Μώραλης: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης κωλυσιεργεί για τα δικαστήρια του Πειραιά»

Μώραλης: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης κωλυσιεργεί για τα δικαστήρια του Πειραιά»

«Εδώ και 35 χρόνια δεν έγινε τίποτα» δήλωσε ο δήμαρχος του μεγάλου λιμανιού

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Πειραιά με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης, συγκάλεσε σήμερα ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις θέσεις της δημοτικής αρχής για το χρονίζον ζήτημα του δικαστικού μεγάρου Πειραιά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου κ. Αντώνιος Πλακίδας, ο πρόεδρος των Πρωτοδικών Πειραιά κ. Νικόλαος Κουτρούμπας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Σταματογιάννης, ο πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά κ. Απόστολος Στασινόπουλος, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κυρία Ειρήνη Τζίβα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΤΑΧΔΙΚ  και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιάννης Καρδαράς.

Ο δήμαρχος Πειραιά, αφού υπενθύμισε ότι το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά δεν απασχολεί μόνο τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά όλη την πόλη, έκανε μια σύντομη αναδρομή του θέματος, αρχίζοντας από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο Δήμος προσέφερε το κτήριο της Ραλλείου, προκειμένου να αποτρέψει την φυγή των δικαστηρίων εκτός Δήμου Πειραιά.

«Η τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Αθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας, είχαν εκφραστεί δημόσια ότι συμφωνούν. Μετά τον Ιανουάριο του 2015 ενημερώσαμε τον κ. Παρασκευόπουλο νέο υπουργό και αποφασίστηκε να χρηματοδοτήσει το έργο το ΤΑΧΔΙΚ.  Έκτοτε υπήρξαν πολλές επαφές  με τους εκάστοτε γενικούς γραμματείς που αναλάμβαναν το συντονισμό, αλλά ο συγκεκριμένος γραμματέας άλλαζε πολύ συχνά και αυτό ήταν μια παράμετρος καθυστέρησης, διότι κάθε νέος γενικός γραμματέας θέλει κάποιο διάστημα να ενημερωθεί και να προχωρήσει» επεσήμανε ο Γιάννης Μώραλης και συνέχισε:

«Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έκανα μια ενημέρωση ότι είμαι πάρα πολύ ανήσυχος και ότι έκανα δεύτερη σκέψη για το θέμα της αξιοποίησης της Ραλλείου, διότι είναι υποχρέωσή μου να αξιοποιήσω τα ακίνητα του Δήμου με όφελος για τον Δήμο Πειραιά και τους δημότες. Το Υπουργείο κωλυσιεργεί.

Σε αυτή τη δήλωση που έκανα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταθέτοντας την ευθύνη της καθυστέρησης στον Δήμο Πειραιά», σημείωσε ο Δήμαρχος.

«Του απάντησα  εκ νέου, σε οξείς τόνους διότι παρόλο που δεν το συνηθίζω, αισθάνθηκα ότι αδικούμαι και ως πρόσωπο και ως Δημοτική Αρχή, διότι έπραξα εκείνο που έπρεπε να πράξω εδώ και ένα χρόνο στο σύνολό του», τόνισε και συνέχισε:   

«Από τη μεριά του Δήμου υποχρέωση μας ήταν να παραχωρήσουμε δωρεάν το κτήριο και πήραμε σχετική απόφαση. Έγινε αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε από τη χρήση Δημαρχείου να περάσει σε χρήση Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και άλλα δύο ζητήματα τα οποία ο Δήμος θεώρησε ότι είναι αναρμόδιος  για να απαντήσει: Το πρώτο ήταν αν το κτήριο είναι στατικά επαρκές και το δεύτερο σχετικά με το πάρκινγκ. Για το αν το κτήριο είναι στατικά επαρκές θα πρέπει να το διερευνήσει η κεντρική διοίκηση».

Όσον αφορά το πάρκινγκ ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν μπορεί ο Δήμος να εξασφαλίσει παραπάνω θέσεις από αυτές που έχει το κτήριο: «Αν για όλα αυτά δεν έκανε το κτήριο για  δικαστικό μέγαρο, θα έπρεπε οι τρεις Υπουργοί και οι τέσσερις Γενικοί Γραμματείς να έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν γίνεται δικαστήριο, γιατί δεν έχει πάρκινγκ και οτιδήποτε άλλο».  

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, το θέμα δεν αφορά αυτή καθεαυτή την κυβέρνηση, αλλά τη λειτουργία του κράτους, για να μη γίνονται παρανοήσεις. 

«Εδώ και 35 χρόνια δεν έγινε τίποτα για τα Δικαστήρια του Πειραιά από  όλες τις  κυβερνήσεις που περάσανε. Έτσι και εδώ υπάρχει μία αντίστοιχη καθυστέρηση. Υπάρχει μία εκφρασμένη δήλωση όπως ειπώθηκε, αλλά δεν προχωράει γρήγορα. Μάλιστα  έγινε το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα ενός σοβαρού σε εισαγωγικά ευρωπαϊκού κράτους να αναλάβει τη μελέτη της στατικής επάρκειας ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά -προς τιμήν του βεβαίως- διενεργώντας έρανο με προσφορές διαφόρων από τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο, την Ένωση Εφοπλιστών και άλλα πρόσωπα, συνέβαλαν και οι δικηγόροι και μαζεύτηκαν 50.000 ευρώ για να ανατεθεί η μελέτη σε καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την στατική επάρκεια του κτηρίου».

«Περί αυτού του κράτους μιλάμε» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μώραλης:   

«Θέλει  να κάνει ένα Δικαστικό Μέγαρο αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν μπορεί να βρει τρόπο, να κάνει μία μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτηρίου».

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, σημασία έχει ότι έχουν περάσει τρεισήμισι χρόνια από το Σεπτέμβριο του 2014 και δεν έχει προχωρήσει το έργο. «Περιμένω να μου πει κάποιος υπεύθυνος: ο υπουργός ή έστω ο γενικός γραμματέας ποιος θα πληρώσει - όχι στα λόγια -να εγγραφεί σε προϋπολογισμό, στον Εθνικό Προϋπολογισμό, στον προϋπολογισμό του ΤΑΧΔΙΚ. Δεν υπάρχει όμως καμία σχετική απόφαση  και κανένας φορέας του δημοσίου δεν έχει αναλάβει το κόστος αυτό». 

Το ερώτημα που έθεσε ο Δήμαρχος είναι ποιος θα κάνει τη μελέτη, πόσο χρόνο θα χρειαστεί, πότε θα ολοκληρωθεί. «Όταν αυτά τα ερωτήματα απαντηθούν», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, «θα πάω στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δω και ανάλογα με τις απαντήσεις, να θέσω το θέμα,  για να αποφασίσει.  Αν όμως πρέπει να περιμένουμε άλλα 10 χρόνια για να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο  πρέπει να δούμε  πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε διαφορετικά το ακίνητο αυτό.  Τότε πρέπει να ψάξουμε κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις.  Αν μας πουν ότι θα γίνει το 2022 είναι μία λογική λύση και  είναι μία άλλη συζήτηση».

Όπως τόνισε ο κ. Μώραλης «σήμερα έχουμε μη αξιοποίηση, διότι δεν είναι το θέμα αν θα έχουμε ένα οικονομικό έσοδο. Τα δικαστήρια τα έχουμε δώσει δωρεάν και το μόνο που ζητήσαμε -γιατί το ΤΑΧΔΙΚ δεν μπορεί να πληρώσει μίσθωμα εκ του καταστατικού του - αλλά και εμείς όπως ξέρετε πρέπει να έχουμε ένα έσοδο. Δεν θέλουμε κάτι παραπάνω από το έσοδο που έχουμε. Θέλουμε να διασφαλιστεί το έσοδο που είχαμε,  φέτος πέρσι και πρόπερσι γι αυτό προσκομίσαμε τα μισθώματα που παίρνει ο Δήμος από τα ακίνητα, τα έξοδα επίσης που πρέπει να γίνουν, ώστε να μεταφερθεί το πάρκινγκ του Δήμου αλλού, όπως επίσης και τα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας ή το τμήμα Καθαριότητας».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πειραιά αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση δήλωσε  στους δημοσιογράφους: «Ενημέρωσα τους αρμόδιους, γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι στις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες εργάζονται στο κτήριο της Σκουζέ, δεν ευθύνομαι εγώ για την παράταση. 

 Η σημερινή συνάντηση  ήταν και για να ενημερώσω τους εμπλεκόμενους φορείς ότι για την παράταση της ταλαιπωρίας δεν έχω ευθύνη ο ίδιος ως Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο. Απεναντίας έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου και το έχω ολοκληρώσει».

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέστησαν σαφή  στον Δήμαρχο  την επιθυμία τους να επιμείνουν όλοι  μαζί στη λύση της Ραλλείου και να πιέσουν την κυβέρνηση για να γίνει.  Συμφωνήθηκε  μετά από πρόταση του Δήμαρχου να συντάξει ο ίδιος  επιστολή, να  τη στείλει αμέσως στον Υπουργό Δικαιοσύνης και να ζητάει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ημερομηνίες που «μπορεί να πέσει έξω ένα 10%» όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά όχι και 10 χρόνια.

«Η δική μου εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει κατόπιν της απάντησης  που πιστεύω ότι θα έχουμε από τον αρμόδιο Υπουργό. Με  βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να πάρει μία απόφαση. Όποια και αν είναι αυτή θα είναι με συγκεκριμένες ρήτρες.  Δεν μιλάω για οικονομικές ρήτρες» τόνισε: «Πρέπει να διασφαλιστεί  ότι θα γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Οι  διαδικασίες του δημοσίου πρόσθεσε είναι χρονοβόρες». Και κατέληξε λέγοντας:

«Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Αν αύριο ο Υπουργός ή ο Γενικός μας στείλει ένα χαρτί και μας πει ότι το Δικαστικό Μέγαρο θα είναι έτοιμο το ‘22, μακάρι να είναι ένα καλό νέο για να δούμε πως θα υλοποιηθεί αυτό. Παραμένει πρώτη επιλογή,  αλλά αν δούμε ότι η απάντηση είναι είτε πολύ γενική είτε χωρίς ημερομηνίες  είτε χωρίς χρονοδιαγράμματα, τότε θα δούμε τα πράγματα διαφορετικά».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

nikos

Βέβαια υπάρχουν οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ ΑΕ) που είναι αρμόδιες για τις μελέτες και την κατασκευή των δικαστικών μεγάρων και όχι μόνον. Όμως μετά το πρόσφατο άδειασμα από τεχνικό προσωπικό που τις έκανε ο Σπρίντζης για να στελεχώσει το Υπουργείο του, έχουν μείνει φάντασμα του εαυτού τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1996324

Για δραματικές αλλαγές στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης κάνουν λόγο μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και αποδίδουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα σε ψηφοθηρικούς λόγους – Η «τεχνητή» πανεπιστημιοποίηση υποβαθμίζει όλα τα διπλώματα αναφέρει στο protothema.gr o πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας - Για τελειωτικό χτύπημα στην Παιδεία κάνει λόγο η Νίκη Κεραμέως

Trikala-speires-narkwtika

Αρχηγοί των δυο συμμοριών ήταν ένας 25χρονος και ένας 29χρονος, οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί με δέκα συνεργούς τους ηλικίας 18 ως 42 χρόνων που αναλάμβαναν την εισαγωγή, τη μεταφορά και τη διακίνηση των ναρκωτικών

Milos-xasis

Έπειτα από έρευνα στο σπίτι του 42χρονου, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 286 γραμμαρίων, τρεις θρυμματιστές κάνναβης, μια ζυγαριά ακριβείας και 4.100 ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και του πέρασαν χειροπέδες

kypros_loxagos_art

Ενώ οι Αρχές αναζητούσαν τις εξαφανισμένες γυναίκες, ο 35χρονος αναρτούσε στα social media φωτογραφίες από τα τοπία που πετούσε τα πτώματα - Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό της 6χρονης - Θα συνεχιστούν αύριο

18