Προσπάθεια κατάργησης ή μείωσης του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες

Προσπάθεια κατάργησης ή μείωσης του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργο Ντάσση

Προσπάθεια κατάργησης ή μείωσης του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες
Με μοναδικό θέμα την κατάργηση ή την ουσιαστική μείωση του ΦΠΑ
στις δικηγορικές υπηρεσίες, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργο Ντάσση.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΔΣΑ, αντικείμενο της εν λόγω συνάντησης ήταν το ζήτημα της κατάργησης, ή της δραστικής μείωσης του ΦΠΑ για τις δικηγορικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του σχετικού σχεδίου οδηγίας που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει του ότι έχει ζητηθεί θεσμικά απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Υπενθυμίζεται, ότι η σχετική πρόταση οδηγίας που σκοπό έχει την ομογενοποίηση των καθεστώτων ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει δυο μόνον κλίμακες για όλα τα κράτη μέλη, με κατώτατο συντελεστή το 5 %. 

Παράλληλα, αφήνει, κατά τα λοιπά, στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να καθορίσουν το ύψος των συντελεστών κάθε κλίμακας.

Πάντως, να σημειωθεί ότι στο παράρτημα του σχεδίου της οδηγίας, στον κατώτερο συντελεστή του 5% απαριθμείται μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα είδη πολυτελείας, τα οποία υποχρεωτικώς εντάσσονται σε αυτόν για όλα τα κράτη-μέλη. Όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι νομικές υπηρεσίες.

Ο Δημήτρης Βερβεσός επισήμανε στο Γιώργο Ντάσση ότι η επιβολή ΦΠΑ 24% στις δικηγορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ιδίως σε ό,τι αφορά τις δικονομικές πράξεις, λειτουργεί ως δυσανάλογο και επαχθές αντικίνητρο για την πρόσβαση των οικονομικά αδύναμων πολιτών στην Δικαιοσύνη. 

Επιπρόσθετα, προσέθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, αποτελεί άνιση μεταχείριση μεταξύ εκείνων των διαδίκων που έχουν, και εκείνων που δεν έχουν, την ιδιότητα του επιτηδευματία, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας των διαδίκων, καθώς οι πρώτοι έχουν την δυνατότητα να εκπέσουν - συμψηφίσουν τον ΦΠΑ, ενώ οι άλλοι δεν την έχουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΑ, δεσμεύθηκε ότι θα συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών του, ώστε η μεταχείριση των δικηγορικών υπηρεσιών, σε ό,τι αφορά ιδίως την δικαστηριακή δικηγορία, να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, που κατοχυρώνει το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, ισότιμα για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.

Τέλος, στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ, Νίκος Αλεξόπουλος και οι δικηγόροι Πάνος Αλεξανδρής και Σοφία Κατσίνα (μέλος της ελληνικής ΟΚΕ).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης