Σάλος για την πρεσβευτή στη Ρώμη που «πήδηξε» την επετηρίδα χωρίς να γνωρίζει ιταλικά

Στείλαμε στη Ρώμη πρέσβη που δεν γνωρίζει Ιταλικά

Για την τοποθέτησης της Τασίας Αθανασίου, στενής συνεργάτιδας του Νίκου Κοτζιά, στην πρεσβεία της Ρώμης παρακάμφθηκαν συνολικά 35 πρεσβευτές από την επετηρίδα

Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του protothema.gr για τις τοποθετήσεις των στενών συνεργατών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά
σε θέσεις «κλειδιά». Από τη μια η τοποθέτηση της κας Τασίας Αθανασίου στη πρεσβεία της Ρώμης όπου εξαιτίας της παρακάμφθηκαν συνολικά 35 πρέσβεις από την επετηρίδα και από την άλλη η μετακίνηση της Κολιού στη νεοσύστατη πρεσβεία στη Σιγκαπούρη όπου και σε αυτή τη περίπτωση παραλείφθηκαν συνολικά 21 πρέσβεις, μεταξύ άλλων, ο πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Θόδωρος Πασάς ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης σε Παρίσι και Βηρυτό, ο πρώην πρέσβης στη Σόφια, Δημοσθένης Στοίδης, ο πρώην πρέσβης στη Τεχεράνη, Νίκος Γαρυλίδης ο οποίος χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά αλλά κρίθηκε πως δεν ήταν επιλέξιμος επαρκής για full ambassador, όπως συνέβη και στη περίπτωση της Αλεξάνδρας Παπαδόπουλου η οποία μπορεί να διορίστηκε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής μη στρατιωτικής αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο (σ.σ. πρώτη φορά που Ελληνας γίνεται επικεφαλής σε αποστολή της Ε.Ε )  αλλά κατά την κρίση του κ. Κοτζιά δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα για full ambassador.

Η πρώην διευθύντρια του γραφείου του κ. Κοτζιά και νυν πρέσβης στη Ρώμη, Τασία Αθανασίου
Όσον αφορά στη περίπτωση της κυρίας Τασίας Αθανασίου και την τοποθέτηση της στη πρεσβεία της Ρώμης, εξαιτίας της οποίας, να σημειωθεί, αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, επτά μάλιστα μήνες πριν την συνταξιοδότηση του, πράγμα πρωτοφανές για το υπουργείο Εξωτερικών, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ίδια αν και αναλαμβάνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό πόστο δεν γνωρίζει τη γλώσσα του τόπου διαπίστευσης της, όπως αναφέρεται και στο βιογραφικό της.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, που αφορά στις μετακινήσεις υπαλλήλων για το έτος 2018, κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων λαμβάνονται υπόψη, οι υπηρεσιακές ανάγκες, η ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις χωρών ειδικών συνθηκών, καθώς και ο χρόνος της συνολικής υπηρεσίας των υπαλλήλων στην κεντρική και εξωτερική υπηρεσία, η οικογενειακή τους κατάσταση, τυχόν ανθρωπιστικοί λόγοι, η γνώση ξένων γλωσσών και ιδιαίτερα της γλώσσας του τόπου διαπίστευσης. 

 Η κα. Αθανασίου λοιπόν και κατάφερε να «κλειδώσει» την μετάθεση της στη Ρώμη ένα χρόνο πριν, συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου 2016 για να παρουσιαστεί τελικά στη πρεσβεία στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη και να προσπεράσει 35 πρέσβεις στην επετηρίδα, χωρίς καν να γνωρίζει την ιταλική γλώσσα, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της που είναι αναρτημένο στη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Τη στιγμή λοιπόν που στις Η.Π.Α, για παράδειγμα, είναι προϋπόθεση προτού αναλάβει κάποιος πρέσβης να γνωρίζει τη γλώσσα της χώρας στην οποία τοποθετείται και σε πολλά άλλα κράτη, όπως στη Μεγάλη Βρετανία είναι διαδεδομένη η πρακτική στη γλώσσα της εκάστοτε χώρας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τωρινή πρέσβη στην Ελλάδα, Κέιτ Σμίθ αλλά και τον προηγούμενο πρέσβη, Τζον Κίτμερ, στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε τόσο σημαντικές λεπτομέρειες, ειδικά αν το θέμα αφορά σε πρόσωπο που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης και συμπάθειας ενός υπουργού. 

Η πρώην Γενική Διευθύντρια Διοικητικού του υπουργείου και στενή συνεργάτης του κ. Κοτζιά,  Κωνσταντίνα Κολιού που ανέλαβε πρέσβης στη νεοσύστατη πρεσβείας μας στη Σιγκαπούρη με μισθό 11.000 ευρώ (το τρίτο πρόσωπο από τα αριστερά, δίπλα)


 
 Η κα. Τασία Αθανασίου ανήκει στο σκληρό πυρήνα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και μαζί με την Κωνσταντίνα Κολιού αναλάμβαναν να υλοποιούν τις επιλογές του υπουργού, κάποιες εκ των οποίων ωστόσο δεν ανταποκρίνονταν σε καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια. Κύκλοι του υπουργείου χρεώνουν στις δυο «αμαζόνες» του κ. Κοτζιά την εγκαθίδρυση κλίματος φατριασμού, παραγκωνισμού και απαξίωσης των σοβαρών στελεχών του διπλωματικού σώματος.

Η κα. Αθανασίου μπήκε στο διπλωματικό σώμα το 1984 τις εποχές της δόξας του ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε κυρίως στις θέσεις της διεύθυνσης προσωπικού του ΥΠΕΞ και ήταν πάντα μέσα στο κρίσιμο πεδίο διαχείρισης των μεταθέσεων ακόμα και επί εποχής Νέας Δημοκρατίας. Τοποθετήθηκε στο γραφείο του κ. Κοτζιά από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του. Θρυλείται στο υπουργείο ότι είχε αυταρχική συμπεριφορά απέναντι σε πρέσβεις και διευθυντές και κατ΄ ουσία με την παρουσία της εκεί επιχείρησε να εγκαταστήσει ένα καθεστώς σιδηράς πειθαρχίας με την επιστροφή του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη από τη Ρώμη, να είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Λέγεται μάλιστα ότι Αθανασίου και Κολιού μαζί με τον πρέσβη μας στην Άγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή, δημιούργησαν την εσωτερική Τρόϊκα του ΥΠΕΞ που έλυνε και έδενε μέσα στο υπουργείο υπό την καθοδήγηση του κ. Κοτζιά.  ΣΧΟΛΙΑ (113)

Ζ

Βγήκατε όλοι οι χουντικοί οπαδοί του Κούλη να μιλήσετε για αξιοκρατία: 1. Ο Κούλης δεν πέρασε ούτε σε ελληνικό πανεπιστήμιο, πήγε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αμερική (όπου έγινε δεκτός όχι επειδή ήταν έξυπνος αλλά επειδή είχε πατέρα υπουργό και πρωθυπουργό) και μόλις γύρισε (ουσιαστικά άχρηστος και χωρίς εμπειρία) διορίστηκε με μισθό υπουργού στην Εθνική. 2. Οι διπλωμάτες δεν μπαίνουν με επετηρίδα. Εφαρμόζουν πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης και πρέπει εκτός από το να είναι ικανοί, να θέλουν και να τις εφαρμόσουν. Αν λοιπόν σε μια σημαντική χώρα στείλουν έναν ακροδεξιό ναζιστή (όπως π.χ. αυτόν στην Νιγηρία που δέχτηκε και παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους ή εκείνο τον ανεκδιήγητο Ζαχαράκι (με ι) που έγινε βουλευτής του γερμανοτσολιά Καρατζαφερη) τότε μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα ακόμα και σε πόλεμο ή σε απωλεια εδαφών όπως έκαναν με την Κύπρο όλοι οι αλήτες πραξικοπηματίες που κατά τα άλλα παρίσταναν και τους πατριώτες. Και μόνο που γράφει τέτοιο αστήρικτο άρθρο το Πρώτο Θέμα, με μοναδικό επιχείρημα ότι δεν ξέρει ιταλικά (δηλ το βασικό προσόν έιναι η γλώσσα άρα θα στέλνουμε μόνο όσους ξέρουν τη γλώσσα της χώρας άρα στην Πολωνία πρέπει να ξέρει πολωνικά και ας είναι βόδι αυτός που θα πάει) με κάνει να πιστεύω ότι από πίσω κρύβονται μόνο οι φιλοναζιστές διπλωμάτες που ήταν στην επετηρίδα

Anonymous

Και κλείσανε το Γενικο Προξενείο στο Μιλανο και βαλανε λαμογειο στα panama papers (με τα λεγομενα της Ρ. Μακρη) με συγγενεις στη λίστα Λαγκάρντ....πρώτη φορά αριστερά.....μια χαρά τα πάει....

Γγ

Η λαμογιά είναι επάγγελμα στον σύριζα.

Ίωνας 1890

Το άρθρο είναι ανακριβές. Δεν "πήδηξε" την επετηρίδα η κυρία . Η επετηρίδα την "πήδηξε"

takis

οτι στι διπλωματικο είναι αδιαβλητος ο τροπος εισαγωγής, οτι τοσα χρόνια δεν παρακάμπτεται συστηματικά η επετηρίδα, οτι τον Σεπτέμβριο δεν θα χει εκλογες. ΆΛΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ?

Anonymous

Αν δεν έχεις αντίρρηση πάω εγώ στη θέση της. Μιλάω ιταλικά.

Σακης

Παντως το οτι βολεύουν στα γρηγορα τον κοσμο τους σημαινει οτι οπου να ναι φεύγουν...!!!

σερτιφι

ωραίο εργαλείο για τρελά γλέντια

andrew76

Δεν ξερει τωρα αλλα μαθαινει γρηγορα ,θα δει και καμια ταινια σπαγκετι γουεστερν και είναι κομπλε ,τον φαγατε τον ανθρωπο ,αμαν .

...

Άχρηστοι κυβερνώντες....άχρηστοι και οι εκλεκτοί αυτών. Κι όταν οι επόμενοι θα τους διώξουν με τις κλωτσιές...θα μιλήσουν για διώξεις. Όχι όλοι βέβαια. Κάποιοι θα αλλάξουν χρώμα σαν τους χαμαιλέοντες...Σύνηθες...ειδικά για κάποιες...κυρίες (με μικρό κάπα).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης