Με φυλάκιση 5 ετών απειλούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Με φυλάκιση 5 ετών απειλούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Με έμμεσο τρόπο, επαναφέρουν την κατηγορία περί δήθεν κατασκοπίας - Πώς προσπαθούν να «δέσουν» το κατηγορήτηριο που ακόμη μαγειρεύουν μυστικά, κάνοντας αναφορά στη στρατιωτική ιδιότητα των Μητρετώδη και Κούκλατζη - «Τα αδικήματα ενδέχεται να τροποποιηθούν,επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού»

stratiotikoi_makettt45
«Υπάρχουν συγκεκριμενες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού» επισημαίνει το τουρκικό κρατικό ειδήσεων Anadolu για τον ανθυπολοχαγό Μητρετώδη και τον λοχία Κούκλατζη. 

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Απορρίπτοντας το αίτημα που υπέβαλαν για να αποφυλακιστούν, ο Τούρκος δικαστής χαρακτήρισε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ύποπτους φυγής, καθώς «δεν διαθέτουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, που αναμεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι πράγματι οι δύο στρατιωτικοί υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται.

Η απόρριψη του αιτήματος του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, που αιφνιδιαστικά οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, για να εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισής τους γίνεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση κορυφής Ευρώπης – Τουρκίας στη Βάρνα.

Ο δικαστής αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση, που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται», παραβλέποντας ότι επισήμως δεν τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Κλείσιμο
Επίσης, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας που δήλωσαν οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, που δεν ήταν άλλη από το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη.

Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης


Ο δικαστής θεώρησε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι. Υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία εάν αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία.

Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν, καθώς η έρευνα του ψηφιακού υλικού συνεχίζεται».

Σύμφωνα με το δικαστήριο, με δεδομένο το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, τόσο ο τρόπος που έγινε όσο και ότι «το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια, το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτησή τους και να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους όρους κράτησή τους».

Την ίδια ώρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιμένει να αναφέρει ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.


Μητρετώδης: Είχαν είκοσι μέρες τα κινητά αλλά δεν τα εξέτασαν

«Δυστυχώς πριν από λίγο ενημερώθηκα κι εγώ. Δεν θα ήταν αποφυλάκιση αυτό που θα ζητούσαμε εμείς την Παρασκευή, θα ήταν υπό όρους απόλυση εν όψει της διαδικασιας αλλά και γιατί είμαστε εν αναμονή του πορίσματος του Εισαγγελέα. Η καθυστέρηση οφείλεται στην εξέταση των υπηρεσιακών τηλεφώνων αφού τα δεδομένα δεν εξετάστηκαν . Θεωρώ οτι είναι μια πρακτική παρελκυστική, δεδομένου ότι υπήρχαν τα τηλέφωνα είκοσι μέρες στη διάθεση των αρχών και αυτοί θέλανε να εξετάσουν τα τηλέφωνα την εικοστή πρώτη ημέρα. Και τωρα θα περιμένουμε κι' άλλες μέρες για να εξεταστεί κάτι πολύ απλό που ήδη έχει εξεταστεί. Αυτή είναι η πρακτική τους», δήλωσε ο Άγγελος Μητρετώδης.

Πατέρας λοχία Κούκλατζη: Δεν έχουμε ενημέρωση

«Έχω δεχτεί καταιγισμό τηλεφωνημάτων αλλά εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα πάμε την Παρασκευή για επισκεπτήριο κι ότι την Παρασκευή θα γίνει η αίτηση αποφυλάκισης των παιδιών. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από κανέναν αν κάτι επισπεύδεται σήμερα ή αύριο. Εμείς ό,τι ενημέρωση έχουμε από πλευράς Αδριανούπολης είναι από την πρόξενο και αυτή τη στιγμή δεν μας έχουν πει κάτι» δήλωσε νωρίτερα στο protothema.gr ο Νίκος Κούκλατζης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης