Έφυγε από τη ζωή ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής

Έφυγε από τη ζωή ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής

Κατά τη θητεία του, είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, το κομμάτι της οργάνωσης και λειτουργίας των δομών για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων - Ήταν καθηγητής του τομέα Οικολογίας, στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ

Έφυγε από τη ζωή ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιάννης Παντής, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία.
 
Ο Γιάννης Παντής ήταν καθηγητής του τομέα Οικολογίας, στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (2015), αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ΑΠΘ (2010-2014), πρόεδρος (1999-2002) και αντιπρόεδρος (1995-1999) του διεθνούς φορέα European Ecological Federation, μέλος του Συμβουλίου Πιστοποίησης του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (2006-2013) και πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου (2000-2005).
 
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η δομή και η διαχείριση Οικοσυστημάτων, η βιοανίχνευση των συνεπειών της ρύπανσης σε αστικά περιβάλλοντα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς επίσης και η διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και η Οικολογία Τοπίου.
 
Κλείσιμο
Εκτός των ακαδημαϊκών του καθηκόντων, ο Γιάννης Παντής είχε δημοσιεύσεις σε περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, ενώ ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας σε 8 επιστημονικά βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια, εργασίες-κεφάλαια σε συνολικά 15 βιβλία (13 διεθνή και 2 ελληνικά).
 
Ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας 3 επιστημονικών περιοδικών και κριτής 9 ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
Κατά τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας ως γενικός γραμματέας, είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, το κομμάτι της οργάνωσης και λειτουργίας των δομών για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Η ηγεσία του υπουργείου και οι συνεργάτες του εκφράζουν την οδύνη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους στη σύζυγο, τον γιό του και τους οικείους του.
 
«Με οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Παντή. Μια απώλεια δύσκολη στη διαχείρισή της σε επίπεδο προσωπικό γιατί εκτός από συνεργάτης ο Γιάννης ήταν και ένας καλός φίλος» δήλωσε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου για την απώλεια του Ι. Παντή.
 
«Η πορεία του, οι επιλογές του, η στάση του στη ζωή θα αποτελούν παραδείγματα άσκησης του ακαδημαϊκού λειτουργήματος και της πολιτικής με καθοριστικά προτάγματα την ηθική και την αποτελεσματικότητα. Ήταν ένας άνθρωπος με πάθος για την εκπαίδευση και πρωτοπόρος στην εισαγωγή καινοτόμων οικολογικών δράσεων στο Πανεπιστήμιο. Με το πάθος του αυτό άφησε παρακαταθήκες πολλές ακόμη και σε όσους δεν τον γνώρισαν προσωπικά, αλλά ως επισκέπτες στο υπουργείο θα βλέπουν για πάντα τα έργα που με τόσο πάθος ο Γιάννης φρόντισε να κοσμήσουν το χώρο του υπουργείου, ανασύροντάς τα από τα υπόγεια της Σχολής Καλών Τεχνών. Το υπουργείο Παιδείας είναι φτωχότερο χωρίς αυτόν. Στέλνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και συμμετέχω στη μεγάλη θλίψη τους», αναφέρει αναλυτικά ο κ. Γαβρόγλου.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Παντή, τον ακαδημαϊκό, τον δάσκαλο, τον αγωνιστή που πάσχιζε πάντα να παντρεύει την λογική με την ευαισθησία, δεν μπορεί παρά να είναι μια υπόσχεση: Ότι τίποτε δεν θα πάει χαμένο από όσα δίδαξε με το έργο, τη ζωή, το ήθος και τους αγώνες του. 
Συμμερίζομαι τη θλίψη της οικογένειάς του, και όσων τον γνώρισαν και τον αγάπησαν
». 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον δάσκαλο, τον ερευνητή, τον φλογερό οραματιστή, τον αγαπημένο σύντροφο Γιάννη Παντή, Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.
Ο Γιάννης Παντής, ξεκίνησε τις σπουδές και την πορεία του στο ΑΠΘ, όπου στην συνέχεια υπηρέτησε για περίπου 30 χρόνια σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες. Ως αντιπρύτανης οικονομικών σε δύσκολους καιρούς, συνέβαλε στην αναδιοργάνωση του πανεπιστημίου, στο άνοιγμά του στην πόλη και στην στενότερη σύνδεσή του με την κοινωνία.
Προσηλωμένος στις ιδέες του για την εκπαίδευση, ανέλαβε τα καθήκοντα του Γ.Γ. στο Υπουργείο Παιδείας και με το ανήσυχο και κριτικό του πνεύμα αντιμετώπιζε, συστηματικά και με αγωνία, τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης . Σ’ αυτόν τον αγώνα, κόπηκε το νήμα της ζωής του.
Καλό ταξίδι Γιάννη…»

Κεραμέως για την απώλεια του Γιάννη Παντή: «Αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαίδευση»

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την πρόωρη απώλεια του Γιάννη Παντή, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαίδευση και αγωνίστηκε για τα πιστεύω του» δήλωσε η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, για την απώλεια του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων, και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους και τους συνεργάτες του.

Συλλυπητήρια από τον Νίκο Φίλη 

Τα συλλυπητήρια για το θάνατο του «συντρόφου, φίλου και πολύτιμου συνεργάτη», Γιάννη Παντή, εξέφρασε με δήλωσή του ο τέως υπουργός Παιδείας. Ο Νίκος Φίλης αναφέρεται στη συνεισφορά του Γιάννη Παντή στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της Εκπαίδευσης, αλλά και στην εμψύχωση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.
 
«Τον αποχαιρετώ με οδύνη και θλίψη. Το έργο του θα μας τον θυμίζει. Το χαμόγελό του και η ανοιχτόκαρδη διάθεσή του θα μας συντροφεύει», αναφέρει.
 
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Φίλη έχει ως εξής:
 
«O σύντροφος, ο φίλος, ο πολύτιμος συνεργάτης Γιάννης Παντής μάς άφησε σήμερα μετά από μήνες επίμονου αγώνα να κρατηθεί στη ζωή. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του στο Υπουργείο Παιδείας στη δύσκολη προσπάθεια να στήσουμε σε νέες βάσεις το δημόσιο σχολείο, το σχολείο της ισότητας και της ποιότητας για όλα τα παιδιά, αντιμετωπίζοντας τις μύριες όσες δυσκολίες της κρίσης και της υποχρηματοδότησης. Στην προσπάθεια αυτή ο Γιάννης Παντής ως γενικός γραμματέας του υπουργείου, συνεισέφερε όλες του τις δυνάμεις, έχοντας σαν παρακαταθήκη την ακαδημαϊκή του συγκρότηση, τη διοικητική του εμπειρία, την αγωνιστική του παρουσία, την οικολογική του εγρήγορση και μια διαρκή ευαισθησία για το χώρο της εκπαίδευσης.
Ο Γιάννης Παντής υπήρξε ο βασικός υπεύθυνος και ο εμψυχωτής της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Όταν χρειάστηκε, υπεράσπισε ακόμη και με τη φυσική του παρουσία, απέναντι στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, το δικαίωμα αυτών των παιδιών στη μόρφωση.
Ήταν ο οργανωτικός νους πίσω από την άψογη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και ο άνθρωπος πίσω από μια σειρά προτάσεων και βελτιωτικών ρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.
Τον αποχαιρετώ με οδύνη και θλίψη. Το έργο του θα μας τον θυμίζει. Το χαμόγελό του και η ανοιχτόκαρδη διάθεσή του θα μας συντροφεύει.
Στη γυναίκα του, στον μονάκριβο γιο του, σε όλη του την οικογένεια εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια».

Βούτσης: «Αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου»

"Ως επιστήμονα, ακαδημαϊκό και άνθρωπο τον χαρακτήριζε το ήθος και το πάθος του για την εκπαίδευση και τις καινοτόμες οικολογικές δράσεις, καθώς και η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αναλάμβανε" δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, καθηγητή Γιάννη Παντή, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά του για την απώλειά του.

"Δεν είναι τυχαίο ότι, ως γενικός γραμματέας αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, αλλά και την οργάνωση και λειτουργία των δομών εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων" πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης