Βαρθολομαίος: Αδιανόητον να ζει κανείς με εσωστρέφεια, με αυτάρκεια και με αυταρέσκεια

Βαρθολομαίος: Αδιανόητον να ζει κανείς με εσωστρέφεια, με αυτάρκεια και με αυταρέσκεια

«Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι, βεβαίως, στα χέρια του Θεού, και όλα είναι στα χέρια του Θεού, αλλά σ' εμάς τους ανθρώπους, τη σημερινή γενιά μας και τη δική σας αυριανή γενιά, που θα πάρετε στα στιβαρά χέρια σας τις τύχες της Ελλάδος και ευρύτερα της Ευρώπης και του κόσμου», τόνισε στην ομιλία του

Στον κατάμεστο από προσκυνητές Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών χοροστάτησε, σύμφωνα με παλαιό έθιμο, σήμερα, κατά την Ιερά Ακολουθία της Γ' Στάσεως των Χαιρετισμών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, βιβλιοφύλακας των Πατριαρχείων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το τολμηρό ποιητικό εγχείρημα της θεολογικής σύνθεσης του Ακαθίστου Ύμνου συνιστά κατεξοχήν διαχρονικό παράδειγμα δυναμικής του δόγματος της Εκκλησίας, το οποίο δεν είναι μουσειακό αντικείμενο διαφυλάξεως, θεολογικής μελέτης και μεταπρατικής χρήσεως της πατερικής και συνοδικής παραδόσεως, αλλά ζωντανός λόγος απευθυνόμενος στον άνθρωπο κάθε εποχής και με εφαρμογή στον καθημερινό βίο».

Εκκλησιάστηκαν οι μητροπολίτες Βρυούλων Παντελεήμων και Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, o επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, άρχοντες οφικιάλιοι, όμιλος καθηγητών και φοιτητών των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Ιονίου και πιστοί από την Κωνσταντινούπολη.

Αμέσως μετά, σε ομιλία του στην κοινοτική αίθουσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής «του 6ου λόφου της Επταλόφου Πόλεως, όπου βρίσκεται ο ιστορικός Ναός της Παναγίας και το Αγίασμα των Βλαχερνών, στον τόπο όπου για πρώτη φορά εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος, και υπήρχε, κατά τα βυζαντινά χρόνια, το περικαλλές Παλάτι των Βλαχερνών».

Απευθυνόμενος στις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που επισκέπτονται την Πόλη στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου, με τίτλο «Κωνσταντινούπολη, πόλη και κοινωνία», τους κάλεσε να επισκέπτονται όσο πιο συχνά μπορούν την Πόλη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με αφορμή την παρουσία των φοιτητών από τα Ιωάννινα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη της Μητέρας Εκκλησίας προς την Ήπειρο που προσέφερε στην Εκκλησία τον μεγάλο Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος έλαβε τις πρωτοβουλίες για την έναρξη των διαλόγων ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο».

«Σήμερα, στον 21ο αι. είναι αδιανόητον και αδύνατον να ζει κανείς με εσωστρέφεια, με αυτάρκεια και με αυταρέσκεια. Πρέπει να ευρίσκεται εν διαρκεί κοινωνία με τον Θεό και επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, με διάλογο, και αγάπη και αλληλόπεριχώρηση» τόνισε και σε άλλο σημείο της ομιλίας του διερωτήθηκε: «Πώς αλλιώς θα ζήσουμε, αντί να διαλεγώμεθα και να σεβόμεθα ο ένας την ταυτότητα, την ιδιοπροσωπία του άλλου, να πάρουμε τα όπλα και να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον; Και πού θα φτάσει η ανθρωπότης; Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι, βεβαίως, στα χέρια του Θεού, και όλα είναι στα χέρια του Θεού, αλλά σ' εμάς τους ανθρώπους, τη σημερινή γενιά μας και τη δική σας αυριανή γενιά, που θα πάρετε στα στιβαρά χέρια σας τις τύχες της Ελλάδος και ευρύτερα της Ευρώπης και του κόσμου, εναπόκειται -και είναι χρέος μας- να συμβάλλουμε ο καθένας από το μετερίζι του, σε αυτήν τη μεγάλη υπόθεση, της των πάντων ενώσεως και της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, για την οποία, σε όλες τις Ακολουθίες της, εύχεται και προσεύχεται η Αγία Εκκλησία μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο ποίμνιο του Πατριαρχείου στην Πόλη «το οποίο σήμερα μπορεί να είναι μικρόν και ολίγον και αύριο να είναι πολύ, αυτό το ξέρει μόνον ο Θεός».

«Εμείς "οίδαμεν", δηλαδή γνωρίζουμε, "και περισσεύειν και υστερείσθαι", να ζούμε και με λίγα και με πολλά, και λίγοι και πολλοί» είπε, και πρόσθεσε: «Το μέλλον είναι στα χέρια του Θεού, και μπορεί, αλλάζοντας οι συνθήκες και οι περιστάσεις, να αποκατασταθούν οι αδικίες, πολλές και συσσωρευμένες αδικίες, εις βάρος του στοιχείου μας, που έγιναν και κατά το πρόσφατο παρελθόν, και να επανέλθουν καλύτερες και ευνοϊκότερες ημέρες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας και για το Γένος μας σε αυτήν την ιστορική πόλη των Πατέρων μας».

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Κακή τύχη της χώρας

Έχει ανάξιους και κατευθυνόμενους πολιτικούς και δυστυχώς ακόμα και θρησκευτικούς ηγέτες .

Νίκος Έλληνας

Άντε Τούρκο να πας στο καλό έτσι μπράβο δεκανίκι του αιμοσταγή Ερντογαν . Κυριακή κοντή γιορτή οι Ρώσοι έρχονται .

Ψωνισμένος με το εγώ του

Ανάξιος για το τίτλο που φέρει .

The

Έλα μου ντε!!! Τι κάνεις λοιπόν παπά μου όταν δε σε βλέπουν??

Κακοπραίρετος

2018 έχουμε ρε γέρο δεν πιστεύει κανείς στα παραμύθια και σε εβραίους θεούληδες !

ευλογησε

και από εκεί τα Τουρκικα όπλα?

Και προδότης

Και σιχαμένος

gg

Για την Εκκλησία: Η Εκκλησία όχι μόνο δεν πρωτοστάτησε στον Αγώνα του 1821 αλλά τον πολέμησε με κάθε τρόπο. Αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο, εναντιώθηκε στις "σατανικές" απόψεις για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία που έρχονταν από την Δύση και τελικά αφόρισε και την ίδια την επανάσταση. Φυσικά κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όχι μόνο δεν σήκωσε το λάβαρο (που φτιάχτηκε μετά από 50 χρόνια) αλλά έβριζε τον επαναστάτη Παπαφλέσσα ως "εξωλέστατον", επισημαίνει. Η επανάσταση του 21 απέτυχε ολοκληρωτικά. Μετά την εισβολή του Ιμπραήμ δεν είχε μείνει ούτε μία επαναστατική εστία. Ελευθερωθήκαμε μόνο χάρη στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων και την δράση τους στην ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Ήταν η πρώτη και η καλύτερη ανθρωπιστική επέμβαση της ιστορίας), υποστηρίζει ο ίδιος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης