Επιχείρηση «νόμος και τάξη» στο Κολωνάκι: Μαίνεται η μάχη της πλατείας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Επιχείρηση «νόμος και τάξη» στο Κολωνάκι: Μαίνεται η μάχη της πλατείας

Ετοιμα να εισβάλουν στην πλατεία Κολωνακίου τα συνεργεία του δήμου - Οι καταστηματάρχες προσφεύγουν στο ΣτΕ ζητώντας αναστολή της απόφασης για την αφαίρεση των στεγάστρων

Χαράσσουν λευκές και κίτρινες γραμμές για την οριοθέτηση των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων, ζητούν από τους ιδιοκτήτες των καφέ να προμηθευτούν τραπεζοκαθίσματα από καλής ποιότητας υλικά, να ξηλώσουν τις πέργκολες και να τις αντικαταστήσουν με ομπρέλες στις αποχρώσεις του λευκού και του κίτρινου.

Είκοσι ημέρες προτού λήξει το τελεσίγραφο Καμίνη για το ξήλωμα των στεγάστρων στα φημισμένα καφέ της πλατείας Κολωνακίου και ο πόλεμος με τους «σκληρούς» της περιοχής συνεχίζεται στο παρασκήνιο και με αμείωτη ένταση. 

Μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών έχουν πιάσει ήδη δουλειά και ετοιμάζουν προσφυγές κατά της απόφασης του δημάρχου, εξηγώντας ότι οι κατασκευές έχουν γίνει με έγκριση και προτροπή της τότε δημοτικής αρχής, η οποία έδωσε στους καταστηματάρχες μέχρι και τα αρχιτεκτονικά σχέδια, υποχρεώνοντάς τους μάλιστα να αγοράσουν οι ίδιοι τα στέγαστρα και να τα τοποθετήσουν με δικά τους έξοδα σκοπεύοντας, όπως τους είχαν πει, «στην αισθητική αναβάθμιση της πλατείας».

 Δεν αμφισβητείται ότι στη συνεδρίαση της 11-12-1997 του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων εγκρίθηκαν μια σειρά από μέτρα στο πλαίσιο της εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, πεζόδρομοι κ.λπ.) της πόλης.
Συγκεκριμένα είχαν αποφασιστεί τα εξής: 

■ Η ειδική αρχιτεκτονική μελέτη στεγάστρων των κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα της πλατείας Κολωνακίου. 

■ Η πρόσκληση των καταστηματαρχών των άνω χώρων για την υποβολή εντός 10ημέρου αίτησης στον δήμο με σκοπό την έκδοση και χορήγηση της σχετικής άδειας κατασκευής και τοποθέτησης των στεγάστρων. 

■ Η αντικατάσταση του εξοπλισμού όπου κρίνεται ακατάλληλος (τραπέζια, καρέκλες κ.ο.κ.) με νέο, ο οποίος θα εγκριθεί από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού. 

■ Η καθαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών και η κατασκευή νέων στεγάστρων από τους καταστηματάρχες με αποκλειστικά δικές τους δαπάνες, εντός 4μήνου από τη λήψη των ως άνω αδειών, σύμφωνα με τη μελέτη και υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού.

 Με οδηγό αυτή την απόφαση, λοιπόν, οι καταστηματάρχες θα καταθέσουν εντός των προσεχών ημερών αίτηση ακύρωσης της νέας απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ταυτόχρονα θα υποβάλουν αίτηση αναστολής της απόφασης πριν προλάβουν να εισβάλουν στην πλατεία τα συνεργεία του δήμου και την κάνουν… καλοκαιρινή. 

«Δεν μπορεί να αλλάζει μορφή η πλατεία ανάλογα με την αισθητική του κάθε δημάρχου», λένε οι καταστηματάρχες.
Τι αλλάζει στην πλατεία

 Ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρά τις διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στο facelift της πλατείας, σίγουρος ότι οι προσφυγές τους δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
Το τελευταίο επεισόδιο, μεσημέρι της προπερασμένης Πέμπτης, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους ιδιοκτήτες του «Da Capo», μπορεί να προκάλεσε αίσθηση στους θαμώνες της πλατείας Κολωνακίου, λίγο, όμως, φαίνεται να επηρέασε τον κ. Καμίνη. 

Ο δήμαρχος προσπάθησε να εξηγήσει ότι με το ξήλωμα των στεγάστρων και την αντικατάστασή τους με ομπρέλες θα αλλάξει η αισθητική της πλατείας, αλλά ο κ. Στάθης Χριστοδουλόπουλος ήταν ανένδοτος, απαντώντας του ότι «ομπρέλες βάζουν στην παραλία και όχι στο Κολωνάκι».

 Ηδη, όμως, τα συνεργεία του δήμου έχουν ξεκινήσει και επί της Τσακάλωφ την οριοθέτηση των κοινόχρηστων χώρων για τα τραπεζοκαθίσματα που εκμεταλλεύονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χαράσσοντας λευκές ή κίτρινες γραμμές. 

 Οσον αφορά στην κατασκευή τους, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες πρέπει να είναι από καλής ποιότητας υλικά, κατάλληλα για την ύπαιθρο και να εναρμονίζονται με τον κοινόχρηστο χώρο.
 Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα θερμαντικά σώματα, καθώς ναι μεν είναι δυνατή η τοποθέτησή τους για να προστατεύονται οι πελάτες τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα, ωστόσο πρέπει να αποσύρονται από τους κοινόχρηστους χώρους όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Σήμερα, αν κάνει κάποιος μια βόλτα στην πλατεία Κολωνακίου θα διαπιστώσει ότι τα τοποθετημένα θερμαντικά σώματα δεν αποσπώνται από τις κατασκευές, κάτι που θέλουν να αλλάξουν οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής. 

 Η οδηγία, όμως, που πρόκειται να αναδιαμορφώσει ολοκληρωτικά το πρόσωπο της πλατείας αφορά στην αντικατάσταση των στεγάστρων με ομπρέλες, το συνολικό ύψος των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3,5 μέτρα και το εμβαδόν τους να μην είναι μεγαλύτερο των 16 τ.μ. Το ύφασμά τους να είναι μονόχρωμο ή δίχρωμο και πάντως ανοιχτόχρωμο, κάτι το οποίο εξασφαλίζει προστασία από τη ζέστη το καλοκαίρι και φωτεινότητα τον χειμώνα. 

Επιπλέον, οι ομπρέλες πρέπει να είναι ομοιόμορφες ως προς τα υλικά, τον τρόπο κατασκευής και το χρώμα τους, ενώ δεν επιτρέπεται να φέρουν επιγραφές ή διαφημίσεις, εξαιρουμένης της εκτύπωσης της επωνυμίας ή του σήματος του καταστήματος.

 Στην απόφαση της δημοτικής αρχής υπάρχει πρόβλεψη και για τα δάπεδα, η τοποθέτηση των οποίων ναι μεν επιτρέπεται, εφόσον η επιφάνειά τους δεν δύναται να υπερβαίνει την επιφάνεια του παραχωρούμενου προς χρήση κοινόχρηστου χώρου. Η κατασκευή τους πρέπει να είναι από ξύλο (φυσικό ή συνθετικό) άριστης ποιότητας και να εξασφαλίζεται εντός του χώρου πρόσβαση για ΑμεΑ. 

 Οι ιδιοκτήτες των καφέ θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν και ανεμοφράκτες από διαφανές άθραυστο υλικό ή πλέγμα, χωρίς, όμως, να περιφράσσουν πλήρως τον παραχωρούμενο χώρο. 

 «Θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε με τους καταστηματάρχες, ευελπιστώντας να συμφωνήσουν σε κάποια ομοιομορφία», λέει στο «ΘΕΜΑ» η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά, με τους επιχειρηματίες ωστόσο να μη φαίνονται διατεθειμένοι ούτε καν να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αποχωριστούν τα στέγαστρα των μαγαζιών τους. 

Οι ίδιοι μάλιστα δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Σε τόσο δύσκολους καιρούς μας ζητούν να ξοδέψουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ ήδη τα έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω!». 

 Σε λίγες ημέρες από τώρα θα ξέρουμε ποιος θα επικρατήσει τελικά, με τα στοιχήματα στο Κολωνάκι τα τελευταία 24ωρα να πέφτουν βροχή. Θα είναι ο δήμαρχος ή οι «σκληροί» της πλατείας;

ΣΧΟΛΙΑ (19)

ταλαιπωρος κατοικος

....στο όνομα της " ανάπτυξης" εκατοντάδες καφέ-μπαρ -κλαμπ κατακλύζουν τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας. Η κατάληψη χώρων και η ηχορύπανση δεν αφορά μονο το Κολωνάκι.Οι κάτοικοι των άλλων περιοχών είναι β κατηγορίας; Ως συνέπεια:1. Η Υποχρεωτική στέρηση ύπνου από την ξεδιάντροπη ηχορύπανση σε εργαζόμενους κατοίκους ισοδυναμεί με καθημερινό βασανιστήριο. 2. Ο νόμος δεν μας προστατεύει :αντι να κλείνουν αυτεπάγγελτα όσα καταστήματα παρανομούν με απλή παρουσία και όχι απουσία της αστυνομίας, χρειάζεται η μήνυση από τους κατοίκους!!.... με επακόλουθη στοχοποίησή τους από τους κάθε λογής "μπράβους" των μπαρ- χώρια η οικονομική τους αφαίμαξη- χωρίς ούτε αυτό να διασφαλίζει το δικαίωμά τους στον ύπνο και στην ελεύθερη κυκλοφορία στα πεζοδρόμια της γειτονιάς τους. Ελλάς το μεγαλείο σου......

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΠΕΤΣΑ

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΚΟΛΟΝΑΚΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΦΟΒΑ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΕΝΑ ΡΗΜΑΔΟΚΑΦΕ !! ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΜΠΙΧΛΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΜΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ? ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ,ΤΗΝ ΒΑΘΗΣ ,ΤΗΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΤΟΝ ΑΓ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ !!!

Αγύριγο κεφάλι

Τι απαράδεκτα ΦΡΑΞΙΜΑΤΑ των κοινών τοις ΠΑΣΙ Πλατειών, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων είναι αυτά;______________Να ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΑ ΑΜΕΣΩΣ!_____________Είναι ΟΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ!____________Και οι Δήμοι ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ έναντι των πολιτών που τα ανέχονται.______________Διότι οι ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ Χώροι ανήκουν στους Πολίτες να διέρχονται επ αυτών ΑΝΕΤΑ και χωρίς προσκόμματα όλο το 24άωρο!____________Όποιος με μαγαζί δεν έχει χώρο ΔΙΚΟ ΤΟΥ γιά να βάλλει καθίσματα και τραπέζια ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΕΙ!_______Δεν θέλουμε τα λεφτά τους να πληρώνουν γι αυτό στους Δήμους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν ..."τα στραβά μάτια"!...______________Να επέμβει ΑΜΕΣΑ η Κυβέρνηση._________Δεν πάει άλλο!..

..

σωστος

Αγύριγο κεφάλι

Τι απαράδεκτα ΦΡΑΞΙΜΑΤΑ των κοινών τοις ΠΑΣΙ Πλατειών, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων είναι αυτά;______________Να ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΑ ΑΜΕΣΩΣ!_____________Είναι ΟΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ!____________Και οι Δήμοι ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ έναντι των πολιτών που τα ανέχονται.______________Διότι οι ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ Χώροι ανήκουν στους Πολίτες να διέρχονται επ αυτών ΑΝΕΤΑ και χωρίς προσκόμματα όλο το 24άωρο!____________Όποιος με μαγαζί δεν έχει χώρο ΔΙΚΟ ΤΟΥ γιά να βάλλει καθίσματα και τραπέζια ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΕΙ!_______Δεν θέλουμε τα λεφτά τους να πληρώνουν γι αυτό στους Δήμους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν ..."τα στραβά μάτια"!...______________Να επέμβει ΑΜΕΣΑ η Κυβέρνηση._________Δεν πάει άλλο!..

trees_matter

Με τα δεντρα γιατι τα εχει βαλει ο καμινης και εχουν φαει το κλαδεμα του χασαπη;; Δεν εχει μεινει δεντρο για δεντρο στην Αθηνα ακουτσουρευτο.... κ στο τελος λογο του κουτσουρεματος ξεραινονται.

Pablo

Ρε Καμίνη, τώρα θυμήθηκες ότι είσαι δήμαρχος? τόσα χρόνια τίποτα δεν έκανες.... οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα όλα έχουν ρημάξει... Κάνε αυτό τουλάχιστον και άμα τελειώσεις με το Κολωνάκι πιάσε την Φωκίωνος. Α, και βγάλε επιτέλους την Δημοτ. Αστυνομία να κόψει καμια κλήση στα παρκαρισμένα... δεν χωράμε να περάσουμε ούτε στους πεζόδρομους πια...

stp

Άντε να πάρει σειρά και στα Εξάρχεια, να φύγει το κέντρο εξυπηρέτησης αναρχικών, να αδειάσουν τα σπίτια που έχουν καταλάβει, και μετά εκεί κάτω από το δημαρχείο, και όπου δεν υπάρχει άβατο λόγω κατάληψης από αναρχικούς, από χρήστες ναρκωτικών , από εμπόρους ναρκωτικών , από κάθε είδους λαθρεμπόριο γύρω από την Ομόνοια.

Γιώργος

Ξηλώστε τα όλα είναι παράνομα

Κάτοικος Κολωνακίου

αν και ο Καμίνης είναι μακράν ο χειρότερος δήμαρχος που έχει περάσει, το εν λόγω μέτρο είναι και σωστό και απαραίτητο. Ο χώρος της πλατείας έχει καταληφθεί από άθλιες και άσχημες κατασκευές που βρωμάνε και που πέραν όλων των άλλων έχουν εξοπλιστεί με τηλεροάσεις, θερμαντικά σώματα και ανθυγειηνά συστήματα ψέκασης. Στην Ιταλία που η κουλτούρα του καφέ είναι εξίσου διαδεομένη συνήθως οι ομπρέλες είναι ο βασικός τρόπος σκίασης σε περιοχές τεράστιας τουριστικής σημασίας και σε μια χώρα που αν μη τι άλλο έχουν στυλ και πιο αναπτυγμένη αίσθηση του καλαίσθητου. Το γιουσουρούμ της πλατείας και της τσακάλωφ πρέπει να εκλείψει. Όσο για το "ομπρέλες βάζουν στις παραλίες" ίσως είναι το αστειότερο επιχείρημα που μπορούσε δοθεί. Η πλατεία πρέπει να είναι ανοικτός χώρος, να πέφτει το φως του ήλιου και να το απαλαμβάνει ο κόσμος. Αυτή η cult κατάσταση που τα καταστήματα έχουν ξεχειλώσει προς τα έξω θυμίζει παζάρι σε τριτοκοσμική χώρα.

ως

κατοκος της περιοχης ,συμφωνω απολυτως και μρ τον σχολιο για τον καμινη και για το σχολιο για την κατασταση με τα στεγαστρα καθως και τα χιλιαδες πολυχρωμα φωτακια αμφιβολου αισθητικης που ειχαν βαλει πανω στα στεγαστρα των ζαχαροπλαστειων και εμοιαζε πια η πλατεια σαν μπερντες του καρακγιοζη.

v

Δεν είναι δυνατόν ο Καμίνης να κάνει πολιτική με την τσέπη των επιχειρηματιών. Αν θέλει να αλλάξει την αισθητική της πλατείας να αποζημιώσει τους καταστηματάρχες για τα έξοδα που έχουν κάνει σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις του Δήμου και μετά να τους υποχρεώσει να τα αλλάξουν .

εσοδα -εξοδα

δηλαδη, δεν εχουν βγαλει ακομα τα σπασμενα της "επενδυσης";;; εμ, τοτε δεν ειναι επιχειρηματιες φίλε μου....

τα

εξοδα που εκαναν οι καταστηματαρχες τα εκανα πριν απο 21 χρονια,το 1997.μεσα σε 2 δεκαετιες να εισαι σιγουρος εβγαλαν τα λεφτα τους παρα πολλες φορες.ας ξοδεψουν και κατι να ανανεωσουν το προφιλ του μαγαζιου τους.αν συνεχιστει αυτο το χαλι και ο αχταρμας στην πλατεια,τελικα το κολωνακι θα χασει εστω και αυτον τον λιγο αριστοκρατικο αερα που του εχει απομεινει και οι πρωτοι που θα το μετανιωσουν θα ειναι οι ιδιοι οι επιχειρηματιες.ο κοσμος υποτιθεται ερχεται στο κολωνακι για αυτο το κατι διαφορετικο που εχει, αν εχει μεινει δηλ και τιποτα.αν το χασει και αυτο ,θα καταληξει το κολωνακι τελικα μια μπαρουπολη σαν ολες τις αλλες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hel0

Οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών ανέσυραν τις σορούς του Έλληνα χειριστή και των δύο Ρώσων επιβατών – Το ελικόπτερο απογειώθηκε, προσέκρουσε σε καλώδια, ακολούθησε έκρηξη και πτώση στο νερό

2
DEI_logariasmo1

Δεκάδες πελάτες της επιχείρησης δέχονται τηλέφωνα από δικηγορικά γραφεία για να προχωρήσουν στην εξόφληση του ποσού – Τα τηλέφωνα αφορούν και σε ποσά που υπερβαίνουν μόλις τα 500 ευρώ

3