«Εργαζόμενοι-όμηροι» με αμφίβολο μέλλον το 15% όσων απασχολούνται στα νοσοκομεία

«Εργαζόμενοι-όμηροι» με αμφίβολο μέλλον το 15% όσων απασχολούνται στα νοσοκομεία

14.000 άνθρωποι εργάζονται με συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ, με μπλοκάκι, με συμβάσεις ενός έτους, με εργολαβική σχέση

«Εργαζόμενοι-όμηροι» με αμφίβολο μέλλον το 15% όσων απασχολούνται στα νοσοκομεία
Συνεχίζεται και το 2018 η ομηρία χιλιάδων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι, από γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι κάθε είδους παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, καθώς είναι εγκλωβισμένοι σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ημερομηνία λήξης. Με δεδομένο ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας υπηρετούν με μόνιμη σχέση εργασίας  περίπου 78.000 εργαζόμενοι, το ποσοστό των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι περίπου 15%. Πρόκειται αναμφίβολα για πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ
, που όμως δεν λύνει το πρόβλημα αλλά διαιωνίζει μια βαριά παθογένεια του συστήματος υγείας.

Επικουρικοί (συμβασιούχοι ενός έτους), εργολαβικοί (όσοι απασχολούνται μέσω των ιδιωτικών συνεργείων φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης κα), εργαζόμενοι με συμβάσεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι με μπλοκάκια: είναι οι βασικές κατηγορίες των «ομήρων-εργαζομένων» μέσα στο ΕΣΥ, που όχι μόνο δεν συρρικνώθηκαν όπως υποσχόταν η κυβέρνηση αλλά πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία όπως προέκυψαν από πρόσφατη ενημέρωση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού σε εκπροσώπους εργαζομένων, στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν με ελαστικές σχέσεις εργασίας:  2.100 επικουρικοί γιατροί, περίπου 1.000 επικουρικοί νοσηλευτές, διοικητικοί, εργαστηριακοί, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές  κλπ, άλλοι 4.000 εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, πάνω από 7.000 εργολαβικοί εργάτες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες και με αλλότρια καθήκοντα πχ στις αποψιλωμένες διοικητικές υπηρεσίες).
Κλείσιμο

Για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων το μέλλον είναι αμφίβολο, εκτός για εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ. Πρόκειται για περίπου 4.000 ανέργους ή μακροχρόνια ανέργους  που είχαν προσληφθεί μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ τον περασμένο Φεβρουάριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, από οδηγοί και οικοδόμοι μέχρι κομμώτριες,  που κλήθηκαν να καλύψουν άλλες ανάγκες, τελείως διαφορετικές από τη δική τους εργασιακή εμπειρία, μέσα στα νοσοκομεία. Για αυτήν την κατηγορία εργαζομένων ο υπουργός Υγείας έχει διαβεβαιώσει πως θα γίνει ανανέωση των συμβάσεων τους με έκδοση υπουργικής απόφασης για έναν ακόμη χρόνο – μια υπόσχεση με έντονο προεκλογικό άρωμα…

Σαφή αλλά όχι ευοίωνα είναι τα νέα για τους επικουρικούς  όλων των κλάδων:  ο υπουργός Υγείας έχει αναφέρει σε συναντήσεις του με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων ότι δεν θα γίνει παράταση και θα αποχωρήσουν όλοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, εκτός εάν τα νοσηλευτικά ιδρύματα μπορούν να διαθέσουν χρήματα από ιδίους πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι θα αποχωρούν κατά κύματα το επόμενο διάστημα από τα νοσοκομεία, αναλόγως με το πότε λήγει η σύμβασή τους ή η παράτασή τους. Η αγωνία των ολοένα και λιγότερων μόνιμων εργαζομένων είναι πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση, δεδομένου ότι οι επικουρικοί καλύπτουν πλέον πάγιες ανάγκες των νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά τους εργολαβικούς, δηλαδή τους εργαζόμενους σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμμένει στους διαγωνισμούς  για ατομικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τα χαρτιά τους μέχρι τέλος Ιανουαρίου και όσοι προσληφθούν θα εργαστούν  για 15 μήνες και με συρρικνωμένα εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή χωρίς άδειες αναρρωτικές, χωρίς επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών κ.ά.

Στα χαρτιά παραμένουν και οι περίφημες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τις οποίες από καιρού εις καιρόν επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κι ενώ οι συνταξιοδοτήσεις προσωπικού αυξάνονται συνεχώς. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από το σώμα των γιατρών ΕΣΥ – συνολικά με απογραφή 2015 είναι 7.271 γιατροί- αποχωρούν σταθερά τα τελευταία χρόνια γύρω στους 300 γιατρούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Ηλία Σιώρα,  «το 2017 προκηρύχτηκαν 1.200 θέσεις μονίμων επιμελητών πανελλαδικά, αλλά καλύφθηκαν 400 κι αυτές κυρίως, από παλαιότερες  προκηρύξεις, των ετών 2007-2013, που «έτρεχαν» στο μεταξύ και οι οποίες τώρα πια έχουν παγώσει με εντολή υπουργού. Για τις άκρως αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνικών, επιστημονικού, παραϊατρικού κλπ) ούτε λόγος! Εξάλλου, ακόμη περιμένουμε τις προσλήψεις από τις προηγούμενες προκηρύξεις (4Κ, 5Κ – τέλη 2015 και 7Κ αρχές 2017)».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης