Γιατί φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γιατροί εγκαταλείπουν μαζικά την Κέρκυρα;

Γιατί φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γιατροί εγκαταλείπουν μαζικά την Κέρκυρα;

Μια δημοφιλής πλατφόρμα ενοικίασης δωματίων κινδυνεύει να αφήσει χωρίς δασκάλους και γιατρούς το νησι

Στα ύψη έχουν πάει τα ενοίκια στην Κέρκυρα, καθώς σύμφωνα με τους μεσίτες, περισσότερα από 2.500 διαμερίσματα μέσα στη «Χώρα» αλλά και στα προάστια της διατίθενται μόνο μέσω Airbnb. Τα ελάχιστα εναπομείναντα διαμερίσματα δίνονται προς μόνιμη ενοικίαση σε τιμές απαγορευτικές, με τις γκαρσονιέρες να αγγίζουν τα 400 ευρώ, ενώ τα τριάρια και τα τεσσάρια διαμερίσματα να ξεκινούν από 600 με 700 ευρώ και να φτάνουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ εάν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ αν είναι νεόδμητο κτίσμα, ένα διαμέρισμα των 100 τετραγωνικών μέτρων μέσα στην πόλη της Κέρκυρας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.500 ευρώ ενοίκιο το μήνα.

 

Η ραγδαία αυτή αύξηση των ενοικίων προήλθε, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μεσίτες της Κέρκυρας, αποκλειστικά και μόνο λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης των διαμερισμάτων μέσω Airbnb. Οι «τρελές» αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων κατάφεραν να απομακρύνουν φέτος εκατοντάδες φοιτητές από το νησί, που είτε αποχώρησαν απογοητευμένοι από τον πρώτο μήνα των σπουδών τους, είτε συμβιβάστηκαν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, με τη συμφωνία όμως με τον ιδιοκτήτη να φύγουν από το διαμέρισμα μόλις ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, λίγο πριν το Πάσχα, δηλαδή λίγο πριν την εξεταστική τους.

 

Μεγάλο πρόβλημα λόγω των ενοικίων που έπιασαν πλέον «ταβάνι» αντιμετώπισαν και οι νεοφερμένοι εκπαιδευτικοί που επέλεξαν ή να μένουν μακριά από την πόλη, σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, ή γύρισαν πίσω «άπραγοι» μένοντας ακόμη μία χρονιά στην ανεργία.

Όσο για τους νέους γιατρούς, πολλοί από αυτούς επέλεξαν να κάνουν την ειδικότητά τους σε άλλα νοσοκομεία της χώρας όπου θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά, παρότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει λάβεις αποφάσεις και ήδη σε αρκετά νησιά του Ιονίου παρέχει σε επικουρικούς γιατρούς και τους γιατρούς υπηρεσίας , για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών τους.

 

Ανεπηρέαστοι από την όλη κατάσταση δεν θα μπορούσαν να μείνουν ούτε οι μεσίτες του νησιού, που όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είδαν τον τζίρο τους να πέφτει τα δύο τελευταία χρόνια, κατά 80%», καθώς το μόνο αντικείμενο που έχουν είναι πλέον η ακριβή πώληση και όχι η ενοικίαση των διαμερισμάτων.

 

Από τη μεριά τους, οι Κερκυραίοι έχουν πέσει στην απόλυτη «φρενίτιδα» και το έχουν «ρίξει» στις ανακαινίσεις και στις πρόχειρες επιπλώσεις των σπιτιών τους, προκειμένου να τα διαθέσουν στους τουρίστες μέσω Airbnb και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μαζεύουν τα ρούχα τους και μένουν στα μακρινά χωριά τους, προκείμενου να διαθέσουν ακόμη και το κρεβάτι που κοιμούνται στο «χρυσό» τουρίστα του Airbnb.

ΣΧΟΛΙΑ (336)

Γιώργος

Τις τιμές τις διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση. Αν υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών και οι αυξημένες τιμές στην κατασκευή νέων ακινήτων. Αυτό λέγεται, απλά, ανάπτυξη. Αν κάτι την εμποδίζει είμαι ότι όλη η Ελλάδα είναι ακόμα εκτός σχεδίου...

Γιάννης Βραδής

Περισσότερο από όλους υποφέρουμε από την έλλειψη στέγης οι Κερκυραίοι οι οποίοι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σε μόνιμη βάση. Από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει η περιγραφόμενη παραπάνω εξέλιξη. Η αγορά είναι ελεύθερη και κινείται με γνώμονα το κέρδος και όχι βέβαια με κοινωνικά κριτήρια. Το πρόβλημα της στέγης στη Κέρκυρα υφίσταται όμως για πολλές δεκαετίες, καθώς τα πολεοδομικά σχέδια επέκτασης της πόλης που υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του 80, γιά κάποιο λόγο δεν έχουν υλοποιηθεί. Η πόλη στραγγαλίζεται από την αυξητική τάση του πληθυσμού με αποτέλεσμα να εκτονώνεται με μία ανεξέλεγκτη επέκταση (τύπου urban sprawl) στις παρακείμενες μη αστικές περιοχές οι οποίες καλύπτουν μια έκταση τουλάχιστον 15 km προς το βορρά και σχεδόν άλλα τόσα προς το νότο. Η επέκταση αυτή γίνεται με κατασκευή μονοκατοικιών ή μικρών συμπλεγμάτων διαμερισμάτων με βάση την νομοθεσία για κατασκευές 200 m2 σε οικόπεδο δύο ή τεσσάρων στρεμμάτων ή 400 m2 εντός οικισμών. Στις περιοχές αυτές υπάρχει κάποια διαθεσιμότητα κατοικίας, αλλά δεν προτιμούνται καθώς δεν έχουν τι απαραίτητες αστικές υποδομές, όπως πεζοδρόμια, πλατείες, κλπ. Εάν λοιπόν η τουριστική ζήτηση εξακολουθήσει να αυξάνεται η οικονομία θα εξακολουθήσει να διογκώνεται, ο πληθυσμός θα αυξάνεται, η κρίση στέγης θα επιτείνεται και το κέντρο της πόλης θα μετατραπεί σε Disneyland. Η λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης με έλεγχο των βραχυχρόνιων αστικών μισθώσεων και ενεργοποίηση του σχεδίου επέκτασης της πόλης. Επειδή όμως για κάποιο λόγο η επέκταση της πόλης της Κέρκυρας δεν είναι επιθυμητή και οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί πολύ αργοί δεν διαφαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα.

Αυτά γίνονται παντου

Όλη η Ελλάδα είναι έτσι. Και φυσικα πολλοί αισχροκέρδουσαν σε ενοίκια ανά την Ελλάδα, αλλά αν υπήρχε κράτος να βάλει πλαφόν Άβα περιοχή δεν θα είχαμε τέτοια. Αλλά και οι πρακτοροξενοδοχοι που γράφουν εδώ μέσα, ο κάθε αργόσχολος, ο κάθε βαρεμενος, το κάθε εγκάθετο διχαστικό τρόλι, ξεχνάνε βολικά να επισημάνουν ότι όλοι ψήφιζαν σαράντα χρόνια ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με μανία και τα έκαναν πλακάκια με τους ανύπαρκτους δημάρχους. Τώρα φταίει η Airbnp αλλά αυτοί που χρέωναν χρυσάφι τα δωμάτια ξενοδοχείων και τα άθλια ενοικιαζόμενα δεν φταίνε σε τιποτα φυσικά, ούτε αισχροκέρδουσαν για δεκαετίες. Μονο ι ενοικιαστές σπιτιων. Εκει μοκο γιατι είναι οι ίδιοι όπου γραφουν φυσικά.Στο booking κλείνεις και σου λένε να ακυρώσεις την κράτηση και να τα βρείτε στο μεταξύ σας μαύρα και χωρίς απόδειξη για να γλυτώσουν την ταρίφα της booking και τον φόρο. Και το γέλιο είναι πως η Airbnp φορολογείται πλέον και βοήθησε πολύ στην τουριστική αναβάθμιση της Αθήνας ειδικά, αφού τώρα οι ξένοι έρχονται και μένουν για μέρες, ψωνίζουν και κάνουν επισκέψεις εκεί που έβλεπαν Πλάκα και Ακρόπολη και έφευγαν. Χώρια πόσοι έβγαλαν και κάνα φράγκο. Δηλαδή εσείς αν είχατε την ευκαιρία να κονοματε τα διπλά από την πλατφόρμα, θα προτιμούσατε τα 200 και τα 300; Για πείτε μου ρε ιδεολόγοι της φακής; Πλατφόρμες σαν την Airbnp εν το μεταξύ υπάρχουν άλλες τόσες εδώ και χρόνια. Καλά, τα ανθελληνικά σχόλια εδώ μέσα από τα πρακτορια τα παραβλέπω. Όλοι οι Έλληνες ίδιοι σκατανθρωποι είναι, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα. Πώς να φάμε τον διπλανό μας, είμαστε σαν τους Τούρκους και τους Βαλκάνιους. Πολυ κωλολαος. Πήγα Αράχωβα και ήταν όλοι σαν κλαμμενα τέτοια γιατί τελείωσαν οι μέρες την χρυσής μασας. Ούτε καλημέρα δεν έλεγαν σε άνθρωπο, πολύ μουντρουχαλοι άνθρωποι. Εμ ετσι πάει μάγκες μου. Η επαρχία ήταν μια ζωή χεσμένη από όλους και τώρα που έπεσε εγκληματικοτητα και πείνα στα αστικά κέντρα θυμήθηκαν γιατροί, δάσκαλοι και άνεργοι την επαρχία. Αλλα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν όλοι. Τι υποκριτές που είστε όλοι ανεξαιρέτως ρε...

όλοι

πάνε Λιακοπουλο

Moufas

Αφού υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση γιατί δεν χτίζονται καινούργια??

Γιάννης Γ

@Moufas 19/03/2018 00:27 ....... Μάλλον ζεις εκτός τόπου και χρόνου.... Ξέρεις κάποια τράπεζα εδώ και μια πενταετία μέχρι και σήμερα που να δίνει δάνεια ανέγερσης σπιτιών,? Και ποιος σου ειπε ότι η επένδυση σε ακίνητα συμφέρει σήμερα? Είναι το ότι ποιο ασύμφορο, με τους άγριους φόρους , τα τεκμήρια, τα χαράτσια ΕΝΦΙΑ, τους φεσαδόρους μισθωτές, τις ζημιές που κάνουν μέσα και σου το εγκαταλείπουν σε μαύρο χάλι. Τι και τόσα άλλα ακόμα.... Το μόνο που αξίζει είναι να καταφέρεις το δικό σου σπίτι να φτιάξεις για να μένεις, και πολύ δύσκολο είναι και αυτό σήμερα. ....... Οσα σπίτια χτίστηκαν , χτίστηκαν την εποχή της επίπλαστης ευημερίας με δάνεια αβέρτα που έδιναν οι τράπεζες.

Christina

Που να δεις στην Μύκονο! Ιατρός που κατέβηκε τον Ιούλιο για δουλειά, έμενε όλο τον Αύγουστο σε camping γιατί δεν έβρισκε σπίτι!

ARCHON

Πολύ κόμπλεξ για την Κέρκυρα βγάζετε παιδιά..Όταν έπεφτε το ψεύτικο χρήμα φουλ από τις τράπεζες,προ κρίσης και το κάθε βλαχαδερο με την κάθε ξιπασμενη έφευγε να κανει τη ζωαρα του στην Αθήνα,γιατί ήταν τρε μπαναλ να μείνει πισω,ήταν όλα καλά και δεν ασχολούταν κανένας με την επαρχία.Τωρα που δεν έχετε ούτε ΣΑΝΟ να φάτε ξυπνήσατε και κατηγορείτε τους παντες.. Δεν πειράζει..Εμείς ακόμα θα έχουμε στα πορτοφόλια μας λεφτά για πέταμα, τουρίστριες διμετρες να μας παρακαλάνε να τις σκίσουμε και θα νοικιάζουμε τα σπίτια μας οπου και σε όποιον μας γουσταρει..Γκε γκε;

ΓαΚερ

Γελάμε με την πάρτι σας απλυτοι κερκυραιοι Χαχαχαχαχαχα Χσβουζα που σας κατουράνε οι ελεηνοτουρίστες

Γιατί ρε βάτραχε άδικο έχει;

Εγώ λόγω δουλειάς είμαι από Αθήνα και ζω επαρχία κοντά δέκα χρόνια. Μέχρι χθες η επαρχία ήταν ανύπαρκτη πλην καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα. Τώρα έπεσε πείνα και εγκληματικότητα στην Αθήνα και όλοι θυμήθηκαν να γυρίσουν στα χωριά που έβριζαν και σκούζουν για τα σπίτια. Τι παραπάνω συμβαίνει στην Κέρκυρα που δεν γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα; Αφού εσείς που βρίζετε ρε βιοχλαπατσες πράκτορες των ξενοδόχων, είστε οι πρώτοι που θα κάνατε τα ίδια και χειρότερα αν σας δινόταν η ευκαιρία. Δαγκώσατε τα τέτοια σας με την AirBnp γιατί χρεώνατε χρυσάφι άθλια ξενοδοχεία και άθλια ενοικιαζόμενα και τώρα την φάγατε. Να βελτιώσετε τις υπηρεσιες σας. Επίσης η airbnp φορολογείται πλέον, και υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες εκτός από αυτή. Ακόμα και το booking το κάνει αυτό πια. Ούτε με τους ενοικιαστές ήταν καλύτερα τα πράγματα αφού άφηναν φέσια, καταστροφές, ή ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να διώξει τους μπαταχτσηδες που κατσικωνοντουσαν και δεν έφευγαν.

Δίμετρη

Αυτα είπε ο Κερκυραίος μπιτσοπαρίστας και μετα....ξύπνησε!!! Σ'ευχαριστούμε που μας επιβεβαιώνεις!! Να σαι καλά, γελάσαμε πάλι σήμερα.

ARCHON

Από ποιο χωριό εσυ κατέβηκες διμετρη για πες μας;Η ντρέπεσαι να το γραψεις..Πτυχίουχος ανώτατης σχολης είμαι γλυκιά μου,δουλεύω στο αντικείμενο μου,αλλά παράλληλα δούλευα και σε τουριστικά γιατί δεν μου αρέσε να κάθομαι..Εσένα αν σε γυρίσουμε ανάποδα θα πέσει κάνα γιουρο;Άντε τραβά ψώνισε από κάνα Zara όταν κάνει εκπτώσεις μπας και σου μείνουν και ρέστα να βάλεις λίγο στόκο στα μούτρα σου.. Φωτοτυπίες στα μυαλά και στο ντύσιμο

ΤΖ

Απλά αφήνεις την οικονομία ελεύθερη να λειτουργήσει μόνη της. Αφού ζητάνε τόσο μεγάλα ποσά για ενοικιάσεις θα πει πως τα εισπράττουν οπότε να μην κλαίγονται όταν οι γιατροί θα χρεώνουν τα μαλλιά τους για την καθε επίσκεψη!!!

airbnb

η συγκεκριμένη είναι από τους μεγαλύτερους απατεώνες παγκοσμίως γιατί κοιτάνε να δουλεύουν παντού και όπου τους περνάει με μαυρα. Στο εξωτερικό έχουν φάει πρόστιμα και βέβαια τους επιβάλουν πλέον περιορισμούς στις συνολικές μέρες που μπορούν να νοικιάζουν οι απατέωνες ιδιοκτήτες. Και τους λέω απατεώνες γιατί ειδικά στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν μια όλα μαυρα. Αλλά θα έρθει και αυτών η ώρα τους, το μπάχαλο του Συριζα θα πέσει σύντομα.

5Zalis

τα παραπονα στον συριζα που προεκλογικα υπόσχονταν λαγούς με πετραχήλια και μετα απο τρια χρονια αδυνατω να σκεφτω έστω και ένα πρόβλημα που έχει λυθεί αποτελεσματικα, η να εχει καλυτερέψει την ποιοτητα της καθημερινοτητας των ταλαιπωρημενων ελλήνων και ελληνίδων.

Γιάννης Γ

@ 5Zalis18/03/2018 22:53 ........ Μια από τα ίδια παραμύθια φούμαρα και άλλα λόγια να αγαπιώμαστε λέει τώρα και ο Κούλης σου με την παρέα του.... Του χρόνου θα είναι σίγουρα κυβέρνηση. Και θα τα φτιάξει όλα μα όλα. .. Υπομονή λοιπόν...... Μα πόσο βαθειά ευκολόπιστος και νυχτωμένος εισαι Ελληνά μου δεν λέγεται. .....

@

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΠΑΛΙΑ ΠΑΣΟΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΑΕΙ Ή ΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΨΗΦΟΥΣ. Α ΡΕ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ Α@@@@ΙΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης