Το ΣτΕ ακύρωσε πρόστιμο του ΕΣΡ λόγω μη νόμιμης σύνθεσης

Το ΣτΕ ακύρωσε πρόστιμο του ΕΣΡ λόγω μη νόμιμης σύνθεσης

Στο Συμβούλιο συμμετείχε ένα μέλος το οποίο από τη λήξη της θητείας είχαν περάσει 31 και πλέον μήνες

Το ΣτΕ ακύρωσε πρόστιμο του ΕΣΡ λόγω μη νόμιμης σύνθεσης
Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας
πρόστιμο 15.000 ευρώ που είχε επιβάλει το 2012 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό, καθώς είχε παραβιάσει την αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων. Η απόφαση του ΕΣΡ ακυρώθηκε, καθώς κρίθηκε μη νόμιμη η συγκεκριμένη σύνθεσή του.

Όπως είναι γνωστό, η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι η αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων μέσα σε διάστημα μιας ώρας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 λεπτά (20%).

Κλείσιμο
Από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακυρώθηκε ως μη νόμιμη η απόφαση του ΕΣΡ με την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό, λόγω κακής σύνθεσης του ΕΣΡ. Και αυτό γιατί συμμετείχε σε αυτό ένα μέλος το οποίο από τη λήξη της θητείας είχαν περάσει 31 και πλέον μήνες. Δηλαδή, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το χρονικό αυτό διάστημα «υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο, κατά τον οποίο θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή η αυτοδίκαιη παράταση της θητείας του».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ' Τμήματος (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Χρήστος  Ράμμος και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος) στην υπ' αριθμ. 82/2018 απόφασή τους, επαναλαμβάνουν ότι ναι μεν είναι «ανεκτή η συνέχιση λειτουργίας των εν λόγω Αρχών (σ.σ.: όπως είναι το ΕΣΡ) μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή των νέων, μόνο όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε   συντρέχουσες περιστάσεις».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης Αρχής, η δε ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει, από το χρονικό σημείο αυτό  και εφεξής, νόμιμη συγκρότηση».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης