Απαγορεύει τις «γαμοβαφτίσεις» ο Μητροπολίτης Χίου: «Δεν συνάδουν με τους ιερούς κανόνες»

Απαγορεύει τις «γαμοβαφτίσεις» ο Μητροπολίτης Χίου: «Δεν συνάδουν με τους ιερούς κανόνες»

Πρώτα πρέπει να γίνεται ο γάμος και να ακολουθεί η γέννηση και η βάφτιση ενός παιδιού, είναι το σκεπτικό του - Προς το παρόν απαγορεύει την τέλεση των δύο μυστηρίων στην ίδια εκκλησία, αλλά την επιτρέπει σε διαφορετική κι ας είναι με μεταξύ τους διάστημα μόνο μερικών λεπτών

Μία ακατανόητη για το ποίμνιο απόφαση έλαβε, με προσωπική του πρωτοβουλία, ο Μητροπολίτης Μάρκος, βάζοντας τέλος στην τέλεση των γαμοβαπτίσεων, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις τόσο μεταξύ των ιερέων όσο και μεταξύ των πιστών.

Με προφορική εντολή, που φαίνεται ότι έδωσε πριν λίγο καιρό κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης, ο Μητροπολίτης απαγόρευσε την τέλεση Γάμων και Βαπτίσεων μαζί, μία πρακτική που ενστερνίζονται ολοένα και περισσότερα ζευγάρια, επιτάσσοντας μάλιστα την τέλεση των δύο μυστηρίων σε ξεχωριστή εκκλησία.

Τα τραγελαφικά παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν τα νέα ζευγάρια που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν γάμο και βάπτιση μαζί. Τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό είναι η περίπτωση ζευγαριού που παντρεύτηκε πρόσφατα στον Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι έτρεχαν άρον – άρον για να τελέσουν την βάπτιση του παιδιού τους στον Άγιο Ιάκωβο. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον Βροντάδο, όπου, ενώ ο Γάμος έγινε στον Άγιο Ισίδωρο, η Βάπτιση, εξαιτίας της απαγόρευσης, τελέστηκε λίγα λεπτά αργότερα στον Άγιο Κήρυκο.


«Δεν το επιτάσσουν οι ιεροί κανόνες…»
Οι πρώτες αντιδράσεις που ανίχνευσε ο «π» προέρχονται από τους ίδιους τους ιερείς που μιλώντας στον «π» έκαναν λόγο για μία απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να εξεταστούν παράμετροι. «Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες μας ιερατικές συνάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας, άρα πρόκειται για μία προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας», ανέφεραν στον «π» Ιερείς.  


Συντηρητική γραμμή, μακριά από την πραγματικότητα
Οι ίδιοι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την απόφαση Μάρκου, εξήγησαν στον «π» ότι πρόκειται για μία απόφαση που εντάσσεται στη συντηρητική γραμμή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο Μητροπολίτης Χίου. «Πιθανά με αυτόν τον τρόπο να θέλει να επαναφέρει στην τοπική κοινωνία την κανονικότητα. Δηλαδή τα νέα ζευγάρια πρώτα να παντρεύονται και στη συνέχεια να κάνουν παιδιά, ό,τι συνέβαινε και παλιά. Όμως η λύση δεν είναι η απαγόρευση τέλεσης των μυστηρίων με διαφορά λίγων λεπτών, από τον ίδιο ιερέα και στην ίδια ενορία. Η λύση θα ήταν η αλλαγή νοοτροπίας του κόσμου, που θα πρέπει να έλθει μέσα από την κατήχηση και την προσέγγιση της σημερινής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι και νέες. Παρόλα αυτά πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και εμείς οι κληρικοί αλλά και οι πιστοί στην τάση εκοσμίκευσης στον ιερό χώρο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται η ουσία των τελούμενων μυστηρίων », ανέφερε στον «π» ιερέας των Μητροπολιτικών Γραφείων. 
 

Χωρίς Συνοδική απόφαση
Την προσωπική επιλογή του Μητροπολίτη, μαρτυρούν και οι ίδιοι οι ιερείς, που σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό. «Είναι μία απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι. Οι πιο συντηρητικοί ιεράρχες δεν την αποδέχονται επιτάσσοντας πρώτα να γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια η βάπτιση, σε ημερομηνία μάλιστα ξεχωριστή. Οι πιο προοδευτικοί της Ιεραρχίας το αποδέχονται, ενστερνιζόμενοι την αγωνία των νέων ζευγαριών αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε», ανέφερε στον «π» ιερέας.  

Επέβαλε «ακοινωνησία» σε θεολόγους που πήγαν σε εκδήλωση σε καθολική εκκλησία
Επίσης, ο μητροπολίτης Χίου αποφάσισε να θέσει σε τρίμηνη ακοινωνησία δύο καθηγητές θεολόγους επειδή παρίσταντο σε εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Χίου πριν από τα Χριστούγεννα, που έγινε στην καθολική εκκλησία του νησιού! Η ακοινωνησία είναι θρησκευτική ποινή σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε κάποιον να συμμετέχει στα εκκλησιαστικά μυστήρια, όσο διάστημα προβλέπει η επιβληθείσα ποινή.


Πηγή: politischios.gr

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Κωνσταντινα γιοσακη

Με αυτα όμως που κάνετε δίνετε αφορμές στον κοσμο να μην ερχονται στην εκκλησια και να απομακρυνετε ειδικα τους νέους απο τον Χριστό......αν ζούσε ο μακαριστός Χριστόδουλος πυστευω να σας απαντούσε σε αυτά που λέτε......

οι εμπαιχτες Θεου τετοια θελουνε

Καλα σας κανει...επρεπε να σας στελνει σε δισφορετικο νησι για τον γαμο και στην χερσαια Ελλαδα για την βαφτιση...θεομπαιχτες

Sakis chios

Τα άρθρα που γράφει το politischios δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν ξεσήκωσαν καμία αντίδραση 1ον γιατί κανείς δεν το αντιλήφθηκε στη Χίο και αφορά ελάχιστους. Απλά στα τοπικά ειδησιογραγικα site για να συμπληρώσουν σελίδες ανακαλύπτουν ειδήσεις και τις πασπαλίζουν με χρυσόσκονη (τύπου ξεσήκωσε αντιδράσεις κλπ). Αντιδράσεις μπορεί να ξεσήκωσε μεταξύ των ασθενών και λογικό είναι.

k

Φταίει ο κόσμος τώρα να λέει ότι χάνουν έσοδα με τα 2 μυστήρια μαζί; Στο Δημαρχείο πλέον (για οικονομικούς λόγους) γίνονται διπλάσιοι γάμοι. Δεν το πήραν χαμπάρι ακόμα;

χασανε εσοδα οι μάγοι

καλα σας κανουν ταλιμπανια χαχαχαχα

προς φιλαργυρο συκοφαντη 11:11

μην κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια μαγισσα.

666

666...666...666...666...666...666 που είσαι ρε λουκάαααααααα

111

222 333 444 555 666 ............. κοκ .

Γιωργος

ΟΣΕΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ......το να βριζετε ομως εναν μητροπολιτη και να τον αποκαλειτε με τοση ασεβεια μισος και εμπαθεια ,"τραγο", δεν σας κανει ανθρωπους, ουτε καλυτερες σε τιποτα.(ακουσες τζακυ;;;;;;;;;;)?(------------και το να κοβετε σχολια ειναι ενδειξη φασισμου.

Κιρκος

Γιωργάκη, μιας και είσαι πεντε χρονών και ακόμα πιστευεις στον παππούλη που μένει στον ουρανό και σε προσέχει ένα έχω να σου πω. Το Σύνταγμα της χώρας που ζεις προστατευει τον καθενα να λέει ότι θέλει και να πιστευει ότι θέλει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. 33ετων

@Κιρκος10/01/201810:58,μιας και εισαι συριζοταλιμπαν αμορφωτος ασχετος αθεολογητος και εμπαθης αιρετικος, ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.... διοτι ο Χριστος μας ειναι Πανταχου Παρων, ΘΕΟΣ Παντοκρατωρ, Παντεποπτης και..Προαιωνιος--------- και εχει καστανα μαλλια , μελιά ματια και ειναι 33 ετων η μορφη Του.-

Κιρκος

Ναι, έχει και μία ελιά κάτω από την μασχάλη. Τελικά πόσο είναι 33, 2033, 1.000.033; Άμα οι σκύλοι είχαν θεό αμφιβάλεις ότι θα είχε την μορφή .... σκύλου; Ξέρω ότι θέλει σθένος ψυχής αλλά κάνε μία προσπάθεια. Η λογική είναι μέσα σου και ουρλιάζει να την ακούσεις.

βλακογιωργο ...

κανενας μορφωμενος , δεν ασχολειται με παπαριες ...

Καμπανα

"Η δύναμη της Εκκλησίας δεν είναι η πίστη, δεν είναι η εξουσία, δεν είναι οι ιερείς, δεν είναι η ηθική, δεν είναι ούτε καν τα χρήματα. Η δύναμη της εκκλησίας είναι η νηπιοβάφτιση. Αφαιρέστε την και δείτε την θρησκεία σας να πεθαίνει μέσα σε μία γεννιά." Τάδε έφη Ριτσαρντ Ντωκινς. Ρεσπεκτ!

.....και το αγαπημενο

παιδι της πιστης , ειναι το θαυμα ....Νιτσε θαυμα = τρικ ... αγιο φως ,που αναβει μονο του ... εικονες που δακριζουν μερα νυχτα , τιμια ξυλα που δεν καιγονται , αν τα ποτισεις με αλατι ... και ατιμα ξυλα που καιγονται ... και οτι δεν μπορεσε να εξηγησει (ακομα ....) η επιστημη το πηρανε οι παπαδες και το ονομασαν θαυμα , με σκοπο την εκμεταλευση των αδαων .

Πρεπει .....

Πρεπει να παρετε δρομο ...., αρκετα σας ταισαμε κοπριτες.....

ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ

ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ !!!

@

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξεκατινιάζεστε. Δεν θέλετε να τα δίνετε στους "τράγους" από τη μια, αλλά όταν έρθει η ώρα τρέχετε για γάμους και βαπτίσεις. Βρίζετε τα Θεία δικαίωμά σας. Γιατί προτιμάτε θρησκευτικό γάμο και βάπτιση όταν έρθει η ώρα;; Δεν γουστάρεις; Παντρεύεσαι στο δημαρχείο, κάνεις και μια ονοματοδοσία στο παιδί και τέλος. Άσε τα "πρόβατα" να πληρώνουν. Εσύ που είσαι πιο έξυπνος καθαρίζεις έτσι κι είσαι μια χαρά. Να ξεκατινιάζεσαι όπως η 14χρονη με τη φίλη της για το ίδιο αγόρι, σε κάνει να γελοιοποιείσαι πιο πολύ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

@ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΟΥ ΤΖΑΚ ΤΟΝ ΑΝΑΝΔΡΟ ΑΣΕΒΗ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟ.

Thanos

Φίλε, δε σκέφτηκες ποτέ ότι πολλά ζευγάρια εξωθούνται σε θρησκευτικό γάμο από τον κοινωνικό τους περίγυρο (γονείς, συγγενείς, ...θρησκευόμενοι προϊστάμενοι) και αναγκάζονται να υποστούν αυτή τη υποκριτική παράσταση χάριν μιας οπισθοδρομικής κοινωνίας που θεωρεί ότι όσοι δεν είναι θρησκευόμενοι είναι οπαδοί του ...σατανά.

Θανάσης

Πολύ καλά κάνει αρκετά ξεφύγαμε λαϊκοί και κληρικοί και δεν ξέρουμε που πάμε και τι κάνουμε ,Αν κάποιος μας φέρει στην κανονικότητα τότε θα τού επιτεθούμε όπως θα έκανε ο ίδιος ο διάβολος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

viasmos

Φέρεται σε ένα χορό τις απόκριες να έκανε… “εξομολόγηση” σε μια ανήλικη μαθήτριά του, λέγοντάς της ότι την αγαπάει «όχι μόνο σαν πατέρας, αλλά και ερωτικά» - Υποστήριξε ότι τη μετέφερε από μία καφετέρια του χωριού στο σπίτι της και αυτή από μόνη της τον φίλησε στο μάγουλο για να τον καληνυχτίσει