«Μποναμάς» ΣΥΡΙΖΑ: Στα 35 ευρώ το ΕΚΑΣ για όλους!

«Μποναμάς» ΣΥΡΙΖΑ: Στα 35 ευρώ το ΕΚΑΣ για όλους!

Το επίδομα χάνουν όσοι ξεπερνούν το ανώτατο ατομικό όριο κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχει τεθεί στα 643,3 ευρώ το μήνα

Τελευταία στιγμή και εν μέσω εξαγγελιών για πλεονάσματα, μερίσματα και παροχές, η κυβέρνηση προχώρησε στην περικοπή του ΕΚΑΣ για το 2018.
Παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος
Κατρούγκαλου έχει ψηφιστεί από πέρυσι, η απόφαση για την νέα περικοπή του επιδόματος δημοσιεύθηκε μόλις χθες, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, την ίδια μέρα δηλαδή που οι τελευταίοι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν ακόμα το επίδομα έπαιρναν την σύνταξη Ιανουαρίου –και μαζί την «κρυάδα»  για τα 35 ευρώ που είδαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Όπως προκύπτει, πριν ακόμα την έκδοση της απόφαση, ο ΕΦΚΑ είχε εντολή να φροντίσει να κόψει το επίδομα για το 2018.


Με βάση την απόφαση που εκδόθηκε εχθές, το ΕΚΑΣ θα είναι στο εξής 35 ευρώ για όλους και δεν θα κλιμακώνεται. Το επίδομα χάνουν όσοι ξεπερνούν το ανώτατο ατομικό όριο κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχει τεθεί στα 643,3 ευρώ το μήνα (ή 7.720 ευρώ ετησίως). Αν όμως είχαν κάποια έξτρα ποσά (πχ από ενοίκια) ή ακόμα και απαλλασσόμενα εισοδήματα και επιδόματα, οι δικαιούχοι μπορεί και να αποκλείονται εφόσον το 2016 εισέπραξαν συνολικά πάνω από 8.884 ευρώ. Επιπλέον το οικογενειακό εισόδημα δεν επιτρέπεται να ξεπερνά αθροιστικά τα 11.000 ευρώ. Το εισόδημα αυτό το ξεπερνά πχ ένα ζευγάρι ηλικιωμένων εισπράττει δύο κατώτατες συντάξεις και τίποτε άλλο.

 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών κύριος Τσακαλώτος και Εργασίας κυρίας Αχτσιόγλου, αλλά οι  Πετρόπουλος και Χουλιαράκης. Προβλέπει ότι από 1.1.2018 έως 31.12.2018, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) ανέρχεται σε 35 ευρώ μηνιαίως, για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι του ποσού των 7.720,00 ευρώ.

Καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων - πλην ΟΓΑ - στον Ε.Φ.Κ.Α. κατ' άρθρο 53 του ν. 4387/2016 οργανισμών κύριας ασφάλισης, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, των οποίων η συνταξιοδότηση αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, με τις εξής προϋποθέσεις:

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2018, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων επτακοσίων είκοσι (7.720,00) ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884,00) ευρώ.


δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000,00) ευρώ.


ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά το μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια σαράντα τρία (643,00) ευρώ.


στ. Τα παραπάνω ποσά, των περιπτώσεων β, γ και δ, αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 και για το λόγο αυτό για τη χορήγηση του Ε.Κ.Α.Σ. για το έτος 2018 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016.

 

ΣΧΟΛΙΑ (82)

geo

35 ευρω και πολλα ειναι.ευρω δεν θελατε ευρωληγουρια: τωρα φατε ευρω.

Ευρωτσολιάς

καλά ρε φίλε, εσένα θα σου δώσουμε 10 χιλιάδες δραχμές να κονομήσεις. Για ρώτησε όμως, στη Ρουμανία, που έχει δικό της νόμισμα, πόση είναι η σύνταξη του αγρότη;

Και βέβαια ...

... πολλοί από αυτούς τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΚΑΣ δεν πήραν ούτε κοινωνικό μέρισμα με τα κριτήρια που έθεσαν οι "φωστήρες" κοπρίτες του τσίπρα... Αλλά τι να περιμένει κανείς αφού τσακαλώτος = σημίτης... Αυτή η ξεκ@λιασμένη τάπα κυβερνάει ακόμα και θα κυβερνάει εις το διηνεκές...

Θάνος

Aς μου πεί κάποιος, πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν, χωρίς βέβαια να τρώω, για πάρω με ΕΚΑΣ ρολόι Rolex σαν του Κοντονή ?

παστουρμάς

Ποιος στην χάρη τους! 35 ολόκληρα ευρώ...

jan

"θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη", χαχαχαχχαχαχαχαχαχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. σανό ρε άπλυτοι στα γίδια που σας ψήφισαν.

Κατρουγκαλια το πραμα

Για πανες ακρατειας το εκας φτανει μονο

Τεξανός

Άντε πάλι τυχεράκηδες - κοτζάμ 35 ευρώ χαρτζιλίκι. Άσε που υπάρχουν και τα δωρεάν συσσίτια και οι δωρεάν διανομές για πατάτες και κρεμμύδια. Και τολμάτε να κατηγορείτε την κυβέρνηση που σας έδωσε σοσιαλισμό και σας έσωσε από τη βαρβαρότητα της Ευρώπης, Καναδά, Αμερικής, Αυστραλίας, κτλ. κτλ. Αχάριστοι. Enjoy!

Αλέξης

Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη!

βας βας

Είναι πολλά(κης).

Ιωάννης Καποδίστριας

Ή Ελλάς θέλει ηγέτη όπως ό Ιωάννης Καποδίστριας και ο Ιωάννης Μεταξάς.

ιωαννης

η ελλας μπορει να θελει...αλλα οι ελληνες θελουν τσιπρα...

Απόδημος

Η Ελλάδα θέλει σοβαρό λαό για να έχει σοβαρούς ηγέτες. Δεν τον έχει όμως και παίρνει άεργους καταληψίες που απομύζησαν το σύστημα, έσπασαν κάθε ρεκόρ ψεμάτων και απατεωνιάς, νοιάζονταν μόνο να κάνουν το κομμάτι τους, και σαν τους φελλούς επέπλευσαν - κατά εικόνα και κατά ομοίωση του μέσου νεοέλληνα δηλαδή.

παστουρμάς

Θεωρίες λες φίλε. Όταν σου δίνονται δυο επιλογές, διαλέγεις πάντα την λιγότερο χειρότερη. Και μην μου πεις τα "πολιτεύσου εσύ", για τον πραγματικό κόσμο μιλάμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_politismou__bouboulinas

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής επικαλέστηκε το non paper του υπουργείου Οικονομικών, για τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομίας - «Δεν έχει συντελεστεί καμία μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ»