Τα «μαζεύει» ο ΕΟΠΥΥ έπειτα από το σάλο με τα εμπόδια στις ακτινοθεραπείες

Τα «μαζεύει» ο ΕΟΠΥΥ έπειτα από το σάλο με τα εμπόδια στις ακτινοθεραπείες

Η δαπάνη θα αποδίδεται κατ’ εξαίρεση, ακόμη κι αν η θεραπεία γίνεται πριν από την έγκριση του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, εφόσον πρόκειται για εξαιρετική και ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση

Στην έκδοση νέας ανακοίνωσης προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Οργανισμός σχετικά με το μείζον θέμα της αναδρομικής απόδοσης δαπάνης για στερεοτακτική ακτινοχειρουργική - ακτινοθεραπεία στους καρκινοπαθείς ασφαλισμένους, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από προηγούμενη απόφαση που αντί να διευκολύνει εμπόδιζε την πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν την ειδική ακτινοθεραπεία!

Συγκεκριμένα, με νεότερη εγκύκλιό της η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να αλλάξει το σκληρό κι ανάλγητο πρόσωπο που επέδειξε, διευκρινίζοντας πως η δαπάνη θα αποδίδεται κατ’ εξαίρεση, ακόμη κι αν η θεραπεία γίνεται πριν από την έγκριση του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου υγείας (ΚΕΣΥ), εφόσον πρόκειται για εξαιρετική και ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση.


Το χρονικό της απόφασης

Με εγκύκλιο που αναρτήθηκε χθες στο site του ΕΟΠΥΥ από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού, καλούνταν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις να μην παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί σε Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική/Ακτινοθεραπεία (X-knife ή γ-knife, cyber knife) πριν από την έκδοση της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ.

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κάποιος να συμφωνήσει μέχρι κεραίας με τη σύσταση του Οργανισμού. Ωστόσο, αυτό στην ελληνική πραγματικότητα (αποδεικνύεται πως) θα ήταν στρεβλό, διότι δεν θα είχαν συνυπολογιστεί δύο βασικές παράμετροι στην όλη διαδικασία.

Η πρώτη παράμετρος είναι πως στη συγκεκριμένη θεραπεία υποβάλλονται εξειδικευμένα περιστατικά καρκινοπαθών τα οποία επιπλέον χαρακτηρίζονται και επείγοντα, η δεύτερη είναι πως το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, το ΚΕΣΥ, που δίνει την έγκριση για τη θεραπεία συνεδριάζει κινείται σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς καθώς συνεδριάζει κάθε ενάμισι με δύο μήνες - ακόμη και για τα επείγοντα.

Ετσι, η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα για όσους καρκινοπαθείς χρειάζονται τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι μονόδρομος: λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας τους και του επείγοντος της θεραπείας, υποβάλλονται σε αυτή πριν από την απόφαση του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια προσκομίζουν όλα τα δικαιολογητικά για να αποζημιωθούν.

Σημειωτέον πως η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία κοστίζει γύρω στα 6.500 ευρώ.


Ο αριθμός των περιστατικών

Στην αρχική απόφασή της η Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ επικαλείται ότι «ο όγκος των αιτημάτων ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την έγκριση που κατέβαλαν ως ιδιώτες για τη διενέργεια Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής/Ακτινοθεραπείας (X-knife ή γ-knife, cyber knife) προγενέστερα της έκδοσης της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ έχει παρατηρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2017 και το τρέχον έτος έχουν υποβληθεί στη θεραπεία μόλις 12 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, γεννώντας απορία για την αιτιολογία της αρμόδιας Διεύθυνσης ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ασθενών και να υποδηλώνεται σχετική μεγάλη δαπάνη.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Ευαγγελια

Μολις χθες λαβαμε την εγκριση μετα απο φοβερο αγωνα δρομου. Τραγικη ειρωνια. Μια υπαλληλος του ΚΕΣΥ, της οποιας δεν γνωριζω το ονομα ακομα, μας ειρωνευτηκε μεσα στην αγωνια μας "τι τρεχετε ετσι και αλλιως θα πεθανετε".

Joanna

Δυστυχώς το ΚΕΣΥ πολύ δύσκολα εγκρίνει θεραπείες cyberknife οπότε όποιος δεν μπορεί να το πληρώσει πεθαίνει μια ώρα αρχίτερα!!!!

ελληνας

πειράζει να ευχηθούμε σε όλους όσους ψηφίζουν τέτοιους νόμους να αρρωστήσουν και θεραπεία να μη βρίσκουν;;;;

Γιαννης Π.

Ανοητε "Ελληνα".... Εχεις την εντυπωση οτι αυτος που ψηφιζει τετοιους νομους δεν εχει τα χρηματα να πληρωσει; Αλιμονο απο εμας τους κοινους θνητους....

.

Όχι, δεν πειράζει. Και μάλιστα καθόλου...

Μ.Φ.

Αυτοί οι ανάλγητοι που κάθονται στις καρέκλες έπρεπε να είχαν απολυθεί. Πριν 3 χρόνια δικό μου άτομο με καρκίνο στο κεφάλι έκανε αίτημα για γ-knife, όμως αυτοί της επιτροπής άργησαν και όταν εγκρίθηκε μετά από 6 μήνες ο άρρωστος είχε πεθάνει. Ποιοι είναι αυτοί; ποιος τους δίνει το δικαίωμα να αποφασίζουν για την ζωή του κάθε αρρώστου; τι αναχρονιστικά συστήματα είναι αυτά; τι την θέλουν την επιτροπή; για να την πληρώνουμε και να κάθεται;

Bill

ποσο ξεφτιλισμενοι .. μα ποσο ξεφτιλισμενοι...

κωνσταντινα

περικόπτεται την δαπάνη για τους καρκινοπαθείς . Αυτό έγινε με εισήγηση από πιον τον κυρ. πλοκή .Να μας πειτε τα λεφτα πουθα περισεψουν θα τα δώσετε για τα νοσήλια των μεταναστών και λοιπων που λειμενονται τον ΕΟΠΠΥ αφου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μεγάλα ποσά ναγια να μην έχουν ασφαλιση για μια τέτοια νόσο Καρκίνιο θα έπρεπε να σκεπτεστε και τους ασφαλισμένους που πληρώνουν για να αποφασίζεται εσεις τις περικοπές

......

Η ασθένεια κυρία μου δεν έχει χρώμα και αντιμετώπιση. Όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν προσφέρει την αξιοπρέπεια μέσω των δομών του κράτους στους ανθρώπους που παλεύουν με το θηρίο και δεν έχουν την επιλογή για κάτι καλύτερο,όπως ο περισσότερος κόσμος. Αφήστε τη κομματική αντιπαράθεση,λάθος θέμα επιλέξατε.

ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ ΟΛΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΣΕΤΕ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ,,ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΡΩΓΑΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΣΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΘΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΛΑΜΟΓΙΑ

louloukos

ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ''ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ'' ΟΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ? ΑΝΤΙ ΝΑΕΝΘΑΡΥΝΕΤΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.............ΑΛΗΤΕΣ!

louloukos

ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΡΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ...ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ.....ΑΛΗΤΕΣ!

louloukos

ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΡΕ ΛΙΓΑΚΙ ...ΡΕ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ!!!!! Ε ΑΛΗΤΕΣ!!! ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ ΣΑ ΜΙΛΑΕΙ!!!!!! ΑΛΗΤΕΣ!!!!

Alex

Καλό κουράγιο αδερφέ να είσαι δυνατός κ να μην τα παρατήσεις για κανένα λόγο, μάχη μέχρι τέλους κ θα βγεις νικητής.

louloukos

Ευχαριστώ. ΥΓΕΙΑ και χαρές ολόψυχα εύχομαι σε εσένα και όσους αγαπάς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nearos-patra

Ο νεαρός εντοπίστηκε αρχικά στις 7.30 το απόγευμα από γυναίκα κάτοικο της περιοχής η οποία είχε βγάλει βόλτα τα σκυλιά της στο βουνό της Γούβας. Όπως δήλωσε η γυναίκα στο thebest.gr, τα σκυλιά της τον εντόπισαν και άρχισαν να γαυγίζουν. Είχε αίματα και η κοπέλα τον ρώτησε αν χρειάζεται βοήθεια και την ευχαρίστησε

sot22

Αναμένουμε λοιπόν και από τις άλλες πλευρές την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους στην κατεύθυνση του αρχικού σκοπού του Τηλεμαραθωνίου, αποφεύγοντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια