Κύπρος: Αλλάζει ο νόμος για τις αμβλώσεις με απόφαση της Βουλής

Κύπρος: Αλλάζει ο νόμος για τις αμβλώσεις με απόφαση της Βουλής

«Πρώτο βήμα για την αποποινικοποίηση» χαρακτηρίζουν τις αλλαγές οι βουλευτές – Πλέον οι αμβλώσεις θα επιτρέπονται μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι τη 19η εβδομάδα σε περίπτωση βιασμού

15161438
Στην τροποποίηση των διατάξεων του ποινικού κώδικα για τις αμβλώσεις προχώρησε η ολομέλεια της βουλής της Κύπρου.

Όπως αποφάσισαν οι βουλευτές, οι αμβλώσεις θα επιτρέπονται πλέον μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης, ενώ σε περίπτωση βιασμού της εγκύου, θα επιτρέπονται μέχρι τη 19η εβδομάδα.

Οι βουλευτές χαρακτήρισαν την αλλαγή ως «το πρώτο βήμα για αποποινικοποίηση» καθώς οι τροποποιήσεις «δεν είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει και νέα πρόταση, που θα καλύπτει κι άλλες παραμέτρους, όπως η υποχρεωτική συμβουλευτική πριν την διακοπή της κύησης, καθώς και ενημέρωση για θέματα προφύλαξης και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Στόχος δεν είναι η αύξηση των αμβλώσεων

Σύμφωνα με βουλευτές, η αλλαγή του ποινικού κώδικα δεν έχει στόχο την αύξηση του αριθμού των αμβλώσεων. Όπως ανέφεραν, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 47 χώρες που έγινε αποποινικοποίηση, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση, αλλά υπήρξε μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέλλα Κυριακίδου, επεσήμανε ότι στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν οδηγεί στην μείωση τους, καθώς γίνονται αμβλώσεις μέσα από παράνομες και μη ασφαλείς διαδικασίες, που θέτουν την ζωή των γυναικών σε κίνδυνο. Στην Κύπρο, κατήγγειλε, δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αμβλώσεις καθώς όπως είπε η κυρία Κυριακίδου, νεαρές γυναίκες προσφεύγουν στα κατεχόμενα για αμβλώσεις, ενώ παίρνουν παράνομα σκευάσματα.

Από τους 47 παρόντες βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 33, εναντίον οι 8, και 5 τήρησαν αποχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης