Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων πιθανά οδηγείται στο ΣτΕ

Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων πιθανά οδηγείται στο ΣτΕ

Υπεβλήθη ήδη αίτημα η υπόθεση του Τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim να εκδικαστεί ως πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων πιθανά οδηγείται στο ΣτΕ
Αλλαγή δικαστικής πλεύσης πραγματοποίησαν οι δικηγόροι ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στον οποίο έχει μεν χορηγηθεί άσυλο αλλά η πρόεδρος Εφετών Ευγενία Μυλωνοπούλου το ανακάλεσε προσωρινά και στην συνέχεια παραιτήθηκε από την υπόθεση.
         
Υπεβλήθη ήδη αίτημα η υπόθεση του Τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim να εκδικαστεί ως πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι ώστε η οποία απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς.
           
Υπενθυμίζεται ότι η 3η  Ανεξάρτητη  Επιτροπή  Ασύλου χορήγησε άσυλο στον   Suleyman Ozkaynakcim και αμέσως το Μαξίμου μέσα στη νύκτα έτρεξε και κατέθεσε σε Αστυνομικό Τμήμα αίτηση με την οποία  ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για  να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατέθεσε και αίτηση ακύρωσης.
         
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου  Αθηνών πρόεδρος του οποίου είναι η Ευγενία Μυλωνοπούλου η οποία  ήταν παράλληλα   και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.
         
Η Ευγενία Μυλωνοπούλου «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου και οδήγησε το συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και πάλι κρατούμενο στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.
Κλείσιμο
         
Στην συνέχεια η Ευγενία Μυλωνοπούλου παραιτήθηκε από την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, όπως επίσης παραιτήθηκε και από την Ανεξάρτητη  Επιτροπή  Ασύλου.
           
Έτσι, την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέλαβε η Μαρία Γκότση και η υπόθεσή ήταν να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018.
           
Ωστόσο οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς  και η Νομική Διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Προσφυγες δια του Βασίλη  Παπαδόπουλου, διαβλέποντας τα τεκταινόμενα  στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, υπέβαλαν αίτημα -σύμφωνα με το νόμο 3900/2010- έτσι ώστε η υπόθεση να φύγει από το Εφετείο και να συζητηθεί ως πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το αίτημα θα διαβαστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα κριθεί από την αρμόδια τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου και  δύο αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
           
Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών,  ανακοίνωσε σήμερα ότι ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών άσκησε παρέμβαση υπέρ του Τούρκου συγκυβερνήτη. Επίσης,  στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι  την παρέμβαση υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ενώ υπενθυμίζει ότι η δική στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών θα διεξαχθεί την  15η Φεβρουαρίου. Πάντως, μετά την υποβολή του αιτήματος στο ΣτΕ, το Διοικητικό  Εφετείο θα αναβάλει την συζήτηση της υπόθεσης, ως είναι λογικό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης