Κόντρα φορέων με φόντο την κυκλοφορία των προσφύγων και τους περιορισμούς της

Κόντρα φορέων με φόντο την κυκλοφορία των προσφύγων και τους περιορισμούς της

Από την μία πλευρά έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και από την άλλη οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Χίου, Σάμου, Λέσβου, Ρόδου  και Κω

Κόντρα φορέων με φόντο την κυκλοφορία των προσφύγων και τους περιορισμούς της
Τα αντίθετα νομικά πυρά δέχθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου (31.5.2017) με την οποία ορίστηκε ότι στους μετανάστες που ζητούν διεθνή προστασία στα νησιά Χίο, Λέσβος, Ρόδος, Σάμος, Κω και Λέρο μετά την 20η Μαρτίου 2016, θα επιβάλλονται περιορισμοί κυκλοφορίας
          
Από την μία πλευρά έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και από την άλλη οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Χίου, Σάμου, Λέσβου, Ρόδου  και Κω.
          
Κατ' αρχάς να διευκρινιστεί ότι  νόμος 4375/2016 προβλέπει ότι στα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία μπορεί να τίθεται περιορισμός κυκλοφορίας τους σε τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας, μετά από απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου.
           
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ότι ο περιορισμός αυτός είναι αντίθετος σε μια πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και των διεθνών κανόνων (σύμβαση Γενεύης, διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κ.λπ.).
          
Οι εν λόγω πέντε Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση της  διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου καθώς έχουν υποστεί βλάβη. Βλάβη που οφείλεται στην αθρόα ροή των προσφύγων στα νησιά η οποία  έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός επισφαλούς οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την αναχώρηση από τα νησιά μεγάλου αριθμού κατοίκων. Κάτι που έχει ως συνέπεια την εκμηδένιση της επαγγελματικής δραστηριότητα των δικηγόρων.
Κλείσιμο
          
Ενώπιον του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Χρήστο Ράμμο και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, συζητήθηκαν οι εν λόγω δύο αιτήσεις και δικηγόροι τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των προσφευγόντων ανέπτυξαν τις αντίθετες θέσεις τους.
          
Από την πλευρά του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστήριξαν ότι οι διεθνείς και οι Ελληνικοί νομικοί κανόνες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στου νομίμους διαμένοντας στην χώρα μας και απαγορεύουν την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, όπως είναι αυτή του περιορισμού κυκλοφορίας.
          
Οι δικηγορικοί Σύλλογοι υποστήριξαν ότι έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν κατά της συγκεκριμένης απόφασης της  διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου. Και αυτό γιατί ο Κώδικάς Δικηγόρων παρέχει τη δυνατότητα στους Δικηγορικού Συλλόγους να ασκούν αιτήσεις ακυρώσεως για θέματα εθνικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι  εθνικό θέμα.
          
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης