσεις της κυβέρνησής μου. Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του μεσημβρινού 32°16'18"E εχουν καθορισθεί με τουρκικές ρηματικές διακοινώσεις και με σειρά επιστολών προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και έχουν δημοσιευθεί στην Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea καθώς και στο Law of the Sea Bulletin.

Υπό το φως των ανωτέρω η αναφορά στα αποκαλούμενα «κοινά θαλάσσια σύνορα» στην προαναφερόμενη κοινή επιστολή, είναι άκυρη και αβάσιμη υπό τους ορούς του Διεθνούς Δίκαιου, περιλαμβανομένου του εθιμικού δικαίου.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα ipso facto and ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της….

Φεριντούν Σινιρίογλου

Μόνιμος Αντιπρόσωπος».

epistoli1


Στις 13 Φεβρουαρίου με επιστολή τους οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου Μαρία Θεοφιλή, Κορνήλιος Κορνηλίου και Μοχαμεντ Ομαρ Γκαντ, (Α/72/760) είχαν καταθέσει στον ΟΗΕ το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Τσίπρα -Σίσι- Αναστασιάδη που έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2017 στην Λευκωσία.
eikona12

Στη Διακήρυξη υπήρχε μια παράγραφος αφιερωμένη στον σεβασμό των τριών χωρών στους κανόνες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και εκτός των άλλων υπήρχε σαφής αναφορά στην «δέσμευση τους να προωθήσουν χωρίς καθυστέρηση τις συνομιλίες για οριοθέτηση των κοινών θαλασσίων συνόρων», ενώ συγχρόνως καλούσαν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να αποφύγει ανάλογες ενέργειες στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Ζητείται πρωθυπουργός

Που χάθηκε; Μήπως το έσκασε από τώρα ή μήπως πήγε στους καθοδηγητές του για να πάρει οδηγίες; Μάλλον το δεύτερο.... Ακόμα δεν τα ξεπουλήσαμε όλα...

και

ελάτε τώρα να βγάλετε πετρέλαια. Με το τουρκο από πάνω να κουνά το δάκτυλο και τους εντόπιους ανεπάγγελτους αλήτικους της πολιτικής πετρέλαιο No.

Δημητρης

Πιστεύω πως η Τουρκία έχει αδικήσει τον εαυτό της ως προς την μέση γραμμή. Αν θεωρήσει και την Αφρική ως νησί - μπορεί να το υποστηρίξει μιας και το Σουεζ την διαχωρίζει από την Ασία - τότε η μέση γραμμή βρίσκεται κάπου βόρεια της Ανταρκτικής.

EΠΕ

Η καθαρή ήττα ξεκίνησε το 1996 με την αλλαγή της Ελληνικής πολιτικής στο περιβόητο "Η Ελλάς δε διεκδικεί τίποτα" του Σημίτη και τη διαγραφή όλων των τότε ελληνικών αιτημάτων. Με το πέρασμα των χρόνων οι Τούρκοι πολλαπλασίασαν τις διεκδικήσεις τους σε τραγικό βαθμό φτιάχνοντας μια ατελείωτη αντζέντα από αιτήματα. Εμείς πάλι εφόνον δεν έχουμε ούτε ένα να αντιπαραθέσουμε στο τραπέζι θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε τα δικά τους. Και μόνο αυτό είναι ήττα. Πήραν το πάνω χέρι στην κουβέντα από την πρώτη μέρα

Νικ

Και η ακάθαρτη πότε ξεκίνησε, βρε διανοούμενο θηρίο; Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν χαρίζουμε τίποτα. Μόνο μία εξαίρεση κάναμε. Για την υφαλοκριπίδα των νησιών. Εκεί επειδή το διεθνές δίκαιο δεν είναι ξεκάθαρο η θέση της χώρας μας ήταν και είναι: για την υφαλοκριπίδα να προσφύγουμε μαζί με του Τούρκους στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Αλλά η Τουρκία ξέροντας ότι θα χάσει δεν συμγωνεί με την προσφυγή. Αυτά που λες για τον Σημίτη είναι βλακείες!

Έλληνας Εξωτερικού

Ας το φίλε. Το "δε διεκδικούμε, δεν υποχωρούμε" ήταν το αξίωμα Ανδρέα. Δυστυχώς αυτό καλό είναι στα λόγια, στην πράξη για να το κάνεις πρέπει να είσαι υπερδύναμη. Γιατί όταν είσαι μικρή χώρα και δε ζητάς τίποτα, ενώ άλλοι ζητάνε, οι ισχυροί θα σε πιέσουν να καθήσεις να διαπραγματευτείς, όπου θα αναγκαστείς να παραχωρήσεις κάτι. Ήδη αυτό έγινε στο Νταβός (mea culpa). Ακολούθησε Μαδρίτη (Σημίτης), Ίμια (Σημίτης-Πάγκαλος) με αφορμή τα οποία, φτάσαμε στα 156 νησιά που σήμερα δε διεκδικούν ως γκρίζα, αλλά λένε πως είναι τουρκικά. Η υφαλοκρηπίδα είναι ξεπερασμένη έννοια, που έχει αντικατασταθεί από την ΑΟΖ στο Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS 1982). Η Ελλάδα απλά φοβάται να ανακηρύξει ΑΟΖ (όπως έκανε η Κύπρος) και χθες η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ επίσημα έγγραφο, που ορίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο να υπερκαλύπτει την ελληνική ΑΟΖ (αν την ανακηρύτταμε) μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για κανένα δικαστήριο (δεν τα αναγνωρίζει), μιας που βλέπει πως θα πάρει ό,τι θέλει με την απειλή βίας και χωρίς να πέσει ντουφεκιά.

EΠΕ

Η Ελλάδα είχε πέντε βασικές διεκδικήσεις από την Τουρκία μέχρι το 1996. Ποιές; Να πάς να ανοίξεις τα στραβά σου να μάθεις

Χασαν

ΑΙ ΣΙΚΙΡΙΜ ΒΟΥΝΤΟΥ ΒΑΡΑ ΙΜΠΝΕ [...].

Μαριάννα

Αν ειχε καταλαβει τι εστί ελληνική Αριστερά θα είχε ήδη μπει στο Σύνταγμα

Μπα

Μην ανησυχείς, σε φυλάει το ΝΑΤΟ !ΧΑΧΑΧΑΧΑ

αντε γεια νεοελληναραδες

συντομα και τουρκικα εθνικα υδατα μεχρι την μεση του αιγαιου, και ΚΑΝΕΙΣ δεν θα βγαλει κιχ. Θα κανετε και μια πορεια διαμαρτυριας και ολα ενταξυ. Και συνεχιστε να ονειρευεστε εσεις ξανθα γενη, αγια καστανα και μαρμαρωμενους βασιλιαδες

νεοελληναρας

Υπαρχουν ανθρωποι με συνειδηση που θα βγαλουν "κιχ" εκει που πρεπει, και οχι πουλωντας εξυπναδα πισω απο ενα πληκτρολογιο.

Γιώργος

'Όσοι ανόητοι ψήφισαν αυτό το μόρφωμα θα διαπιστώνουν καθημερινά πόσο λάθος κάνανε. Για να γλυτώσουν τον ΕΝΦΙΑ, έφεραν για πρωθυπουργό αυτόν τον ψεύτη-εθνομηδενιστή και τον συνέταιρό του τον σχιζοφρενή που υποβάθμισαν την Ελλάδα και την κάνανε σκουπίδι.

Γέροντας απο του λίγους

Όταν θα ακούτε να γίνεται συζήτηση για την ΑΟΖ, τότε.... εκλογές έρχονται! Χαχαχα

sofistis

Αυτοι επιστολη .. εμεις τουμπεκη !! ... κι ας εχουμε το Διεθνες Δικαιο Θαλασσας καθαρα με το μερος μας (ενω αυτοι ΔΕΝ το αναγνωριζουν καν). Εδω κολλαει το "φωναζει ο κλεφτης ...". Τα καλως εννουμενα συμφεροντα της χωρας ποιος θα τα υποστηριξει? η γιαγια μου η αυτοι που λενε "δεν υπαρχουν θαλασσια συνορα"??

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης