LIVE

Κορωνοϊός

Η Δικαιοσύνη εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή και αλλάζει η εικόνα της

kontonis-pappas_main01

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας – Ποια έργα προβλέπονται να υλοποιηθούν

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας με απώτερο σκοπό να αλλάξει η εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης και εισέλθει στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Το μνημόνιο συνεργασίας συγκριμένα αφορά την ανάπτυξη δράσεων, σχετικών με την εισαγωγή και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του χρηματοδοτούμενου προγράμματος του ΕΣΠΑ, ύψους 44 εκατ. ευρώ, που καταλαμβάνει την ψηφιοποίηση των Ποινικών και Πολιτικών Δικαστηρίων της χώρας. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης η ψηφιοποίηση στο χώρο της Δικαιοσύνης θα αλλάξει την εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία σήμερα λειτουργεί με ρυθμούς του 1960 και τις προδιαγραφές της εποχής εκείνης.

Η ψηφιοποίηση, σύμφωνα με τον Σταύρο Κοντονή θα βοηθήσει ουσιαστικά στη γρήγορη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων και στη μείωση του δικαστικού χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ανακοινώθηκε μία σειρά από έργα που στόχο έχουν την αναβάθμιση της λειτουργίας της δικαστικής διαδικασίας, την εξοικονόμηση πόρων, την ενίσχυση της διαφάνειας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω της ταχύτερης εξυπηρέτησης των υποθέσεων.

Πρώτο έργο η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος

Το πρώτο έργο, με προϋπολογισμό 24,1 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020), αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας. Πρόκειται για τη β’ φάση υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων», όπου εξασφαλίζεται και η διαλειτουργικότητά του με συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου, καθώς και με ευρωπαϊκά συστήματα.

Στην α΄ φάση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018, η ψηφιοποίηση της Πολιτικής και Ποινικής διαδικασίας εφαρμόστηκε σε 41 φορείς, στις εφετειακές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, ενώ στη β’ φάση, το έργο θα επεκταθεί στο σύνολο των δικαστικών φορέων της χώρας.

Δεύτερο έργο η δυνατότητα απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων

Το δεύτερο έργο έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν στη δικαστική διαδικασία, μέσα από δύο δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους). Η δράση «ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα» δίνει τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων, οδηγώντας στην εξοικονόμηση πόρων και την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, στη διευκόλυνση της προστασίας των μαρτύρων και στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου.

Ειδικότερα, η δράση «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα» πλέον οι κρατούμενοι οι οποίοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες σε δικαστήρια θα εξετάζονται εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη, όπως επίσης και μάρτυρες που οι υποθέσεις τους εξετάζονται σε άλλη περιοχή από τον τόπο διαμονής του. Παράλληλα, βελτιστοποιείται το πληροφοριακό σύστημα για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, της πορείας των πινακίων και των δικαστικών υποθέσεων και η άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (δικηγόροι, πολίτες κ.λπ.).

Εφαρμογές για smartphones και tablets

Με τη δράση «υπηρεσίες ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων», βελτιστοποιείται το πληροφοριακό σύστημα για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, της πορείας των πινακίων και των δικαστικών υποθέσεων και η άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (δικηγόροι, πολίτες κ.λπ.).

Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών που θα λειτουργούν σε ηλεκτρονικές συσκευές (smart phones, tablets, κ.ά.) είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω ασύρματου δικτύου, που θα εγκατασταθεί σε συγκεκριμένους χώρους των δικαστηρίων.

Τα έργα αυτά θεωρούνται κομβικής σημασίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης διότι με την χρήση τεχνολογιών της πληροφορίας ενισχύεται η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια του δικαστικού συστήματος, γεγονός που επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας μέσω της επιτάχυνσης των διοικητικών διαδικασιών. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύονται χρόνιες ελλείψεις της διοικητικής διαδικασίας και η χώρα μας συμβαδίζει με τις βέλτιστες πρακτικές των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Κρατών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, ανέφερε σχετικά: «Με τη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα μαζί με τον Σταύρο Κοντονή, ενισχύουμε ένα κομμάτι συμπαγές και ενιαίο, αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής της χώρας. Έχουμε φύγει άλλωστε από τον αστερισμό, κατά τον οποίο σχεδιάζονταν ψηφιακά έργα χωρίς πρόβλεψη για διαλειτουργικότητα και τα οποία αφήνονταν στην τύχη τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, επίσης, ότι ο ρυθμός απόδοσης της Δικαιοσύνης βρίσκεται στην κορυφή των δεικτών, που μετρούν τις παραμέτρους των αναπτυξιακών δυνατοτήτων μιας χώρας. Καλούμε τους ανθρώπους της Δικαιοσύνης να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα τεχνολογία και τα έργα που ετοιμάζουμε, ειδικά όταν αυτά έχουν γίνει με χρήματα του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε: «Οι δράσεις που υλοποιούνται σε συνδυασμό με τα ήδη δρομολογημένα έργα συνιστούν μεγάλες τομές στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι σημαντικό να παραμερίσουμε τυχόν επιφυλάξεις, να αντιμετωπίσουμε με τόλμη τις νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία. Με την εφαρμογή των δράσεων αυτών η εικόνα της καθημερινότητας της δικαστικής διαδικασίας θα αλλάξει ριζικά προς όφελος όλων των παραγόντων της δίκης και ιδιαίτερα των πολιτών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Χριστοδουλος(Χρηστος) Δημας

Εδω και 10ετιες επρεπε να εχουμε "ανεβει" στο τραινο της Ψηφιακης Εποχης..Προσωπικα και μετα λογου γνωσεως , καταλογιζω ευθυνες στους πολιτικους της περιοδου 2004-7,που δεν αφησαν να αναπτυχθει το Ολοκληρωμενο Πληροφοριακο Συστημα Υγειας(ΟΠΣΥ) στο οποιο ειχα σημαντικη συμβολη στη δημιουργια Ηλεκτρονικης Καρτας Υγειας και η οποια ,τελικα, εξελιξη, διεκοπη ,χωρις να δοθουν εξηγησεις..Σημερα,εν ετει 2018,μπορω να πω κατηγορηματικα,οτι παιχθηκαν πολιτικα παιχνιδια,αλλα τον λογαριασμο τον πληρωνει, παντα, ο Ελληνας φορολογουμενος..

ζερβός

ώστε με ΕΣΠΑ γίνεται εεε;; Mα να παίρνουμε χρήματα από τους κακούς τοκογλύφους της ΕΕ; Aίσχος, να βγεί ο Τσιπραλέξης ο μνημονιοσκίστης και να πει οτι δεν θέλουμε τα χρήματα των Ευρωπαίων. Αυτό είναι δίκαιο και να γίνει πράξη.

ΣΠΙΘΑ

αφού το υπογράψανε αυτοί οι δύο ..... δεν θα γίνει με αυτούς κυβέρνηση

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης