Έξαρση της ρατσιστικής βίας το 2017: Καταγράφηκαν 102 περιστατικά με περισσότερα από 120 θύματα

4386511

Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας η διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις - Σε 34 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος

Αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά τη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην ΕΣΗΕΑ, καταγράφηκαν 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 120 θύματα.

«Κατά το έτος 2017 παρατηρήθηκε η συνύπαρξη αντίρροπων τάσεων που συνέθεσαν και διαμόρφωσαν το πεδίο της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας. Γίνεται ολοένα φανερότερο, ότι η διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του κλίματος. Από τη μία πλευρά όλο και περισσότεροι δήμοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε διαμερίσματα, καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο την αποδοχή διαφορετικότητας, σε συνέχεια του πνεύματος αλληλεγγύης που χαρακτήρισε τα δύο προηγούμενα έτη τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό. Από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες στην ενίσχυση της τοπικής ξενοφοβικής ρητορικής, με ακραίες εκδηλώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι τοπικές εξάρσεις ξενοφοβίας και βίας, αν και σοβαρές, δεν έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των τοπικών κοινωνιών», επισήμανε η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Τίνα Σταυρινάκη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενισχύθηκαν οι επιθέσεις με χαρακτηριστικά βίας από οργανωμένες ομάδες κατά μεταναστών-τριών προσφύγων και των υπερασπιστών τους στην Αθήνα, στην ευρύτερη Αττική και στα νησιά. Το Δίκτυο διαπίστωσε την ενίσχυση επιθέσεων από ομάδες. Καταγράφηκαν επίσης επιθέσεις κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, που περιλαμβάνουν λεκτικές επιθέσεις και επιθέσεις σωματικής βίας. Παρατηρήθηκε σταθερή τάση στοχοποίησης των υπερασπιστών και των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Αύξηση επίσης παρουσιάζουν τα περιστατικά με εμπλεκόμενους ένστολους και δημόσιους υπαλλήλους. Στην πλειοψηφία αυτών των περιστατικών, τα θύματα κατήγγειλαν σωματική βία σε δημόσιο χώρο κατά την επιχείρηση, αλλά κι εντός των αστυνομικών τμημάτων ή των χώρων κράτησης. Σταθερά αυξανόμενος παρουσιάζεται ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών, κυρίως βεβηλώσεων μνημείων κι ιερών χώρων. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στην ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση του εγκλήματος σε ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, σε 34 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος ή και ταυτότητας φύλου, σε 7 περιστατικά στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε 47 στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Από την πλευρά της ΕΛΑΣ, ο υπαστυνόμος Δημοσθένης Κατσιαβάρας, παρουσίασε τα καταγεγραμμένα στοιχεία, σημειώνοντας ότι «το 2017 η αστυνομία έλαβε 215 κλήσεις , εκ των οποίων οι 56 αφορούσαν ρατσιστικά περιστατικά. Καταγράφηκαν 184 υποθέσεις, 112 περιστατικά από αστυνομική προανάκριση και 72 από εισαγγελικές παραγγελίες. Σε 133 περιστατικά τα κίνητρα ήταν η καταγωγή, το χρώμα, η φυλή, σε 8 η θρησκεία σε 29 ο σεξουαλικός προσανατολισμό, σε 12 η ταυτότητα φύλου και σε 9 η αναπηρία. Οι μορφές βίας που καταγράφηκαν είναι η εξύβριση και μετά οι σωματικές βλάβες». Ακόμη, ο κ. Κατσιαβάρας τόνισε ότι «από το 2015, η αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΛΑΣ και καταβάλλονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο αυτό έχουν συσταθεί ειδικές επιτροπές αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας. Για την αντιμετώπιση του ρατσισμού δεν αρκεί μόνο η καταγραφή από το Δίκτυο, ή η προσπάθεια από την αστυνομία να προσεγγίσει τα θύματα, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς». Όσον αφορά στο προφίλ των θυτών, από τα 184 περιστατικά, στα 84 οι δράστες ήταν πολίτες, άτομα δηλαδή που αναγνωρίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν, ενώ σε 24 περιστατικά οι δράστες ήταν αστυνομικοί.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιώργος Σταυρόπουλος, ανέφερε ότι «ο φόβος μπροστά στο διαφορετικό είναι μία μορφή φόβου προς την ελευθερία, αναδεικνύει την ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας και την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό της. Ο ξένος ήταν αρκετά ανεκτός στην Ελλάδα αρκεί να παρέμενε λίγο στη χώρα μας, ή να μην ήταν μέλος μιας αριθμητικά μεγαλύτερης από το ανεκτό όριο ομάδας. Ο ρατσισμός είναι αρκετά διαδεδομένος στη χώρα μας και χρειάζονται αρκετές προσπάθειες για να περιοριστεί».

ΣΧΟΛΙΑ (20)

μα τι γινεται σ αυτη τη γη του 2018?

δεν εχουν μαθει ακομα εκει στα ινστιντουτα της συμφορας οτι τα δηθεν περιστατικα ρατσιστικης βιας, αφορουν συμπλοκες και μαχαιρωματα μεταξυ των ιδιων των αλλοδαπων? γιατι τοση προστασια σε ολους αυτους? δεν το καταλαβαινω! ερχονται χωρις χαρτια και αδειες με το ετσι θελω σε μια ευρωπαικη χωρα επειδη δεν γουσταρουν τη ζωη στην πατριδα τους? που ξανακουστηκε αυτο? εξαιρω τους προσφυγες λογω αποδεδειγμενων πολεμων.

zeitgeist

Ο Γκέμπελς θα τραβούσε τα μαλλιά του αν έβλεπε πόσες ευκαιρίες έχασε. Θα μπορούσε να πάρει μαθήματα απο τους κεερφαδες και τους αντιφασολάδες.

"να σου κάνω μιά ερώτηση;"

Τα ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σε αριθμό περιστατικά εναντίον Ελλήνων από τα "ταξικά μας αδέλφια" τα συνυπολογίζετε; Αυτά εμπίπτουν στον όρο "ρατσιστική βία", ή μήπως είναι απλώς "μεμονωμένο περιστατικό υπ' αριθμ. 3687549278469", περιστατικά που αναγκαστικά θα συμβαίνουν (μεμονωμένα όμως, μην ανησυχείτε!) μέσα στην διαδικασία "ενσωμάτωσης, ένταξης και αφομοίωσης των ταλαίπωρων 17χρονων προσφύγων" στην κοινωνία μας; Μιλώ για κάτι φόνους για μιά βιντεοκάμερα, φόνους επί φόνων ανά την επικράτεια, δι ασήμαντον αφορμήν, κάτι κατεστραμμένες ζωές νεαρών κοριτσιών σε παραλίες της Πάρου, κάτι σιδερωμένους συνταξιούχους γιά λίγα ευρώ, κάτι φιμωμένες και δαρμένες γριούλες για τρεις ψωροδεκάρες, κάτι μαχαιρωμένους διαβάτες για ένα κινητό... Να μην συνεχίσω με άλλα λαμπρά παραδείγματα υψηλού πνευματικού και πολιτισμικού επιπέδου των ταξικών μας αδελφών, που πρέπει σώνει και καλά να τους ενσωματώσουμε, "θέτε, δε θέτε" που έλεγε και ο Γκιωνάκης, μην συνεχίσω γιατί θα μας πάρει η νύχτα κι ακόμα θα γράφω. Εγώ μονο μια ερωτησούλα ήθελα να κάνω. Λέω εγώ τώρα, ρωτάω απλώς, έτσι για να μου λυθεί η απορία δηλαδή...

χα

Άτομα ΛΟΑΤΚΙ.... εάν θέλανε ισότητα (και όχι κλίκα) θα ήταν άτομα σκέτο.

?

Ρε κόψτε το δούλεμα επιτέλους, είναι επικίνδυνο. Ποιος είναι ρε ρατσιστής; Ο μέσος Έλληνας; Μπορώ εγώ να πάω σε συνοικία γύφτων με ντουντούκα και να πουλάω την πραμάτεια μου χωρίς να φάω ξύλο; Μπορώ να μπω σε βαγόνι τραίνου με γύφτους και να κλαίω την μοίρα μου ζητιανεύοντας χωρίς να φάω ξύλο; Μπορώ να μπω σε κήπο σπιτιού γύφτου με το έτσι θέλω χωρίς να με φάνε; ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΡΤΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΩ ΓΥΦΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΚΑΨΟΥΝ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΡΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ;;;;;;

Μη ξυνετε τα σπυριά σας

Μια ερωτηση που δεν χρειαζεται απαντηση: Ποσοι Ελληνες εγιναν θυματα αλλοδαπων και ποσοι αλλοδαποι εγιναν θυματα Ελληνων; Με δεδομενο οτι οι αλλοδαποι ενει περιπου 10-15% του πληθυσμου, επρεπε και τα εγκληματα των αλλοδαπων να ειναι 10-15% του συνολου. Αλλα δεν ειναι. Ειναι αναποδα. Και ας με συγχωρεσετε: να παρει ο διαολος ολους τους αλλοδαπους εγκληματιες, επιδοξους και μη. Ειχαμε μια χωρα που γινοταν μια ληστεια το εξαμηνο και την καταντησαΝε σε μια ληστεια το τετραωρο. Και τολμουν ολα αυτα τα Κεντρα για ρατσισμο και αυνανισμο και μας κρουουν τον κωδωνα. Ρε δεν πατε και σεις εκει που εστειλα τους προστευομενους σας; Αναισθητοι.

leo

Να καταπολεμηθεί πρώτα η ρατσιστική βία σε βάρος των Ελλήνων από αλλοδαπούς εγκληματίες.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ --- ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ- Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ--------ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ--ΤΟ 99% ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ---ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Ή (υποφερουν μετα στην υπολοιπη τουσδ ζωη)-----ΕΤΣΙ-ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥΣ --ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ,ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΩΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΒΙΑ----------------- ,,, ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ........... οι ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ είναι πάνω 3,500,000 -- - (Αλβανοί και άλλες 220 Εθνότητες ). ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΙΣΡΑΗΛ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ…---- oi ebraioi -------------------ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ ΩΣ ΕΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΛΑΘΡΟ-ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ---------------------------- Στο Ισραήλ οι πρόσφυγες και μετανάστες χαρακτηρίζονται ως δολιοφθορείς της κοινωνίας----- ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ------------------------ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Η ΜΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ

Ε.Π

Πράγματι κυρ Σταυρόπουλε. Να και ο 88χρονος, ρατσιστικά πυροβόλησε τους εισβολείς, αν ήταν τίποτε Ελληνες θα βγαζε μελιτζανάκι. Εγώ λέω να λουφάξετε παίρνοντας τα Σωρομισθά σας και ν αφήσουμε τη νέμεση να κάνει τη δουλειά της σε κάτι ξεφτιλισμένους σαν εσάς.

κτλ

Ηλίθιο άρθρο που το πιστεύουν ηλίθιοι και το επικαλούνται υπάλληλοι του Σόρος, βλέπε ΚΕΕΡΦΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

brigo

Το Al Jazeera φιλοξενεί αφιέρωμα για την απόφαση της Αλβανίας να ενισχύσει τον τουρισμό στη Χειμάρρα αρπάζοντας τις περιουσίες των Ελλήνων – Τους έδωσαν 2,5 δολάρια ανά τμ, ενώ η εκτίμηση της Deutsche Bank κάνει λόγο για 60-120 δολάρια ανά τετραγωνικό 

2