Ακόμα τρεις γεωτρήσεις το 2018 στην κυπριακή ΑΟΖ

Ακόμα τρεις γεωτρήσεις το 2018 στην κυπριακή ΑΟΖ

Ήδη το γεωτρύπανο που ολοκλήρωσε τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ 1» βρίσκεται εν πλω προς τον στόχο «Σουπιά» και αναμένεται να φτάσει σήμερα ή αύριο

Ο Κύπριος υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας σήμερα στο ΡΙΚ ανέφερε πως αναμένεται να γίνουν ακόμα τρεις γεωτρήσεις σε θαλάσσια τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως είπε, «αμέσως τώρα θα γίνει γεώτρηση στο τεμάχιο τρία και το δεύτερο εξάμηνο θα ακολουθήσουν δύο ακόμα στο τεμάχιο δέκα, έτσι θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για τους υδρογονανθρακικούς πόρους που έχει η κυπριακή ΑΟΖ». Ήδη το γεωτρύπανο που ολοκλήρωσε τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ1» βρίσκεται εν πλω προς τον στόχο «Σουπιά» και αναμένεται να φτάσει σήμερα ή αύριο.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο «Καλυψώ 1» που διενεργήθηκε από την ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως εντοπίστηκε ταμιευτήρας φυσικού αερίου με χαρακτηριστικά πανομοιότυπα αυτού του ZOR στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε  «σε αυτό βασίστηκε ο τρίτος γύρος αδειοδότησης και πράγματι αυτό που βρήκαμε είναι η πανομοιότυπη μορφολογία όχι όμως στις ποσότητες του ΖOR» και  «η ανακοίνωση της εταιρείας λέει πολλά, διότι η εταιρεία κάνει ανακοινώσεις μόνο όταν έχει ανακαλύψεις».

Κατά τον κ. Λακκοτρύπη «η γεώτρηση ήταν επιτυχημένη, και θα βοηθήσει και τις υπόλοιπες εταιρείες και  κυρίως την ΕΝΙ, διότι κατέχει αριθμό τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ, να αξιοποιήσουν καλύτερα το ιστορικό της περιοχής για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για τους υπόλοιπους στόχους που θα ακολουθήσουν».

Σε σχέση με τις Navtex που εκδίδει η Τουρκία για να παρεμποδίσει τις γεωτρήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν αποτελούν κάτι νέο και η Λευκωσία προχωρεί στην υποποίηση των σχεδιασμών της όπως έχουν καθοριστεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

food_arthro

Την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι Έλληνες τρώνε κατά 10% περισσότερα όσπρια για πρόσληψη πρωτεϊνών, ενώ μείωσαν το μοσχάρι κατά 24% και το αρνί-κατσίκι κατά 25% - Αύξηση κατανάλωσης σε ζυμαρικά και ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα για πρόσληψη υδατανθράκων - Μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20%

arxaiaarxaia

Εκτός από τα 14,97 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και τους 172 σπόρους κάνναβης που βρέθηκαν στο γκαράζ του σπιτιού του δράστη, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν κρυμμένα και 24 αρχαία αντικείμενα που πιθανότατα προέρχονται από την Βυζαντινή περίοδο