Συνήγορος του Πολίτη: Να καταργηθεί το όριο ύψους στην Αστυνομία

Συνήγορος του Πολίτη: Να καταργηθεί το όριο ύψους στην Αστυνομία

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών - Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι το όριο ύψους 1,70 μ. σια είσοδο στην Αστυνομία συνιστά έμμεση διάκριση – Το όριο ύψους αποκλείει μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών, χωρίς να αιτιολογείται με επάρκεια η ανάγκη για την καθιέρωσή του

Συνήγορος του Πολίτη: Να καταργηθεί το όριο ύψους στην Αστυνομία
Την κατάργηση του ορίου ύψους για την είσοδο υποψηφίων σε σχολές της Αστυνομίας ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη, επικαλούμενος σχετική απόφαση Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μετά και την απόφαση, η Ανεξάρτητη Αρχή ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία να εξαλειφθούν όλες οι υφιστάμενες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, αλλά και η προώθηση ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών μεταξύ των φύλων, κατά την πρόσβασή τους στα Σώματα Ασφαλείας. 

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο συνήγορος του Πολίτη, έκρινε ότι η προϋπόθεση αναστήματος τουλάχιστον 1,70 μ. για την κατάταξη σπουδαστών στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί έμμεση διάκριση. Κι αυτό επειδή εξαιτίας του ορίου αναστήματος, αποκλείεται μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών, χωρίς να αιτιολογείται με επάρκεια η αναγκαιότητα θέσπισης του μέτρου. 

Κλείσιμο
Το Δικαστήριο της ΕΕ απάντησε σε προδικαστικό ερώτημα του αρμόδιου ελληνικού δικαστηρίου, σχετικά με το εάν ο όρος προκήρυξης είναι νόμιμος. 

«Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι για όλα τα καθήκοντα της Ελληνικής Αστυνομίας απαιτείται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, αυτή δεν φαίνεται να συνδέεται κατ’ ανάγκη με ορισμένο ελάχιστο ανάστημα, ούτε είναι αυτονόητο ότι όσοι έχουν ανάστημα μικρότερο απ’ αυτό τη στερούνται» αναφέρει το Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο σκοπός που επιδιώκει η ρύθμιση «θα μπορούσε να επιτευχθεί με μέτρα που θα συνεπάγονταν λιγότερα μειονεκτήματα για τις γυναίκες, όπως η προκαταρκτική επιλογή των υποψηφίων για τον διαγωνισμό κατατάξεως σπουδαστών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων βάσει ειδικών δοκιμασιών για τη διαπίστωση των σωματικών ικανοτήτων τους». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης