Στην Ελλάδα δουλεύουμε περίπου 70 ώρες παραπάνω σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο

Στην Ελλάδα δουλεύουμε περίπου 70 ώρες παραπάνω σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο

Καθηγητές και εργατολόγοι σχολιάζουν την έκθεση του ΟΟΣΑ που αποδεικνύει ότι οι Έλληνες είναι στην κορυφή της Ευρώπης σε ώρες εργασίας ετησίως

Περισσότερες ώρες εργάζονται οι Έλληνες, σε σχέση με τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπως καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organization for Economic Cooperation and Development). Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, καταγράφουν την εργασία σε 35 μέλη του από το «δυτικό κόσμο», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα πιο προηγμένα σε οικονομικούς όρους κράτη και δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών, με το μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες. Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι εργάζονται 1.783 ώρες το χρόνο και έρχονται στο μέσο της κατάταξης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του OECD, η Γερμανία καταφέρνει να έρχεται πρώτη σε παραγωγή, με τους Γερμανούς εργαζόμενους να είναι 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς που δουλεύουν περίπου 1.680 ώρες το έτος. Ακόμη, Ολλανδοί, Γάλλοι και Δανοί, εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες το χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι Δανοί έχουν και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στην υφήλιο, με βάση την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Σύμφωνα με τη στατιστική καταγραφή του ΟΟΣΑ, ο «μέσος όρος του χρόνου εργασίας» αφορά στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές απασχόλησης (πλήρης και μερική απασχόληση).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, επισημαίνει ότι τα νεότερα εμπειρικά ευρήματα καταδεικνύουν κάτι το οποίο είναι γνωστό, δηλαδή ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αξιολογώντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο κ. Αργείτης διαπιστώνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς το παραγωγικό, τεχνολογικό παράδειγμα της οικονομίας εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλη καθυστέρηση. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί μία διατηρήσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και λιγότερο χρόνο εργασίας, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι πιο αποδοτικοί» σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, τονίζει ότι, εάν συγκριθούν οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων με το χρόνο εργασίας που εκείνοι δεσμεύουν, «καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι είναι πάρα πολύ χαμηλά αμειβόμενοι».

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι το μοντέλο της οικονομίας στηρίζεται πάνω στην εκμετάλλευση και στην αδικία σε βάρος των εργαζομένων, ενώ θεωρεί ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, είναι να μεταβεί άμεσα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στην ποιότητα της εργασίας και σε καλύτερες αμοιβές εργασίας.

«Οι μύθοι σπάνε ο ένας μετά τον άλλον» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι, στην αρχή της οικονομικής κρίσης και προκειμένου να επιβληθούν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, «οι Έλληνες εργαζόμενοι κατασυκοφαντήθηκαν ότι εργάζονται λιγότερο και χαρακτηρίστηκαν τεμπέληδες». «Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όμως, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη» σχολιάζει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

«Παρόλα αυτά»- συμπληρώνει -«τόσο οι συνθήκες εργασίας, όσο και οι όροι αμοιβής των Ελλήνων εργαζομένων, δεν έχουν καμία αντιστοίχιση με τις ώρες που απασχολούνται». «Αυτό συμβαίνει, γιατί, τα τελευταία χρόνια, έχουν απορρυθμιστεί πλήρως το συλλογικό και το ατομικό εργατικό δίκαιο, κατ' επιταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα» διευκρινίζει ο ίδιος.

Για το θέμα της παραγωγικότητας, ο κ. Καραγεωργόπουλος σημειώνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τα τεχνολογικά εργαλεία, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, όχι την αποδοτικότητά τους, αλλά ούτε και την απαιτούμενη κατάρτιση, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην παραγωγικότητα. «Η πολιτεία δεν επενδύει πραγματικά στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση των Ελλήνων εργαζομένων, ειδικά στις νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ των ωρών και των ημερών απασχόλησης του Έλληνα εργαζομένου με την παραγωγή» προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων και κοσμήτορας της σχολής πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Κουζής, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα, κατά καιρούς, λέγονταν- ότι, δηλαδή, «στην Ελλάδα δουλεύουμε λίγο». Ο κ. Κουζής τονίζει ότι ο συμβατικός χρόνος εργασίας υπολογίζεται σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ επισημαίνει ότι, αν ληφθεί υπόψη και ο χρόνος των ετήσιων αδειών με αποδοχές, αλλά και οι αργίες, που έχουν να κάνουν με το συνολικό ετήσιο χρόνο εργασίας, «στην Ελλάδα δουλεύουμε περίπου 70 ώρες παραπάνω σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός είναι ο συμβατικός χρόνος εργασίας, χωρίς να συνυπολογιστεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας, που είναι οι υπερωρίες, η υπερεργασία, κτλ. Αν συνυπολογιστεί και αυτός, οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα πραγματικά εκτοξεύονται σε σύγκριση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Κουζής εκτιμά ότι ένα από τα άλλοθι για τις παρεμβάσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας, ήταν ότι, στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν λίγο. «Από την άλλη πλευρά», όπως εξηγεί, «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο, αλλά υπάρχει έλλειμμα παραγωγικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Κουζή, αυτό αποδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ο τρόπος λειτουργίας τους δεν είναι παραγωγικός. «Οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν σε νέα τεχνολογία και στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Το θέμα της παραγωγικότητας έχει να κάνει περισσότερο με επιλογές των ίδιων των επιχειρήσεων. Δουλεύουμε πολύ, αλλά, ενδεχομένως, με λάθος τρόπο. Όμως, ο λάθος τρόπος έγκειται, κυρίως, στις επιλογές που υπερβαίνουν τους εργαζόμενους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

paratiro

Ομορφα και ωραία, αλλά ποιά είναι η ποιότητα της δουλειά σας και η παραγωγικοτητά σας ? Καλά κρασιά γλετζέδες Ελληνες !

George

Η δική μου παραγωγικότητα πάντως είναι 20 φορές πάνω από την αντίστοιχη του Γερμανού συναδέλφου μου που δεν μπορεί να με ανταγωνιστεί γιατί και πολύ ανεκπαίδευτος είναι και λειτουργεί σε πολύ χειρότερο από πλευράς οργάνωσης σύστημα στον συγκεκριμένο κλάδο που βρίσκομαι. Για να μην πω ότι δεν έχει και τον τρόπο σκέψης ο Γερμανός που θα του επιτρέψει να γίνει παραγωγικότερος αφού είναι πολύ εξαρτημένος από το σύστημα. Μια χαρά παραγωγικότητα έχει λοιπόν ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας. Τον μέσο όρο τον ρίχνει πολύ ο δημόσιος τομέας.

A

Αλλα ποσες ωρες δουλευεις και αλλο ποσο παραγεις! Μπορεις να "δουλευεις" και 12 ωρες την ημερα αλλα να εισαι σαν δημοσιος υπαλληλος στο γραφειο του δεν εισαι ολες τις ωρες με τρεξιματα πχ καποιοι σερβιτοροι σε καφετεριες καθονται στα κινητα και χαζευουν

ανακοινωση δημοσιου 2/11/2108

ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ !!!!! Το μονο απαραιτητο ειναι οι υποψηφιοι να εχουν 2 @ρχιδι@ γιατι απ το πρωϊ μεχρι το μεσημερι ξυνουμε τ @ρχιδι@ μας!!! Αλλά και σε περιπτωση που δεν εχετε τα απαραιτητα προσοντα μπορειτε να ερχεστε στο γραφειο μετα το μεσημερι.

kyriakos

Στον τίτλο έπρεπε αντί για τεμπέληδες του νότου επρεπε να γράψετε οι στοκοι του νότου (ή άχρηστοι, ή βλάκες, ή αυτοί που περιφέρουν τις σάρκες τους χωρίς κανένα κίνητρο παραπάνω από αυτό που χαρακτηρίζει όσους έχουν σωματικές ανάγκες).

ΑΠΛΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ

ΙΔ.ΤΟΜΕΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ,ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ,ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ,ΛΙΓΑ? ΛΙΓΑ! ΔΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ,ΤΟ 80% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΝΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΧΡΗΜΑ,ΣΥΝ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΟΝΙΜΑΔΩΝ ΚΑΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ.

Μια μικρη διαφορα:

Αλλο "δουλευω" και αλλο "ειμαι στη δουλεια". Η παραγωγικοτητα των Ελληνων ειναι, άστα να πανε. Και για χαλασουμε λιγο την Κυριακη των Ελληναραδων που καταγονται απο τον Συριο: Οι Γερμανοι δουλευουν κατα 20% λιγοτερο απο τον μεσο ορο αλλα η παραγωγικοτητα τους σε σύγκριση με αυτην των Ελληνων ειναι κατα πολυ υψηλοτερη. Δηλ. με αλλα λογια, αλλα λογια ν αγαπιόμαστε. Μην εξάπτεστε , πάρτε παράδειγμα το ελληνικο δημοσιο, τους νομους του και την κατασταση του.

@συριος

Σείριος λέγεται....Δεν ισχύουν όσα λές.Ο ιδιωτικός τομέας στην χώρα μας είναι σκληρά εργαζόμενος και άκρως αποδοτικός!!Εργάζομαι σε πολυεθνική εδώ και 14 χρόνια.Απο το 2000 το Ελληνικό κομμάτι της εταιρείας μας είναι σταθερά στο top-5 της απόδοσης και των αποτελεσμάτων σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαικά!!!Μάλιστα έχουμε και 5 πρωτιές αυτά τα 17 χρόνια!!!Πέρσυ(2016) νο1 και πάλι και φέτος(2017) νο2.Οι ξένοι συνάδελφοι που έρχονται εδώ ανα καιρούς αυτό αναφέρουν οτι τους κάνει εντύπωση.Το ότι δηλαδή δεν ισχύουν αυτά που ακούνε στις χώρες τους για την εργατικότητα των Ελλήνων!!Αντίστοιχα έχω πάει ενδοεταιρικά σε Τσεχία,Ρουμανία,Αυστρία και Βέλγιο,απο 6 μήνες(στην κάθε χώρα) και πραγματικά διαπίστωσα οτι ο Έλληνας θα κάνει το κάτι παραπάνω ενώ ο μέσος ξένος ακριβώς αυτό που προβλέπεται και χιλιοστό παραπάνω!!!

@

Ειναι γνωστο το ποσο ... "παραγει" ο ιδιωτικος τομεας (ταιζουμε οχι μονο τους εαυτους μας αλλα ολοκληρη τη γη). Φυσικα για να δικαιολογησουν την αθλιοτητα τους βριζουν παλι το δημοσιο.

kyriakos

Για να τελειώνουμε ΜΙΑ και ΚΑΛΗ μ' αυτές τις επιστημονικές μπούρδες. Κάθε φορά που φεύγετε απο τη δουλειά σας ρωτήστε τον εαυτό σας "Τι έκανα σήμερα; Τι αξία είχε αυτό που έκανα σήμερα; Θα μπορούσε να γίνει από κάποιον άλλο στο μισό κόστος; Αξίζω τα λεφτά που παίρνω;" Οι περισσότεροι είσαστε στοκοι και δεν θα καταφέρετε να απαντήσετε την δεύτερη ερώτηση. Όσοι φτάσουν παρακάτω, το 90% θα πει καλά κάνω και τους τα παίρνω (διεφθαρμένες ψυχές, οπότε οι γυναίκες σας και τα παιδιά σας είναι σαν κι εσάς) κι ένα 10% ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων.

Απολύτως σωστός!

Α να γεια σου!

Χρονια το φωναζω

Δωστε επιδομα αντιιδρωτικης πετσετας στους δημοσιους. Ελεος πια τους εξοντωσατε πια

Υπολογιζουν

λανθασμενα τις ωρες που ΠΡΕΠΕΙ να δουλευει ο ΔΥ.Στην πραξη ομως αντι για οκταωρο δουλευει η ορθοτερα μας δουλευει τριωρο και αν. Οσο για αποδοση ...αφηστε το . Στο μονο που ειναι πρωταθλητης ειναιστην αγενεια στο υφακι και στην ανικανοτητα.Πρωτοποροι στις επαπειλλουμενες εγκυμοσυνες και στις αναρρωτικες η εκ της σημαιας εκπορευομενες αδειες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

el12

Ο επιβάτης ταξίδευε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με προορισμό την Κοζάνη, για επαγγελματικούς λόγους και η πτήση του καθυστέρησε πέντε ώρες εξαιτίας τεχνικού προβλήματος του αεροσκάφους