Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία


Ο Αντώνης Βγόντζας αναλύει τους οκτώ λόγους για τους οποίους θα πάει στο συλλαλητήριο για της Αθήνας 

Εχω καταλήξει. Εχω ζυγίσει όλα τα πράγματα. 
Αυτά που έχω διδαχθεί και έχω μάθει. Αυτά που γνωρίζω και έχω μελετήσει. Ολα όσα έχω ανταλλάξει με φίλους και ανθρώπους που εκτιμώ τη γνώμη τους. Την ερχόμενη Κυριακή, λοιπόν, θα πάω στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό. 


Θα πάω…

Γιατί το θέμα του συλλαλητηρίου, τα κίνητρα, ο πυρήνας του ομολογημένου στόχου του και ο ειρηνικός χαρακτήρας του με γοητεύουν και με βρίσκουν σύμφωνο. Το Μακεδονικό είναι ένα πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα. Αυτό το κρατικό μόρφωμα, που το αναγνωρίζω και δεν το επιβουλεύομαι ως Ελληνας, έχει βαθύτατο αλυτρωτικό χαρακτήρα και φύση. Αυτό αποδεικνύεται από τη σύντομη ιστορική του μέχρι σήμερα πορεία, την επιλογή του ονόματος, τις συνθήκες επιλογής, το Σύνταγμά του, αυτά που διδάσκουν στα σχολεία τους και τις εμβληματικές πολιτιστικές  επιλογές τους. 

Θα πάω…

Απ’ όλα όσα με προβληματίζουν και ανησυχώ, το πιο βασικό είναι ο θεμελιώδης νόμος του κράτους αυτού. Με βασανίζει ο διακηρυκτικός και διεκδικητικός σε βάρος των γειτονικών κρατών (και προφανώς εναντίον της Ελλάδας) χαρακτήρας του προοιμίου του. Μια ατέλειωτη σειρά άρθρων, όπως το 3, το 7, η τροπολογία 4, η τροπολογία 5 και η τροπολογία 7 υποστηρίζουν σθεναρά την αλυτρωτική φύση αυτού του μικρού κράτους. Κορυφαία παραμένει η διάταξη του άρθρου 49, με την οποία το κράτος των Σκοπίων ενδιαφέρεται «για το status και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό των γειτονικών χωρών… Και ενδιαφέρεται για τα πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της δημοκρατίας στο εξωτερικό». 

Θα πάω…

Γιατί δύσκολα εμπιστεύομαι το πολιτικό προσωπικό αυτού του κράτους. Το Σεπτέμβριο 1995 η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνομολόγησαν μια Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία επέβαλε ένα δεσμευτικό Κώδικα Συμπεριφοράς. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Ελλάδα και το κράτος των Σκοπίων άρχισαν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παραβιάζει, καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι σήμερα συστηματικά το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας. Και, φυσικά, τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτή. 

Προβάλλει μεγαλοϊδεατικές εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας. Σε χάρτες. Σε σχολικά εγχειρίδια. Σε βιβλία Ιστορίας. Ενισχύει αλυτρωτικές διεκδικήσεις και υποδαυλίζει εθνικιστικά αισθήματα μέσα στα σύνορά μας. Μέσα στα εδάφη μας! Χρησιμοποιεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στους διεθνείς οργανισμούς. Ακόμα και στα Ηνωμένα Εθνη.

 Παρά το γεγονός ότι έχει προσχωρήσει σε αυτά με την προϋπόθεση να χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Χρησιμοποιεί σύμβολα, όπως ο Ηλιος της Βεργίνας. Και άλλα σύμβολα που ανήκουν στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Προβαίνει ή ανέχεται προκλητικές ενέργειες που υποδαυλίζουν εχθρότητα και φανατισμό. Οπως η παραποίηση της ελληνικής σημαίας και η αντικατάσταση του χριστιανικού σταυρού με τη ναζιστική σβάστικα. 

Θα πάω…

Γιατί θέλω να βρεθεί λύση. Και η λύση αυτή να λάβει τις διαστάσεις ενός κεφαλαίου του διεθνούς δικαίου. Δεσμευτική έναντι όλων. Αποκρούω, ρητά, τις σκέψεις να τ’ αφήσουμε όλα για αργότερα. Κάτι τέτοιες αντιλήψεις είναι, περίπου, τυχοδιωκτικές. Χωρίς, όμως, να είμαι ενδοτικός. Αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται είναι άλλοι. Και αυτοί και άλλοι βιάζονται για να μπει αυτό το κράτος στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Θα πάω…

Οχι για να βοηθήσω κάποιους να κάνουν καριέρα. Ούτε για να ανεχτώ τέτοιες «μωρές» φιλοδοξίες, αλλά φιλοδοξώ, μαζί με τους πολλούς άλλους, να δώσουμε στα χέρια αυτών που εκπροσωπούν τη χώρα μας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Πρέπει να είσαι ιστορικά και πολιτικά τυφλός για να μη διαγνώσεις τις συνέπειες από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Με παραδειγμάτισε.

Θα πάω…

Μόνος μου… Εστω, με την παρέα μου. Δεν θα με βρείτε σε μπλοκ. Δεν ανέχομαι σε τέτοιες συγκεντρώσεις άλλες σημαίες. Και το μήνυμα από όλους μας θα είναι πεντακάθαρο. Μια σημαία μας εκπροσωπεί. Την κρατήσαμε. Την κρατάμε. Και θα την κρατάμε! Την εθνική μας συνείδηση δεν την καθοδηγεί κανένα κόμμα και καμιά παράταξη. Δεν την έχουμε εκχωρήσει σε κανέναν. Είτε σε πρόσωπα. Είτε σε συλλογικότητες. 

Θα πάω…

Δεν ξέρω τι θα πουν γνωστοί και άγνωστοι. Δεν ξέρω πώς θα σχολιάσουν εκείνοι που διεκδικούν αποκλειστικότητες στον εθνικό και ιδεολογικό στοχασμό. Θέλω να πείσω και άλλους να έρθουν σε αυτή τη συγκέντρωση. Να δώσω κι εγώ το μικρό παράδειγμά μου. Ξέρω πολύ καλά ότι ο όγκος του συλλαλητηρίου στέλνει το βασικό και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα προς όλους. Και, κυρίως, προς το εσωτερικό της χώρας. Δεν είμαστε ηττοπαθείς. Ακόμα και μέσα στην καυτή λάβα της πολυπαραγοντικής κρίσης που βιώνουμε. Το ’χουμε αποδείξει από παλιά. Στα καίρια προβλήματα της πατρίδας γινόμαστε ξανά μεγάλοι. 

Θα πάω…

Δεν είμαι ακροδεξιός. Δεν είμαι εθνικιστής. Δεν είμαι αρχαιολάγνος. Δεν είμαι λαϊκιστής. Ούτε και οι φίλοι και οι παρέες μου. Και, απ’ όσα θυμόμαστε, στις κρίσιμες ώρες των τελευταίων δεκαετιών σταθήκαμε ενεργά στη σωστή μεριά.

ΣΧΟΛΙΑ (265)

Γιάννης Ντ

Πολύ ωραία τοποθέτηση συνεπτιγμενη και περιεκτική

Α καλα

Η αβολη στιγμη που ο τυπος που γραψε αυτη τη [...] δε λεει τιποτα ενω απλα χρησιμοποιει εκλεπτισμενες λεξεις για να δειξει οτι ειναι εξυπνος. Σταματα να προσπαθει να πεισεις ετσι, απλα περνεις στο λαιμο σου αγραμματους ανθρωπους. Προσπαθησε να κανεις μια σωστη και αναλυτικη τοποθετηση για το ζητημα. <3

Πετρος

Αληθεύει ότι η Τουρκία δώρισε πρόσφατα πολεμικά άρματα στα Σκοπιά;

Βουλγαρε

Ο Αλέξανδρος ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΙΩΝΙΑ , ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ , ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΗ , ΒΙΑΙΗ , ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΣΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ . Οι ΠΕΡΣΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝΕ ΣΦΑΓΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ , ΙΩΝΙΑ , ΚΥΠΡΟ ΚΛΠ. Στο τέλος ΧΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΕΤΣΟΥΞΕ ΟΠΩΣ ΣΕ ΤΣΟΥΖΕΙ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΧΑΡΙΣΤΙΩΜΑΣΤΕ . Πολύ καλά έκανε ΚΑΙ ΕΣΦΑΞΕ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ . ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΕΣΦΑΖΕ . Καθήκον κάθε έλληνα είναι να κάνει το ίδιο .ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΛΥΤΟΥΣ

Έλληνας

Φασίστας είσαι; Χωριό που φαίνεται...έτσι;

@@

Έτσι ακριβώς είναι. Τα είπες όλα !!!!

Αλέξανδρος

Γιατί ΔΕΝ θα πάω στο συλλαλητήριο γιά το "μακεδονικό": Γιατί εκεί θα βρίθει η βλακεία, ο φασισμός και οι χριστιανο-φασίστες ταλιμπάν. Ετερόκλητο πλήθος στο οποίο ο κάθε ομιλητής θα λέει (γιά τον εαυτό του ο καθένας και γιά τον "χώρο" του) άλλα αντ άλλων. Γι αυτό δεν θα πάω. Και γιατί Μικραίνουν την Ελλάδα (έναντι των μικρών Σκοπίων) τέτοια συλλαλητήρια. Αλλά που μυαλό; Θα " δουλέψει" ... συναγερμός "αγέλης". Γιά το οποίο θα ντρέπομαι μετά από χρόνια όταν σκέφτομαι ότι ήμουν και εγώ μέσα σε αυτήν την πολύ γραφική συνάθροιση. Η οποία παρεμπιπτόντως αναπτερώνει το ηθικό των Σκοπιανών ότι ασχολούμεθα μαζί τους και ότι τους παίρνουμε και ...πολύ σοβαρά στα υπ όψιν...

Rojitos

Σωστος σε βρισκω.τραβα μεχρι τα σκοπια στα φιλαρακια σου και διαδηλωσε κατα της Πατριδας μας μιας και σε κοβω για σκοπιανο προβοκατορα η τελειωμενο ανθελληνα.αντε και καλο βολι του τιποτα.

Απλά

Παραληρείς

TIMIS

0,60 ΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΟΥ.....ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ "ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ" ΤΙΠΟΤΑ.... ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΣ....ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΕ!!

Σταμάτης

Θα πάω απλά για να πέσει η χειρότερη και επικινδυνότερη κυβέρνηση που είδε ποτέ η χώρα.

ΣΤΑΛΙΝΟΦΑΣΙΣΜΟΣ 2050

Το Σύστημα/Καθεστώς της Μεταπολίτευσης έχει "Εκπαιδεύσει-Χειραγωγήσει" Ψυχοπνευματικά/Νοητικά τουλάχιστον 2 Γενιές Νεοελλήνων δια μέσω της Α-Παιδείας/Α-Νθελληνισμού=σε ΟΛΕΣ τις Εκπαιδευτικές Βαθμίδες,απο Νηπιαγωγείο έως Τριτοβάθμια Εκπαίδευση "κατάφερε" να Αφελληνίσει τα Παιδιά και να τα ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ την ίδια στιγμή,μαζί με τα Καθεστωτικά ΜΜΕξαπάτησης Ιδιωτικά+Κρατικά Ραδιόφωνα-Κανάλια-Έντυπο και όχι μόνο Τύπο+ την Στρατευμένη Κομματικό-ιδεολογικά Τέχνη (Ηθοποιοί-Τραγουδοποιοί-Συνθέτες-Συγγραφείς-Εναλλακτικοί δήθεν Καλλιτέχνες), ώστε να νιώθουμε Τύψεις-Ντροπή-Ενοχικά Σύνδρομα-Συμπλέγματα Κατωτερότητας για την Ιστορία-Γλώσσα-Θρησκευτικό Υπόβαθρο-Πολιτισμό που έχει η Ελλάδα. Οπότε λοιπόν το Κομματικό Κράτος της Μεταπολίτευσης που προανέφερα, Ενορχηστρωμένα, μας "Εκπαίδευσε" Αθέατα ή όχι, δια μέσου της εκ των προτέρων "Απολογίας", με φράσεις του τύπου π.χ Εγώ ΔΕΝ είμαι Ρατσιστής-Φασίστας-ΑΚΡΑΙΟΣ αλλά ΑΠΛΑ Αγαπάω την Χώρα μου ή νιώθω Περήφανος για το Πολιτισμικό Υπόβαθρο των Προγόνων μου... "ΠΕΤΥΧΕ" Πρώτον: να σε Στιγματίζει Αρχικά ότι αυτός είναι της συγκεκριμένης Άλλης Άποψης... Δεύτερον αν είναι Ενάντια στην Κραταιά Καθεστωτική Άποψη, τότε είναι αυτομάτως "Ένοχος"για κάτι + συνάμα υποβαθμίζεται/χλευάζεται/γελοιοποιείται σαν Άτομο-Προσωπικότητα και μπαίνει στα Κατάστιχα...και Απομονώνεται Κοινωνικά.. και τρίτον του αποδίδουν τις γνωστές Κατηγορίες περί ΑΚΡΑΙΟΥ-ΦΑΣΙΣΤΑ ΧΑγίτη και τις γνωστές Αρλουμπολογίες.. ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; Επειδή όλοι οι άλλοι που τον Κατηγορούν είτε είναι εκ πεποιθήσεων Μισέλληνες=(Αντικατάσταση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ απο την ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ-ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ που ΔΕΝ έχουν ΙΧΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ)+έχουν ΕΠΙΛΕΞΕΙ να Αφελληνιστούν ή ασυναίσθητα+εν αγνοία τους δια μέσου της Άμεσης ή 'Έμμεσης "Εκπαιδεύσεως" πάλι καταλήγουν να αναπαράγουν την Κραταιά Άποψη..Φρασεολογία που προπαγανδίζουν κατά κόρον τα Φερέφωνα του Συστήματος. Παράδειγμα μια Σωστή Πρόταση θα ήταν: ΚΑΤΑΦΑΣΗ=Νιώθω Περήφανος/Περήφανη που είμαι Έλληνας/Ελληνίδα για το Πολιτισμικό Υπόβαθρο που έχουμε κληρονομήσει από τους Προγόνους μας ανά τους Αιώνες και ΟΧΙ να ξεκινάει την Πρόταση με Άρνηση Ξέρετε εγώ Παιδιά ΔΕΝ είμαι .... Οπότε κατανοώ απόλυτα τον ΠΟΝΟ-ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ-ΑΜΗΧΑΝΙΑ που Προκάλεσαν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ σε μια Μεγαλειώδη Ακομμάτιστη Διαμαρτυρία ΧΩΡΙΣ Κομματικά Συνθήματα/Πανό/Σύμβολα..Πολιτικό Καθοδηγητή...και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ..ύστερα απο Δεκαετίες Καθαρά Κομματικών Μαζώξεων ε λογικό είναι να Ενοχλήθηκαν..ΠΟΛΥ.

Αντώνης

Θα πάω... για να βγω βουλευτής στις επόμενες εκλογές. Τι δηλαδή; Οι άλλοι είναι καλύτεροι από μένα; Λαϊκιστές αυτοί, λαϊκιστής και γω. Η συνταγή της επιτυχίας.

@

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!

παστουρμάς

Υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος για να πάει κάποιος στο συλλαλητήριο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και ξέρουμε ότι δεν κρύβεται κομματικός ή ξένος δάκτυλος από πίσω. Οι "αγανακτησμένοι" ήταν υποκινούμενο από το εξωτερικό. Το "δεν πληρώνω" και όλα τα συναφή κινήματα ήταν ξεκάθαρα κομματικά. Το γεγονός ότι το συλλαλητήριο δεν είναι υποκινούμενο φαίνεται με πολλούς τρόπους 1ον: δεν συμφέρει κανένα ξένο κράτος, όλα θέλουν να τελειώσει γρήγορα η ιστορία εις βάρος μας. 2ον: δε συμφέρει κανένα κόμμα, κανένα κόμμα δεν έχει την ικανότητα να ανταπεξέλθει σε δύσκολα διπλωματικά θέματα που απαιτούν ικανότητα και δεξιοτεχνία, αφού είναι όλα γεμάτα με κομματόσκυλα. 3ον: δεν έχει προβληθεί από κανέναν ύποπτο φορέα (κρατικά μμε, σοβαροφανείς εφημερίδες κλπ). 4ον:δεν έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μάρκετινγκ που βλέπουμε σε καθοδηγούμενα κινήματα.

john

δυστυχως για τους υπερμαχους πεφτει μαζι με τις αποκριες, το trolling θα παει συννεφο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

golias

«Επιστρέφω στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα, μετά από συνεχή δεκαετή συμμετοχή στα ανώτατα διοικητικά όργανα της Σχολής μου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή