Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Πρωτοβουλίες να γίνει το τυρί «κασκαβάλι» προϊόν ΠΟΠ
Πρωτοβουλίες να γίνει το τυρί «κασκαβάλι» προϊόν ΠΟΠ
Με αφετηρία την Πίνδο, το κασκαβάλι από πρόβειο με μίξη γίδινου γάλακτος, συνδέεται με τους Βλάχους στα Βαλκάνια – Η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να το κατοχυρώσει ως προϊόν ΠΟΠ
Πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση του τυριού «Κασκαβάλι» ως προϊόν ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΠΓΕ (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) αναλαμβάνει η περιφέρεια Ηπείρου, που προετοιμάζεται εδώ και τρία χρόνια γι' αυτό το σκοπό.
Το κασκαβάλι είναι τυρί που παράγεται από τη μίξη πρόβειου και γίδινου γάλακτος. Χωρίς να ξέρουμε πού έγινε αρχικά η παραγωγή του, με αφετηρία την Πίνδο, θεωρείται ότι συνδέεται με τη ζωή και την παρουσία των Βλάχων στα Βαλκάνια. Σε έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι η διάδοσή του στα Βαλκάνια, οφείλει πολλά στις μετακινήσεις και τη διασπορά των Βλάχων.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδρίασε υπό την προεδία του αντιπεριφερειάρχη, Τ. Καλογιάννη, αποφάσισε να εγκρίνει δύο προγραμματικές συμβάσεις.
Η πρώτη, με προϋπολογισμό 18.600 ευρώ, θα γίνει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στόχος είναι να κατοχυρωθεί το «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόν ΠΟΠ και ΠΓΕ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, το τυρί έχει μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές σε ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Ωστόσο, φάκελο για την κατοχύρωσή του ως ΠΓΕ έχει καταθέσει και η Ρουμανία.
Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ. Αντικείμενο είναι η «αξιοποίηση αίγειου γάλακτος με την παρασκευή φρέσκου μαλακού και ημίσκληρου τυριού». Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γίδινου γάλακτος και να παραχθεί υγιεινό τυρί, υψηλής ποιότητας και άλλα προϊόντα, τα οποία να ενσωματωθούν στο Ηπειρωτικό πρωινό. «Δεν μάθαμε τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος. Και ο τόπος της Ηπείρου προσφέρεται για την παραγωγή γίδινου γάλακτος», σημείωσε.
Το κασκαβάλι είναι τυρί που παράγεται από τη μίξη πρόβειου και γίδινου γάλακτος. Χωρίς να ξέρουμε πού έγινε αρχικά η παραγωγή του, με αφετηρία την Πίνδο, θεωρείται ότι συνδέεται με τη ζωή και την παρουσία των Βλάχων στα Βαλκάνια. Σε έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι η διάδοσή του στα Βαλκάνια, οφείλει πολλά στις μετακινήσεις και τη διασπορά των Βλάχων.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδρίασε υπό την προεδία του αντιπεριφερειάρχη, Τ. Καλογιάννη, αποφάσισε να εγκρίνει δύο προγραμματικές συμβάσεις.
Η πρώτη, με προϋπολογισμό 18.600 ευρώ, θα γίνει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στόχος είναι να κατοχυρωθεί το «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόν ΠΟΠ και ΠΓΕ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, το τυρί έχει μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές σε ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Ωστόσο, φάκελο για την κατοχύρωσή του ως ΠΓΕ έχει καταθέσει και η Ρουμανία.
Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ. Αντικείμενο είναι η «αξιοποίηση αίγειου γάλακτος με την παρασκευή φρέσκου μαλακού και ημίσκληρου τυριού». Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γίδινου γάλακτος και να παραχθεί υγιεινό τυρί, υψηλής ποιότητας και άλλα προϊόντα, τα οποία να ενσωματωθούν στο Ηπειρωτικό πρωινό. «Δεν μάθαμε τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος. Και ο τόπος της Ηπείρου προσφέρεται για την παραγωγή γίδινου γάλακτος», σημείωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα