Δικηγόρος Τσοχατζόπουλου: Η Βουλή δεν μπορεί να συζητήσει τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis

Δικηγόρος Τσοχατζόπουλου: Η Βουλή δεν μπορεί να συζητήσει τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis

Η πρόταση Τσίπρα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αποκλίνει από τους νομικούς κανόνες, δηλώνει ο Γιάννης Παγορόπουλος

Τη νομική του άποψη ως προς το γιατί η Βουλή δεν μπορεί να συζητήσει νομικά τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis
εξηγεί με δήλωσή του ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο και αντίθετα από ό,τι είπε τη Δευτέρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας προτείνοντας τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, το μόνο που μπορεί να γίνει στη Βουλή είναι η «ενημέρωση των βουλευτών, για την αδυναμία του Σώματος να ασκήσει το δικαίωμα ποινικής δίωξης, κατά των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση NOVARTIS».

Διαβάστε τη δήλωση του κ. Παγορόπουλου:

Σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Χώρας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να λεχθούν τα εξής:  

«…Τα εγκλήματα, που φέρονται ότι τελέστηκαν από τα πολιτικά πρόσωπα - πρωταγωνιστές της υπόθεσης NOVARTIS, έχουν ήδη υποκύψει στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3, εφ. 2 του Συντάγματος, λόγος για τον οποίο εξαλείφθηκε ήδη το αξιόποινό τους. Και τούτο, γιατί παρήλθε, η δεύτερη τακτική σύνοδός της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεσή τους (από το 2015). Αναφέρομαι στο έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Το έγκλημα όμως, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πηγές (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), που φέρεται ότι τελέστηκε από Υπουργό κ.λ.π. κατά τη διάρκεια της θητείας του, είναι άσχετο με τα καθήκοντά του (ως παρεπόμενο του βασικού) και δικάζεται στα κοινά ποινικά δικαστήρια με την 15 ετή παραγραφή, που αφορά στα κακουργήματα (βλ. υπόθεση Τσοχατζόπουλου, Απόφαση 1/2011 Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 παρ. 4 Συντάγματος). 

Επομένως, κανένα από τα παραπάνω εγκλήματα (είτε τα μεν, είτε το δε) δεν μπορούν για διαφορετικούς λόγους το καθένα, να συζητηθούν, (νομικά τουλάχιστον), στη Βουλή, ούτε ως πρόταση των απαιτουμένων τριάντα (30) βουλευτών προς το Σώμα, για να ασκήσει ποινική δίωξη, κατά τα επιτασσόμενα στο άρθρου 86 παρ.3 του Συντάγματος, ούτε ως συζήτηση στα πλαίσια συσταθείσας επιτροπής, για προκαταρτική εξέταση, παρά τα όσα ελέχθησαν χτες.   

Για να είναι σύννομη όλη η διαδικασία και για μην χαθεί πολύτιμος χρόνος από την ανάκριση, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι η δικογραφία θα επανέλθει στους κόλπους της τακτικής δικαιοσύνης για τα περαιτέρω, πρέπει με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, να προκληθεί συζήτηση στην Ολομέλεια, με ένα και μόνον θέμα: την ενημέρωση των βουλευτών, για την αδυναμία του Σώματος να ασκήσει το δικαίωμα ποινικής δίωξης, κατά των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση NOVARTIS και όχι για το αντίθετο. Και μάλιστα, πρέπει να γίνει σαφής εξήγηση, ότι η συζήτηση του εγκλήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε προανακριτική επιτροπή, αποτελεί «τέντωμα» των δικαιωμάτων της Βουλής, που δεν έχει και ότι θα πέσει με βεβαιότητα, σε (νομικό) κενό. 

Είναι φανερό, ότι η χθεσινή πρόταση του Πρωθυπουργού προς την ολομέλεια του κόμματός του, αποκλίνει σαφώς από τους παραπάνω νομικούς κανόνες, που «δοκιμάστηκαν» κατά την προηγούμενη εμπειρία (υπόθεση εξοπλιστικών) και που ήδη δημιούργησαν νομολογία. Είναι σαφές, ότι επιθυμεί να χειριστεί το ζήτημα πολιτικά. Είναι βεβαίως δικό του θέμα. Εγώ, ως απλός πολίτης, εκφράζω την ευχή, κάθε πράξη ή παράλειψη των βουλευτών, που θα πάρουν πολιτικές πρωτοβουλίες, αντίθετες με το νόμο και την νομολογία, να μην «χρεωθεί» σε κανέναν διχαστικά, οδηγώντας έτσι σε τυφλές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τότε ήταν αλλιώς, τώρα είναι αλλιώς…».  

Με σεβασμό στον αναγνώστη,
Γιάννης Δ. Παγορόπουλος
Δικηγόρος Αθηνών

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fot65

Στην περιοχή επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 12 υδροφόρες ΟΤΑ, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

ert_main

Τέλος οι εκπομπές-«λιβανιστήρια» της εξουσίας - Η ιεράρχηση των ειδήσεων θα γίνεται μόνο από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ - Εξαιρείται το «παραγωγικό κομμάτι» από το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου - Πώς εξηγείται η μετεκλογική εκτόξευση των ποσοστών της κρατικής τηλεόρασης

2
ΣΧΗΜΑ-1

Ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έρευνα του ΑΠΘ παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα εκτίμησης κινδύνου – Διαπιστώνεται η ύπαρξη αμιάντου, μετάλλων και οργανικών προϊόντων της καύσης, χαμηλός κίνδυνος καρκινογένεσης

loulou98

Οι ανθοπώλες κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά καθώς οι πλανόδιοι μικροπωλητές δραστηριοποιούνται μόνον τις περιόδους που γίνονται ορκωμοσίες, πουλώντας έτοιμες ανθοδέσμες από 10 έως 30 ευρώ την κάθε μία