Επίσκεψη Ερντογάν: Οι «ομοεθνείς» της Θράκης και η... εντολή στους μουσουλμάνους της Βουλής

Επίσκεψη Ερντογάν: Οι «ομοεθνείς» της Θράκης και η... εντολή στους μουσουλμάνους της Βουλής

Επίδειξη πυγμής από τον Τούρκο πρόεδρο στην Κομοτηνή - Υπήρξε ή όχι «μίνι» διπλωματικό επεισόδιο; Η απόπειρα της Αθήνας να αποκλιμακώσει την ένταση αφήνει ερωτηματικά - Παραβίασε το πρωτόκολλο, μιλώντας σε σχολείο, αλλά ζήτησε σεβασμό στην ελληνική σημαία

Μια απορία πλανάται στην ατμόσφαιρα γύρω από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
στην Κομοτηνή: Υπήρξε ή όχι μια μίνι διπλωματική κρίση, όταν ο Ερντογάν παραβίασε επιδεικτικά τα εκ των προτέρων συμφωνηθέντα σε σχέση με το πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Ερντογάν να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος των «ομοεθνών» του, όπως αποκάλεσε τους περίπου 3.000 μουσουλμάνους της περιοχής που είχαν συρρεύσει στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής.

Η πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν, μολονότι δεν θα μπορούσε επ' ουδενί να εγγραφεί στις χειρονομίες καλής θέλησης προς την Ελλάδα, δεν προκάλεσε την αντίδραση εκ μέρους του Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι «δεν υπήρξε κανένα διπλωματικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της Τουρκίας». Στον απόηχο της τεταμένης και αν μη τι άλλο άβολης κατάστασης που δημιουργήθηκε κατά την υποδοχή του Ερντογάν στην Αθήνα, εξαιτίας των αναφορών του στην υποτιθέμενη ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι φανερό ότι η ελληνική ηγεσία αποπειράται να αποκλιμακώσει ενδεχόμενες εντάσεις. «Δεν συνιστά πρόκληση το να μιλήσει σε ένα σχολείο ο κύριος Ερντογάν. Άλλωστε, στο παρελθόν Έλληνες πρωθυπουργοί έχουν μιλήσει σε σχολεία ομογενών» ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.
«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ σημειώθηκε ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη. Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε μικρόφωνο να μιλήσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών αντέτεινε: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν δυσανασχέτησε και μετέβη σε αίθουσα του μειονοτικού σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- το κορίτσι να βάλει τα κλάματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές του σχολείου «Τζελάλ Μπαγιάρ». Τελικώς, πριν ξεκινήσει η σύντομη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στους συγκεντρωμένους στο προαύλιο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Η αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να απευθύνει ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος, σαν να μιλά σε ανοιχτή συγκέντρωση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατά πληροφορίες συμφωνήσει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα εκφωνήσει ομιλία σε ανοιχτή, δημόσια συγκέντρωση.

Σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε όσα μέλη της μειονότητας το επιθυμούν σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου και μόνο. Όταν ο, πάντα απρόβλεπτος, πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Γιάννης Αμανατίδης αντέδρασε, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Όμως η παρέμβαση του κ. Αμανατίδη ουδόλως ανέτρεψε τον σχεδιασμό της τουρκικής πλευράς, αφού ο κ. Ερντογάν εκφώνησε τη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών προς τους συγκεντρωμένους.
Συνάντηση με εκπαιδευτικούς και επίσκεψη στο τζαμί

Την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς της Θράκης -πολλοί από τους οποίους είναι αποσπασμένοι από την Τουρκία στην Ελλάδα βάσει διμερών συμφωνιών- καθώς και με μαθητές και μαθήτριες. Γονείς και παιδιά χειροκροτούσαν και επευφημούσαν ζωηρά τον κ. Ερντογάν. Ακολούθως ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων και στις 12.25 μ.μ. μαζί με τα μέλη της τουρκικής κυβερνητικής αποστολής που τον συνοδεύουν έφτασε στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ. Εκεί τον υποδέχθηκαν οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας φώναζαν ρυθμικά το όνομά του. Όταν ο Τούρκος πρόεδρος μπήκε στο τζαμί έγινε ξανά δεκτός με χειροκροτήματα και ιαχές «ηγέτη, ηγέτη» από ένα πλήθος περίπου 1.000 ατόμων.

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από νωρίς στο τζαμί, περιμένοντας να δει τον Ταγίπ Ερντογάν. Η είσοδος στο χώρο γινόταν μόνο μετά από έλεγχο ασφαλείας με ειδικά μηχανήματα, ενώ στο σημείο βρίσκονταν τουρκογενείς δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο Λεβέντ Σαδίκ, ο κροίσος γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ, με πολυπληθή προσωπική ασφάλεια.

Γενικώς, στην πόλη της Κομοτηνής είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έχουν αποκλεισθεί δρόμοι γύρω από το τζαμί και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας πετά πάνω από το χώρο, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές διακρίνονται στα ψηλά κτήρια της περιοχής. Ο κ. Ερντογάν έφθασε αεροπορικώς από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.Η «ανάθεση αποστολής» στους τέσσερις μουσουλμάνους βουλευτές

Λίγο πριν από τις 16:00 της Παρασκευής και με καθυστέρηση σχεδόν δυόμιση ωρών σε σχέση με τα όσα προβλέπονται στο επίσημο πρόγραμμα, ξεκίνησε η ομιλία του κ. Ερντογάν στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion». - «Είχα έρθει εδώ παλαιότερα ως πρωθυπουργός και τώρα, με τη δική μου βούληση, ήρθα ξανά ως πρόεδρος, αλλά φυσικά είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί με τους συμπατριώτες μου, ειδικά στη γη σας, στην ταυτότητά σας, στην προσωπικότητά σας... Τα συγχαρητήριά μου» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους «συμπατριώτες» του, όπως τους αποκάλεσε, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Χθες είχα καλές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τις αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε καλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών, όπως και τότε που ήμουν πρωθυπουργός. Ήμασταν με τον Έλληνα πρόεδρο στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή μου. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα γείτονες. Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, η Τουρκία γειτνιάζει με την Ελλάδα. Τουρκία και Ελλάδα έχουμε περίπου 150 προβλήματα.

»Εσείς, οι 150.000 συμπατριώτες μας, είστε μία γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έτσι σας βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να θέσουν τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε» τόνισε αινιγματικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Μίλησα εχθές για κάποια προβλήματα, ίσως το παρακολουθήσατε» συνέχισε. «Εύχομαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, πρώτα ο Θεός, να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν. Θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα μαζί με τους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη την περιοχή, είτε πρόκειται για Τούρκους είτε για Πομάκους, νομίζω ότι θα ενισχύσει την ενότητα και την αλληλεγγύη με την Ελλάδα».

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε και πάλι ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Έλληνες πολίτες στη χώρα μου. Για παράδειγμα, οι Έλληνες πολίτες που είχαν πληρώσει μία περιουσία για τα ακίνητά τους, με νόμο αποζημιώθηκαν. Όλες οι αυτές περιουσίες είναι στα χέρια των νόμιμων ιδιοκτητών. Πρέπει να σας πω να έχετε πίστη, όχι φόβο στην ελευθερία της πίστης.

»Υπάρχει υποστήριξη από την Ελλάδα εντός της ΕΕ. Όπως και στην Ελλάδα, κάναμε ένα διάλειμμα με την χώρα αυτή, στη συνέχεια υποστηρίξαμε και πάλι την Ελλάδα για να γίνει αποδεκτή από το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αναπτύξουμε αυτή την αλληλεγγύη. Δεν το θεωρώ εμπόδιο. Εδώ είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των αγαπημένων μας πολιτών, όπως και η ενότητα των νέων» προσέθεσε, πάντα κατά τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Νέοι, ακούστε τις συμβουλές μας: Η πρώτη, ο Εθνικός Ύμνος από τον ποιητή Mehmet Akif. 'Ακούς τον γερό θείο σου, γιε μου; Πες μου τι είναι σπουδαίο, πρέπει να δουλέψεις σκληρά, να μιλήσεις ανοιχτά, να μην μιμηθείς την μάζα, να είσαι ουσιώδης, να είσαι άνδρας, να μπαίνεις στον αγώνα'. Τώρα δίνω τη δική μου συμβουλή: διαβάστε, σκεφτείτε, εφαρμόστε, επιβεβαιώστε τα αποτελέσματα» κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία» δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «όπως η Τουρκία έχει μία σημαία, έτσι και εδώ στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση, αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα» ανέφερε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ' ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Νωρίτερα το συγκεντρωμένο πλήθος στο Κιρ Μαχαλέ τζαμί του φώναζε «ηγέτη μας, ηγέτη μας», ενώ στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά (Ροδόπης) και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθης). Επίσης, παρούσα ήταν η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου και ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης, Εσάτ Χουσεΐν.

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στις 17:00 της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

mm

μουσουλμάνος δε σημαίνει Τούρκος. Να το καταλάβουν επιτέλους. Μπορεί να υπάρχει Έλληνας μουσουλμάνος όπως και Έλληνας χριστιανός. Η αυθεντική θρησκεία των Ελλήνων ούτως ή άλλως δεν είναι καμία από τις δύο.

Βασίλης

Φαίνεται ότι κανείς δεν κατάλαβε τί έγινε στην Κομοτινή με την δήλωση του Ερντογάν ότι "έχουμε 4 δικούς μας βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο" και ότι "αυτοί πρέπει να κάνουν πολλά". Για να καταλάβετε τί έγινε σκεφθείτε αυτό το απλούστατο: Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει 153 βουλευτές. Αν οι 4 βουλευτές του Ερντογάν την καταψηφίσουν, η κυβέρνηση πέφτει. Άρα ο Ερντογάν μπορεί να την ρίξει όποτε θελήσει και η κυβέρνησή μας εξαρτάται από τον Ερντογάν!!!Το καταλάβατε τώρα;

Ο σκοπος της προσκλησης στον ερντογαν...

...κρυβεται πισω απο τη δηλωση του τσιπρα, που δηλωσε μπροστα στον ερντογαν οτι οι μεταρρυθμισεις ειναι δικη του υποθεση και οτι θα τις υλοποιησει. Ο τσιπρας κανει τις μεταρρυθμισεις που του επιβαλλει η τροικα δικη του υποθεση και επιλεγει για επενδυτες τους τουρκους και ... οσους ερχονται σαν προσφυγες απο τουρκια. Οι αριστεροι θεωρουν τους τουρκους αδελφια τους. Ταξικα αδελφια τους. Φαινεται οτι και ο τσιπρας θεωρει αδελφο του τον ερντογαν και αυτους που μας στελνει και που εχει αλλα τρια εκατομμυρια μεταναστες ακομα να φερει και επειδη ο τσιπρας δεν εχει κανενα ταμπου σε εθνικα και σε θρησκευτικα θεματα και δεν εχει κανενα κολλημα, κανενα οριο και κανενα προβλημα, τα συνορα να εχει ανοιχτα και τον ερντογαν να φερνει εδω και να μιλαει για αναθεωρηση της συνθηκης της Λωζανης, μεσα στη χωρα μας, σιγουρα θα μας τους στειλει οσο ειναι πρωθυπουργος ο τσιπρας. Ο τσιπρας του απαντησε για το τυπικο της υποθεσης οτι ειναι θεμελιωδης λιθος η συνθηκη της Λωζανης και οτι δεν αναθεωρειται ,στη πραγματικοτητα ομως την αναθεωρει ο ιδιος ο τσιπρας με τις πραξεις του που ανοιξε τα συνορα στη τουρκια για να φερει... επενδυτες και να ικανοποιησει ετσι με τον δικο του αριστερο τροπο την τροικα για να παραμεινει στην καρεκλα. Αυτος ηταν και ειναι ο στοχος του ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.

Tsikos

Άλλο ένα φιάσκο των ντενεκεδων του ΣΥΡΙΖΑ

Τι

Τι αντιδρατε; Τι κακό είπε δηλαδή; Τα σύκα σύκα κ την σκάφη σκάφη.

γιατι μας τον κουβαλησαν;

ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΆΞΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΘΉΚΗ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΉΣΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΚΡΆΤΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΈΓΡΑΨΑΝ . Για την αλλαγη καταργηση η "εκσυγχρονισμο" της συνθήκης της Λοζάνης πρέπει να συμφωνήσουν Τουρκια Γαλλια Αγγλια Ιταλισα Ιαπωνια Ελλας και Ρουμανια

ΕΠΕ

Αυτές οι αρλούμπες που πολλαπλασιάζονται από πρόθυμους αγράμματους νεοέλληνες σαν τον Τσίπρα. Όπως η άλλη αρλούμπα που λέει πως όταν ακυρωθεί μια συνθήκη πάμε στην προηγούμενη. Αν ήταν έτσι δε θα υπήρχε ιστορία ούτε πρόοδος. Δύο συνθήκες φτάνανε. Άσε που με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα πηγαίναμε κατεθυείαν στην πρόηγούμενη κατάσταση. Βυζάντιο. ποιός τη χάρη μας. Το δε Κυπριακό θα το είχαμε λύσει σε 5 λεπτά. Η πραγματικότητα που δεν αρέσει στους έλληνες γιατί φοβούνται την εξέλιξη σαν έννοια είναι πως για να αλλάξει μια συνθήκη πρέπει να δημιουργηθούν προυποθέσεις για μια νέα. Τίποτε άλλο. Ο σύνηθης τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι ένας νικηφόρος πόλεμος. Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβεντούλες φοβισμένων λαών

batman

Προς διαταραγμένους συριζοψηφοφορους.. Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για εθνικά θέματα. Τα ξεχάσατε όταν ψηφίζατε σύριζα και χορευατε στο σύνταγμα.

Akis

Μ αρεσει π ελεγε στον Τσιπρα εχω βρεθει σε αυτο το κτιριο με 3 διαφορετικους πρωθυπουργους . Σαν να του λεει εσυ εισαι προσωρινος εγω θα μαι ακομα προεδρος .. Δικτατορας που εχει μπαστακωθει στην εξουσια κ μενει στο παλατακι του κ κανει οτι γουσταρει κ καλα κανει αφου τα τουρκομογγολια ειναι τελειως καθυστερημενα και δεν αντιδρουν εκει να ζουν μια ζωη στην καταπιεση και να φιλανε το χερι του δικτατορα τους . Εχουν νομους που αν του γυρισουν την πλατη συλλαμβανονται ... Περιττο να πουνε οτι ειναι πλεον persona non grata σε ολες τις δυτικες χωρες και εδω του στρωσανε το κοκκινο χαλι κ κανει οτι γουσταρει ... ξεπουλημενοι πολιτικοι - μαριονετες !

Ως και το Ξενοδοχείο ...Τουρκικών συμφερόντων!

Σε αυτό το ξενοδοχείο "Chris and Eve Manson" είχα τρομάξει από τις...μαντήλες(!) που είχα συναντήσει όταν είχα μείνει εκεί πρίν τρία χρόνια!!! Αντρο της Τουρκιάς περίπου 5χλμ., έξω από την κατά τα άλλα .."Ελληνική"(!) πόλη Κομοτηνής.....

Citizen

Μια χαρά τα "κατάφερε"αυτός ο ανόητος που έχουμε για πρόεδρο της δημοκρατίας σε συνεργασία με τους ανθελληνες των Συριζανελ που τον επέλεξαν (απ ότι φαίνεται όχι τυχαία) κάλεσε τον Ερντογάν ΧΩΡΙΣ να υπάρχει ΛΟΓΟΣ και την στιγμή που είναι απομονωμένος απ όλους για να μας κάνει κυριγμα τουρκικού εθνικισμού μέσα στο ίδιο μας το σπίτι

@Citizen

Μα δεν τον κάλεσε ο Πάκης, ο Τσίπρας τον κάλεσε!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης