Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ: Θα κόβουμε το νερό μόνο στους κακοπληρωτές

Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ: Θα κόβουμε το νερό μόνο στους κακοπληρωτές

Το 1/3 των χρεών είναι λογαριασμοί κάτω από 100 ευρώ - Στις 18 Απριλίου ο πρώτος διαγωνισμός για τις 300 προσλήψεις - Οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα έργα υποδομών λυμάτων

mpenisis
Στους κακοπληρωτές και τους αδιάφορους καταναλωτές θα στοχεύσει η εισπρακτική πολιτική της ΕΥΔΑΠ τους επόμενους μήνες, συνεχίζοντας τις διακοπές παροχών που ξεκίνησε εντατικά από την περασμένη Άνοιξη, σε όσους συνειδητά αφήνουν βερεσέδια. Σήμερα, τα συσσωρευμένα χρέη της εταιρείας είναι πάνω από 200 εκ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο, παρατηρείται μείωση λόγω ρυθμίσεων και διακανονισμών. Καθώς αυξάνονται όμως οι κακοπληρωτές, το συνολικό ποσό των οφειλών παραμένει στάσιμο. «Το νερό δεν είναι απλά ένα δημόσιο αγαθό, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορείς να το στερείς σε εκείνους που δεν το πληρώνουν», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Μπενίσης. Επισημαίνει όμως ότι το 1/3 των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ αφορούν απλήρωτους λογαριασμούς κάτω των 100 ευρώ. «Τα 100 ευρώ σε ένα μέσο νοικοκυριό, μπορεί να είναι οφειλές ενός έτους» υπογραμμίζει.

Η ΕΥΔΑΠ έχει διαγράψει, το σύνολο των χρεών ύψους 564.000 ευρώ που αφορούσαν δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που εντάχθηκαν στο Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο της εταιρείας και θα συνεχίσει την πολιτική της δωρεάν παροχής ποσοτήτων νερού σε όσους μπορούν να αποδείξουν την αδυναμία τους. «Σε όσους εκμεταλλεύονται όμως την κρίση και δεν πληρώνουν, η ΕΥΔΑΠ θα κόβει το νερό, είναι αν θέλετε και μία προστασία προς τους πολίτες για να μην αυξηθούν υπέρμετρα οι οφειλές». Η ΕΥΔΑΠ δεν σκοπεύει να αναθέσει σε εξωτερικούς συμβούλους την διαχείριση των χρεών, όπως έκανε αντίστοιχα η ΔΕΗ. Ωστόσο έχει προσλάβει μια ομάδα νέων δικηγόρων οι οποίοι έχουν αναλάβει πρωτίστως την είσπραξη των μεγάλων οφειλών. Υπολογίζονται σε πάνω από 700 οι «κόκκινοι» πελάτες, εκείνοι δηλαδή που έχουν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ. Όπως αναφέρει ο κ. Μπενίσης, η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη εισπράξει από αυτούς περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και η προσπάθεια συνεχίζεται καθώς πολλοί είναι πλέον αντιμέτωποι ακόμη και με τα μέτρα του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που μπορεί να εφαρμοστεί και στην ΕΥΔΑΠ.

Αρχίζουν μέσα στο μήνα οι προσλήψεις 300 εργαζομένων

Σε ότι αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, υποστηρίζει ότι υπό δημόσιο έλεγχο έχει περάσει το 50% συν 1 μετοχή, το οποίο πρόσφατα μεταβιβάστηκε στο Υπερταμείο. Στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένει το 11%, το οποίο μπορεί να διαθέσει σε ιδιώτες μέσα από μία διαδικασία που προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι. «Η πολιτική βούληση είναι η ΕΥΔΑΠ να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Αναλάβαμε μια δέσμευση στο πλαίσιο του μνημονίου που οφείλουμε να τηρήσουμε. Φανταστείτε ένα νοικοκυριό που πουλά κάτι μέσα στην κρίση με σκοπό να ανακτήσει κάποτε».

Tο προσωπικό της εταιρείας αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Μπενίση κινητήριο μοχλό ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Οι πιο πρόσφατες προσλήψεις όπως αναφέρει, έγιναν πριν 15 χρόνια, γεγονός που έχει επιπτώσεις στο μέσο όρο ηλικίας των υπαλλήλων.

Στις 18 Απριλίου ξεκινά ο πρώτος διαγωνισμός για την διαδικασία πρόσληψης 209 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ που αφορά σε άτομα Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων (οικονομολόγοι, μηχανικοί, χημικοί κ.ά.). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και ο δεύτερος διαγωνισμός για την πρόσληψη 91 εργατών. Η διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο με την πρόσληψη 300 συνολικά ατόμων που αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην λειτουργία και την ανάπτυξη της εταιρείας.

Κλείσιμο
Οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα έργα υποδομών λυμάτων

Μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, θα δημοπρατηθεί και ο μεγαλύτερος όγκος των έργων διαχείρισης λυμάτων συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ που εκκρεμούν τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο ο σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές καθυστερήσεις που σχετίζονται με αλλαγές, τοπικές αντιδράσεις και προβλήματα αδειοδότησης. Στον βιολογικό καθαρισμό των δήμων Ραφήνας- Πικερμίου και Σπάτων-Ραφήνας προϋπολογισμού 220 εκ. ευρώ, προέκυψε τις τελευταίες μέρες θέμα τροποποίησης της χάραξης, καθώς από το ίδιο σημείο που έχει χωροθετηθεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), διέρχεται το καλώδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Εύβοιας –Αττικής. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα πάει πίσω την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, η οποία βρισκόταν στο τελικό στάδιο έπειτα από την γνωμοδότηση 23 φορέων και υπηρεσιών. H σχετική διαδικασία εκκρεμεί από το Φθινόπωρο του 2016.

Με την έγκριση της ΑΕΠΟ θα προχωρήσει και η ένταξη του έργου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η δημοπράτηση του έργου, η οποία τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Υπό μελέτη είναι ο τρόπος δημοπράτησης του έργου καθώς εξετάζεται να βγει ξεχωριστός διαγωνισμός για το ΚΕΛ (μελέτη-κατασκευή) και άλλος διαγωνισμός για τα δίκτυα αποχέτευσης. Για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μαραθώνα προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ, η εταιρία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των οριστικών μελετών, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να δημοπρατηθεί και αυτό με την σειρά του προς το τέλος του έτους. Πίσω έχει μείνει ο βιολογικός καθαρισμός στο Κορωπί που λόγω αρχαιολογίας και δασαρχείου μπλοκάρει το 10% που απομένει για να τελειώσει το έργο αλλά και το ΚΕΛ Σαρωνικού (Ανάβυσσος, Λαγονήσι, Καλύβια) που βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν. Η αρχική χωροθέτηση στο Βιομηχανικό Πάρκο στα Καλύβια δεν προκρίνεται από το δήμο και εξετάζονται άλλες εναλλακτικές λύσεις. Η μεταφορά των λυμάτων σε Μαρκόπουλο, Ραφήνα στο παρελθόν είχε απορριφθεί όπως αντίστοιχα και η Ψυτάλλεια, η οποία έχει την χωρητικότητα να τα δεχτεί αλλά λειτουργεί οριακά λόγω ρυπαντικού φορτίου. Τα περιθώρια εξεύρεσης λύσεως στενεύουν για αυτό και οριστικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν το καλοκαίρι. Προχωρημένες είναι οι διεργασίες για τα δίκτυα ακαθάρτων σε Γλυκά Νερά και Φούρεζι Παιανίας ύψους 22 εκ. ευρώ. Συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης με το σχετικό διαγωνισμό να προγραμματίζεται στο β΄ τρίμηνο του έτος. Ο εργολάβος προβλέπεται να έχει εγκατασταθεί στο έργο πριν τα τέλη του χρόνου ενώ προσπάθειες καταβάλλονται και για την Παλλήνη αλλά με μικρότερες πιθανότητες.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης