Παραμένει σε επιφυλακή ο Έβρος λόγω αύξησης της στάθμης των υδάτων

Παραμένει σε επιφυλακή ο Έβρος λόγω αύξησης της στάθμης των υδάτων

Όπως αναφέρει η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια μετά την 8η Μαρτίου πιθανότατα θα εισρεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες νερών καθώς οι βροχές και η άνοδος της θερμοκρασίας στη Βουλγαρία έλιωσαν τα χιόνια

Παραμένει σε επιφυλακή ο Έβρος λόγω αύξησης της στάθμης των υδάτων
Με στόχο την εκτίμηση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, περίπου οκτώ ημέρες μετά την πρώτη προειδοποίηση για αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών Έβρου, 'Αρδα και Ερυθροποτάμου, συνεδρίασε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς είπε ότι «ο νομός παραμένει για έκτη μέρα σε επιφυλακή καθώς ξεπεράσαμε τα όρια ως προς τη στάθμη των νερών στο Πύθιο και στο "Πέταλο".

Νεότερο έγγραφο από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια αναφέρει ότι μετά την 8η Μαρτίου πιθανότατα θα εισρεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες νερών μέσω του ποταμού Έβρου αλλά και των παραποτάμων καθώς οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη Βουλγαρία και η άνοδος της θερμοκρασίας, είχαν ως συνέπεια την τήξη των πάγων».

Κλείσιμο
Αναφορικά με την κατάσταση των αναχωμάτων ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε πως «όλο αυτό το διάστημα τα αναχώματα δέχονται τεράστιες πιέσεις, από τις ποσότητες νερών που έχουν εισέλθει στην ελληνική κοίτη από τον Τούντζα, κυρίως τον Εργίνη από το νότιο τμήμα και ιδιαίτερα από τον Έβρο ποταμό, που τα τελευταία 24ωρα έχει περισσότερες ποσότητες νερού απ' ότι είχε τις προηγούμενες ημέρες».

«Όλη αυτή η κατάσταση μας ανησυχεί καθ' ότι έχουμε νεκρό στην Τουρκία. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Αυτή γίνεται μέσω του Τύπου… Ως εκ τούτου, εφ' όσον έχουμε νεκρό στα σύνορά μας και μεγάλες πλημμύρες στη γείτονα χώρα εμείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ν' αντιμετωπίσουμε ένα απειλητικό φαινόμενο» εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι «η απειλή είναι ορατή εφ' όσον και αν επαληθευτούν και οι προγνώσεις από τη Βουλγαρία για τα επόμενα 24ωρα. Δεν ανησυχούμε γιατί πραγματικά έχουμε υποστηρίξει τα αναχώματα στην καλύτερη δυνατή τους μορφή, στα σημεία στα οποία είχαμε ρήγματα το 2014-15, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Γι' αυτό και οι προειδοποιήσεις προς κάθε κατεύθυνση».

Σημειώνεται πως παραμένει σε ισχύ το από 5-3-2018 έγγραφο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου, με το οποίο εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στις παραποτάμιες περιοχές, να αποφεύγουν τις εκεί μετακινήσεις τους και να μην πλησιάζουν τα αναχώματα.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης