Τον Ιούνιο ξεκινούν οι συγχωνεύσεις στα Ταμεία

Τον Ιούνιο ξεκινούν οι συγχωνεύσεις στα Ταμεία

Ηταν στραβό το κλίμα το ’φαγε κι ο γάιδαρος: τη λαϊκή αυτή παροιμία θα θυμίζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία από τον ερχόμενο Ιούνιο όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τις πρώτες συγχωνεύσεως των Ταμείων όπως προβλέπει ο νέος νόμος.

Οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από τις 3 Απριλίου με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, όπως η προστασία της μητρότητας, αλλά και οι επικείμενες συγχωνεύσεις των 133 φορέων σε 13, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η  κυβερνητική επιτροπή υπό την προεδρί

Τον Ιούνιο ξεκινούν οι συγχωνεύσεις στα Ταμεία

Ηταν στραβό το κλίμα το ’φαγε κι ο γάιδαρος: τη λαϊκή αυτή παροιμία θα θυμίζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία από τον ερχόμενο Ιούνιο όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τις πρώτες συγχωνεύσεως των Ταμείων όπως προβλέπει ο νέος νόμος.

Οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από τις 3 Απριλίου με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, όπως η προστασία της μητρότητας, αλλά και οι επικείμενες συγχωνεύσεις των 133 φορέων σε 13, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η  κυβερνητική επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Οπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά έχει ήδη συγκροτήσει στο υπουργείο τις αρμόδιες επιτροπές που αποτελούνται από 100 στελέχη, τα οποία έχουν αναλάβει το έργο προώθησης της μεταρρύθμισης, ώστε να υπάρξει ομαλή ένταξη στα δεδομένα που φέρνει ο νέος νόμος.

Ταυτόχρονα η υπουργός ξεκινά μετά το Πάσχα συνεχείς συναντήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ το οποίο θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των συγχωνεύσεων των Ταμείων από τον Αύγουστο. Οπως δήλωσε η κυρία Πετραλιά, «το Ιδρυμα θα έχει έτοιμη την υλικοτεχνική υποδομή που πρέπει ώστε να γίνει ομαλά η ένταξη και να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα».

Η ισχύς των νέων ρυθμίσεων θα ξεκινήσει σταδιακά  από τον Ιούνιο με την ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ των επικουρικών Ταμείων των Ηλεκτροτεχνιτών και Ιπποδρομιών, θα συνεχιστεί τον Αύγουστο με τις συγχωνεύσεις των κύριων Ταμείων και θα ολοκληρωθεί το 2018, χρονολογία κατά την οποία όλες οι επικουρικές συντάξεις θα έχουν προσαρμοστεί στο 20% των συντάξιμων αποδοχών.

Εξι βασικές αλλαγές

Αναλυτικά οι αλλαγές όπως τις παρουσίασε η υπουργός αφορούν τα εξής σημεία:

1. Ενοποιήσεις Ταμείων. Ενοποιούνται 133 Ταμεία κύριας, επικουρικής ασφάλισης, υγείας και πρόνοιας σε 13. Ετσι δημιουργούνται τα εξής 5 Ταμεία για την κύρια ασφάλιση στα οποία εντάσσονται όλοι οι μισθωτοί (ΔΕΚΟ-τράπεζες, ΔΕΗ, Τράπεζα Ελλάδος, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΕΤΒΑ, Εθνική) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ (ελευθέρων επαγγελματιών), ΟΓΑ (αγροτών), Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Η ενοποίηση στα υπόλοιπα -πλην ΙΚΑ- Ταμεία θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου, ενώ σε πρώτη φάση θα είναι διοικητική και δεν θα θίξει την οικονομική αυτοτέλεια και τις παροχές κάθε Ταμείου.

2. Επικουρικά Ταμεία-Ταμεία Πρόνοιας: Δημιουργούνται έξι Ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), το ΤΕΑΔΥ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), και το ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων). Επίσης προβλέπεται η δημιουργία δύο Ταμείων Πρόνοιας. Του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Κλείσιμο

3. Ορια ηλικίας: Η διάταξη αφορά στους ασφαλισμένους στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και δευτερευόντως το ΙΚΑ. Ο νόμος ανατρέπει τις διατάξεις για «έξοδο» με 35ετία, θίγοντας τόσο τους παλαιούς (1983 - 1992) όσο και τους νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993). Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν το 2013 και η αύξηση του ορίου ηλικίας γίνεται με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά έτος. Η συνταξιοδότηση με 35ετία θα γίνεται σε ηλικία 60 ετών, επηρεάζοντας τους «παλαιούς» ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1983 στα άλλα Ταμεία μισθωτών, στα Ταμεία αυτοαπασχολουμένων και στους φορείς Τύπου.

4. Η 37ετία: Οσοι έχουν 37 έτη ασφάλισης στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα θα συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.

5. Βαρέα και Ανθυγιεινά: Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια για «έξοδο» με 35ετία προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο τον χρόνο και ξεκινά να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2013. Δηλαδή, τα νέα όρια για συνταξιοδότηση με 35ετία θα διαμορφωθούν σταδιακά στα 55 χρόνια (από 53) για μειωμένη σύνταξη και στα 57 χρόνια (από 55) για πλήρη. Στο καθεστώς αυτό εντάσσονται και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

6. Προστασία μητρότητας: Καθιερώνεται εξάμηνη άδεια μητρότητας πέραν της άδειας λοχείας την οποία θα λαμβάνουν οι μητέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δικαιούνται τον κατώτατο μισθό και αναλογία δώρων από τον ΟΑΕΔ. Η ρύθμιση βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ (22 Μαρτίου). Ο Οργανισμός θα αναλάβει και την απόδοση στον ασφαλιστικό φορέα των ασφαλιστικών εισφορών. Αυξάνεται ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης των μητέρων με τρία παιδιά από τεσσεράμισι σε πέντε έτη, εφόσον τα παιδιά αποκτήθηκαν από την 1.1.2000.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης