Ενισχύεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας Ρωσίας

Ενισχύεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας Ρωσίας

Μία επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα που επισφράγησε την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας Ρωσίας πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Αγνοώντας την δυσφορία και τις πιέσεις της Ουάσιγκτον ο κ. Καραμανλής προχώρησε σε υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου south stream. Με τις ενεργειακές συμφωνίες που έχει υπογράψει με

Ενισχύεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας Ρωσίας

Μία επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα που επισφράγησε την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας Ρωσίας πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Αγνοώντας την δυσφορία και τις πιέσεις της Ουάσιγκτον ο κ. Καραμανλής προχώρησε σε υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου south stream. Με τις ενεργειακές συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ρωσία ο κ. Καραμανλής μπαίνει σφήνα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας-Ευρώπης διεκδικώντας αυξημένο ρόλο για την χώρα μας.

Με τον αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα διοχετεύονται 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως προς την Ευρώπη. Μέρος αυτής της ποσότητας θα προορίζεται για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας ενώ η Ελλάδα θα εισπράτει και τέλη διέλευσης. Πάντως δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί που θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο ούτε και τα σημεία εξόδου του αγωγού από το ελληνικό έδαφος. Το ένα ενδεχόμενο είναι να διοχετεύεται στην Ιταλία και το άλλο να διοχετεύεται στην Αλβανία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Στην συμφωνία που υπογραφηκε προβλέπεται και η ίδρυση κοινής εταιρίας 50-50 από την ρωσική gaz prom και την ελληνική ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού.

Μιλώντας την γλώσσα που καταλαβαίνουν οι δυτικοί τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Πούτιν στις δηλώσεις τους ανέφεραν ότι με τον αγωγό διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. «Με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κρίκο της ενεργειακής πολιτικής ολόκληρης της Ευρώπης και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν. Μίλησε μάλιστα απερίφραστα για την επιλογή του να αναπτύξει την στρατηγική σχέση της χώρας του με την Ελλάδα λέγοντας ότι οι συμφωνίες με σημαντικές επενδύσεις και οικονομικά αποτελέσματα αναβαθμίζουν και πολιτικά την χώρα που συμμετέχει.

Καραμανλής και Πούτιν έστειλαν το μήνυμα ότι η σχέση των δύο χωρών θα συνεχισθεί και θα ενδυναμωθεί και μετά την αλλαγή στην προεδρία της Ρωσίας στις 8 Μαίου. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο κ. Πούτιν θα είναι ο εγγυητής για την συνέχιση αυτή της σχέσης. Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα τον χαρακτήρα αυτής της σχέσης που τα τελευταία τέσσερα χρόνια απέκτησε παραγματικά εταιρικό χαρακτήρα και πρόσθεσε ότι συνάδουν πολύ οι θέσεις των δύο χωρών σε επίκαιρα θέματα διεθνούς και ευρωπαικής πολιτικής όπως είναι η κατάσταση στην Βαλκανική , το πρόβλημα της Κύπου και το Κόσσοβο και διαβεβαίωσε ότι ο κ. Μεντβέντεφ θα αποδειχθεί καλός και άξιος εταίρος.

Είναι σαφές ότι με τις ενεργειακές συμφωνίες για τον Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και τον south stream η Μόσχα εμπεδώνει την σχέση της με μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η σχέση αυτή υπερβαίνει τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας καθώς αναιρεί σε ορισμένο βαθμό την προσπάθεια της Ουάσιγκτον για απομόνωσης της Μόσχας από την Ευρώπη. Άλλωστε η σρατηγική σχέση δεν περιορίζεται μόνο στα ενεργειακά αλλά απεκτείνεται σε διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Για το θέμα του Κοσσόβου ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι υπέρ των συμφωνημέων λύσεων και κατά των τετελεσμέων εννοώντας την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Αλβανούς. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα καθορίσει την στάση της δηλαδή αν θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο αφού μελετήσει λεπτομερώς τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις των εξελίξεων αυτών. Σημειώνεται ότι το θέμα του Κοσσόβου ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Μόσχα καθώς μέσω αυτού επιστρέφει στα Βαλκάνια και αναπτύσσει ξανά την σχέση με την Σερβία η οποία μετά την αναγνώριση του Κοσσόβου από τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ νιώθει πληγωμένη και απομονωμένη. Από την πλευρά της η χώρα μας προσβλέπει στην υποστήριξη της Ρωσίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν για το θέμα. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει κάθε λύση κοινώς αποδεκτή. Σημείωσε δε ότι θα υποστηρίξει την διαδικασία αυτή στο επίπεδο του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην Ρωσία προκειμένου να αποτραπεί η αναγνώριση των Σκοπίων αν το θέμα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οποίο η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος.

Κλείσιμο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Επίδειξη δύναμης προς τη δύση
«Μενού» με ενέργεια στη Μόσχα
Υπογράφουν τον «ενοχλητικό» αγωγό Καραμανλής-Πούτιν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης