Δήμαρχος Τρικκαίων για Σπίρτζη: Καπνίζουν παντού - Οι υπουργοί δεν πιστεύουν τον νόμο

Δήμαρχος Τρικκαίων για Σπίρτζη: Καπνίζουν παντού - Οι υπουργοί δεν πιστεύουν τον νόμο

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι ένας από τους ελάχιστους Δημάρχους που οργάνωσε μαζί με τους καταστηματάρχες, την Αστυνομία αλλά και τους πολίτες μια προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος και να γίνουν τα Τρίκαλα, μια άκαπνη πόλη

Δήμαρχος Τρικκαίων για Σπίρτζη: Καπνίζουν παντού - Οι υπουργοί δεν πιστεύουν τον νόμο
Η φωτογραφία που δημοσίευσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων στα social media με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη να καπνίζει σε κατάστημα στο Πήλιο, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και σχόλια αναφορικά με τον αντικαπνιστικό νόμο που έμεινε… στα χαρτιά. 

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι ένας από τους ελάχιστους Δημάρχους που οργάνωσε μαζί με τους καταστηματάρχες, την Αστυνομία αλλά και τους πολίτες μια προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος και να γίνουν τα Τρίκαλα, μια άκαπνη πόλη. Η ανάρτηση της φωτογραφίας όπως ο ίδιος δηλώνει στο protothema.gr δεν έγινε για να στοχοποιήσει τον κ. Σπίρτζη αλλά για να αναδείξει την έλλειψη πολιτισμού και την ανομία που επικρατεί στη χώρα. «Η φωτογραφία που δημοσίευσα ήταν από ένα μαγαζί στο Πήλιο, όπου μίλησε ο κ. Σπίρτζης. Αλλά μην σταθείτε σε αυτό. Καπνίζουν παντού. Στην ΚΕΔΕ να δείτε τι γίνεται όταν συνεδριάζουμε που θεωρητικά εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών τα ίδια γίνονται. Προσπαθούμε να τηρήσουμε έναν νόμο που δεν πιστεύουν οι ίδιοι οι υπουργοί», τονίζει. 

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνει πως ο αντικαπνιστικός νόμος έχει δυο μεγάλα κενά όμως αυτό μπορεί εύκολα να διορθωθεί. «Το πρώτο είναι ότι θέτει υπεύθυνη την Δημοτική Αστυνομία όπου αυτή υπάρχει ή διαφορετικά ένα μεικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από τα τμήματα υγιεινής των περιφερειών μαζί με την αστυνομία. Στην Ελλάδα, ξέρετε, όταν δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε κάτι, κάνουμε επιτροπές, κλιμάκια κτλ. Στην ουσία, οι Περιφέρειες και η Αστυνομία ποτέ δεν έχουν κάνει έλεγχο στην Ελλάδα. Από τον Νοέμβριο λοιπόν κάναμε πολλές ενέργειες, τυπώσαμε φυλλάδια, φτιάξαμε βίντεο βγήκαμε προς τα έξω και είπαμε σταματάμε το κάπνισμα, θα κάνουμε ελέγχους, δεν θα γράφουμε και θα δούμε πως θα πάει. Από τον Δεκέμβριο γίναμε πιο αυστηροί και οι καταστηματάρχες σταμάτησαν να βγάζουν τασάκια. Επιβάλλαμε πρόστιμα, κάναμε 250 ελέγχους με την υποστελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία και ο κόσμος το αποδέχτηκε. Σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά στα τσιπουράδικα δυσκολευτήκαμε», αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, στο νόμο υπάρχει επίσης μια μεγάλη αδικία καθώς το κατάστημα πληρώνει πρόστιμο 600 ευρώ και ο καπνιστής πελάτης 50 ευρώ. «Πρότεινα στον υπουργό Υγείας να αναστραφεί αυτό ή τουλάχιστον το πρόστιμο να γίνει υψηλό και για τον καπνιστή και φυσικά να κοπούν οι μεικτές επιτροπές και να αναλάβει η Αστυνομία αυτόν το ρόλο. Αν το κράτος δεν θέλει να εφαρμόσει τον Νόμο, ας αφήνει τους υπουργούς να καπνίζουν αλλά να πάρει την αρμοδιότητα από μας». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης