Φοιτητές από όλο τον κόσμο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του Εράσμους

Φοιτητές από όλο τον κόσμο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του Εράσμους

Ο Ουμπέρτο Εκο ο είχε τονίσει την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων όπως το Erasmus σε κάθε κατηγορία επαγγελματιών, δήλωσε ο αντιπρύτανης

Φοιτητές από όλο τον κόσμο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του Εράσμους
101 φοιτητές από 65 Πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών και από Πανεπιστήμια της Αυστραλίας και του Μεξικού υποδέχτηκε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σήμερα πραγματοποιήθηκε, η τελετή υποδοχής των 95 φοιτητών από 63 Πανεπιστήμια 21 Ευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία) στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, 4 φοιτητών από τη Σερβία και τη Γεωργία στο πλαίσιο του Erasmus+ International Mobility και 2 φοιτητριών από Αυστραλία και Μεξικό, οι οποίοι θα φοιτήσουν στο Ε.Κ.Π.Α. κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-18. Επίσης, 27 φοιτητές από την Κίνα συνεχίζουν τις σπουδές τους στο ΕΚΠΑ από το χειμερινό εξάμηνο 2017-18, στο πλαίσιο των διμερών διεθνών συμφωνιών του Ε.Κ.Π.Α.

Την έναρξη της εκδήλωσης, η οποία οργανώθηκε από το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α., πραγματοποίησε ο αναπληρωτής Πρύτανη, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης ο οποίος, καλωσορίζοντας τους φοιτητές που επέλεξαν να σπουδάσουν σε ένα Πανεπιστήμιο με ιστορία 180 χρόνων, ανέφερε ότι στις 8 Σχολές, 33 Τμήματα και περισσότερα από 210 εργαστήρια, υπάρχουν 2.000 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού για να τους συνδράμουν στις σπουδές τους και περισσότεροι από 60.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές με κάποιους από τους οποίους θα μπορέσουν να συνάψουν φιλικές σχέσεις. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημασία του μεγάλου Ολλανδού ουμανιστή Eράσμου του Ρότερνταμ ως ονόματος-προτύπου για τους διακινούμενους φοιτητές και εκκολαπτόμενους επιστήμονες, ο οποίος συνέδεσε με την παρουσία και τη δράση του πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά ήταν και συστηματικά αφοσιωμένος στην αρχαία ελληνική γνώση και γλώσσα. Τέλος, ο αναπληρωτής Πρύτανη εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που τα ευρωπαϊκά όρια του Ε.Κ.Π.Α. διευρύνονται κάθε χρόνο και περισσότερο, κάνοντας σχετική αναφορά στην έννοια του 'κοσμοπολίτη' και μνημονεύοντας τον Ουμπέρτο Εκο ο οποίος ειχε τονίσει την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων όπως το Erasmus σε κάθε κατηγορία επαγγελματιών και πολιτών της Ε.Ε. ώστε να έχουν την ευκαιρία να περνούν χρόνο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά το χαιρετισμό της η Προϊσταμένη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Φωτεινή Φρύδα πραγματοποίησε μία παρουσίαση του Ε.Κ.Π.Α. τόσο όσον αφορά την ιστορία του, τις εγκαταστάσεις και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού του. Αναφέρθηκε στoν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών οι οποίοι επιλέγουν να φοιτήσουν στο ΕΚΠΑ εκτιμώντας ότι από τα στοιχεία 4ετίας, παρατηρείται αύξηση των εισερχόμενων φοιτητών κατά 23% ετησίως περίπου ενώ στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους εκτιμάται ότι το Ε.Κ.Π.Α. θα έχει δεχθεί 320 φοιτητές και θα έχει στείλει σε άλλα Πανεπιστήμια 783 φοιτητές του. Τόνισε, τέλος, ότι τα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. που επιλέγει ο μεγαλύτερος αριθμός εισερχόμενων φοιτητών Erasmus είναι αυτά της Νομικής, Φιλολογίας, Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Ιστορίας & Αρχαιολογίας και Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ενώ αυτό το εξάμηνο οι εισερχόμενοι φοιτητές θα εγγραφούν σε 20 Τμήματα.
Κλείσιμο

Η πρόεδρος του συλλόγου Erasmus Student Network (ΕSN) KAPA, κ. Αθανασία Κοκκαλιάρη παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου δίνοντας έμφαση στις δραστηριότητες που αφορούν τα κοινωνικώς ευπαθή στρώματα και τόνισε τις δράσεις του ΕSN KAPA που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση των φοιτητών Erasmus.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ενεργές περισσότερες από 720 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και Πανεπιστημίων από 60 χώρες. Ειδικότερα, είναι ενεργές 655 συμφωνίες Erasmus+ μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και 336 Πανεπιστημίων από 31 χώρες της Ευρώπης και επίσης υπάρχουν περισσότερες από 60 συμφωνίες επιστημονικής συνεργασίας με Πανεπιστήμια από χώρες από όλο τον κόσμο (όπως Η.Π.Α. Ρωσία, Κίνα, Καναδά, Ιαπωνία, Αυστραλία, κ.ά.).

Από την έναρξη του προγράμματος Erasmus έως σήμερα το Ε.Κ.Π.Α. έχει δεχθεί περισσότερους από 5.300 εισερχόμενους φοιτητές ενώ, έχουν μετακινηθεί προς Ιδρύματα και φορείς υποδοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών περίπου 13.800 φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α. για σπουδές και πρακτική άσκηση, αλλά και 730 διδάσκοντες του Πανεπιστημίου μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης