Πικρό τέλος για τους λουκουμάδες «Αιγαίον»: Κατεβάζουν ρολά λόγω κρίσης

Πικρό τέλος για τους λουκουμάδες «Αιγαίον»: Κατεβάζουν ρολά λόγω κρίσης

«Λουκέτο» για το ιστορικό μαγαζί στη συμβολή της Πανεπιστημίου 46 με την Χαριλάου Τρικούπη - «Η εταιρεία λύνεται. Τα χρέη συσσωρεύτηκαν, η κίνηση έπεσε σημαντικά, οι φόροι ανέβηκαν. Ίσως έπρεπε να το αποφασίσουμε νωρίτερα» δηλώνει ο τελευταίος ιδιοκτήτης, Γιώργος Φύλλας

Με μια λιτή ανακοίνωση, οι φίλοι του ιστορικού καταστήματος με λουκουμάδες, «Αιγαίον», πληροφορήθηκαν ότι κατεβάζει ρολά, έπειτα από έναν αιώνα ζωής στην «καρδιά» της Αθήνας.

«Σχεδόν ένας αιώνας πέρασε! Το "Αιγαίον" κλείνει εδώ έναν κύκλο. Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον!» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Από το 1926, οι Λουκουμάδες Αιγαίον, ιστορικό κατάστημα του κέντρου της Αθήνας, γλύκαιναν ακατάπαυστα την πόλη με τους λαχταριστούς τους λουκουμάδες. Ένας ολόκληρος αιώνας παράδοσης στο ημιυπόγειο κατάστημα της Πανεπιστημίου με την μυρωδιά της χιώτικης συνταγής του Γεωργίου Φύλλα, η οποία άντεξε στον χρόνο, αλλά όχι στην δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.Τα τελευταία χρόνια ο συνεχιστής της επιχείρησης και συνονόματος εγγονός του προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βάλει σε τάξη τα χρέη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι επιπλέον φόροι, το υψηλό ενοίκιο και η σημαντική πτώση της κίνησης οδήγησαν στο λουκέτο έπειτα από 91 χρόνια. «Κλείνουμε λόγω κρίσης. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Η εταιρεία λύνεται. Τα χρέη συσσωρεύτηκαν, η κίνηση έπεσε σημαντικά, οι φόροι ανέβηκαν. Ίσως έπρεπε να το αποφασίσουμε νωρίτερα. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι τα ενοίκια. Το κτίριο είναι του ΙΚΑ, το ενοίκιο ήταν τεράστιο, μειώθηκε, αλλά όχι όσο έπρεπε για να είναι βιώσιμο. Δεν μπορούσαμε να το αντέξουμε. Η Πανεπιστημίου ερήμωσε πλέον. Πριν δέκα χρόνια έμπαιναν πέντε φορές περισσότεροι πελάτες» λέει με συγκίνηση στο protothema.gr ο κ. Γιώργος Φύλλας, εγγονός του ιδρυτή της επιχείρησης και τελευταίος ιδιοκτήτης.Και προσθέτει: «Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω να ξαναστήσω την επιχείρηση με το ίδιο όνομα και την ίδια παραδοσιακή συνταγή». Το κατάστημα Λουκουμάδες Αιγαίον, από την ίδρυσή του και μετά, στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη, στο κέντρο της Αθήνας. Ο Γιώργος Φύλλας, με καταγωγή από τα Μεστά της Χίου, ήρθε στην Αθήνα για δουλειά και αποφάσισε να ανοίξει ένα καφενείο με την ίδια επωνυμία ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών.Λίγα χρόνια αργότερα, εισάγει στον τιμοκατάλογό του τον λουκουμά, βασισμένο σε μια παραδοσιακή χιώτικη συνταγή της μητέρας του, που το αναγάγει σε περιώνυμο αθηναϊκό στέκι και θα του δώσει ιδιαίτερη φήμη έως σήμερα. Οι Λουκουμάδες Αιγαίον, που προπολεμικά συναγωνίζονταν αρκετά καταστήματα του είδους στην περιοχή, θα επικρατήσουν, μεταφέροντας έναν σχεδόν ολόκληρο αιώνα παράδοσης.

«Από το κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου πέρασαν πολλοί επώνυμοι της Αθήνας, πολιτικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας από αυτούς, ερχόταν συχνά στο μαγαζί μας. Επειδή γύρω υπήρχαν πολλά θέατρα, οι περισσότεροι ηθοποιοί, μόλις τελείωναν, περνούσαν για να γλυκαθούν. Έχω χιλιάδες μνήμες στα μαρμάρινα τραπεζάκια. Εκεί μου έβαζε ο παππούς μου να φάω, εκεί έκανα πρόταση γάμου στη γυναίκα μου» αναφέρει ο κ. Φύλλας. Η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη ήταν μία: να διατηρήσει τον χαρακτήρα μιας πιστής οικογενειακής επιχείρησης, που του επέτρεψε τελικά, να μεταφέρει γνήσια μέχρι σήμερα κάτι από την ατμόσφαιρα και την κουλτούρα του παραδοσιακού αυτού γλυκού, της παραδοσιακής γεύσης και της εμπειρίας της στο ανάλογο παραδοσιακό περιβάλλον.

Παρ' όλη την εξέλιξη της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής, το Αιγαίον έμεινε ανέπαφο και ανεπηρέαστο, διαιωνίζοντας μια υγιεινή, παραδοσιακή, γλυκιά συνήθεια της ελληνικής κουζίνας που τελικά τους κέρδισε όλους.Τον ιδρυτή του καταστήματος, Γεώργιο Φύλλα, διαδέχονται το 1973 τα παιδιά του. Αποκομίζοντας ήδη από μικροί μια σχετική εμπειρία του καταστήματος, ο Μιχάλης και ο Ευγένιος Φύλλας παίρνουν την διοίκηση στα χέρια τους, το ανακαινίζουν, το επεκτείνουν και το οργανώνουν σε βελτιωμένα πρότυπα. Έχοντας και οι δυο κάνει ανώτατες σπουδές, ο πρώτος μηχανολόγου ενώ ο δεύτερος οικονομικών, καταφέρνουν να το στήσουν και να το ενδυναμώσουν σε πρότυπα σύγχρονης ανταγωνιστικής επιχείρησης.

Την επιχείρηση συνέχισε ο γιος του Μιχάλη Φύλλα, Γιώργος, ο οποίος, θέλοντας να αξιοποιήσει το πτυχίο του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά, επενδύοντας στη διατήρηση και εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης, πάντα με σεβασμό στο όνομα, στη φήμη, στο ίδιο το προϊόν και κατ’ επέκταση στην παράδοση και στην ιστορία.Το Αιγαίον συνέχισε να ελίσσεται μέσα στις απαιτήσεις μιας ανταγωνιστικής αγοράς, πραγματοποίησε καινοτόμες γευστικές προτάσεις που συμπλήρωσαν τις σύγχρονες τάσεις της γευστικής επιθυμίας, με σεβασμό στην ποιότητα και την παράδοση, ενώ έκανε σημαντική στροφή προς τον ευρύτερο επαγγελματικό χώρο του επισιτισμού, με διευρυμένες συνεργασίες.Ωστόσο, έπειτα από έναν αιώνα δημιουργίας δεν άντεξε στην οικονομική κρίση, που μαστίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.ΣΧΟΛΙΑ (230)

Μωρέ τι λέτε όλοι οι φωστήρες ;;;;

Χθες βράδυ, στο δελτίο ειδήσεων ο ίδιος ο ιδιοκτήτης είπε ότι έγινε πατέρας (απέκτησε κόρη) και αποφάσισε να κάνει μια στροφή στη ζωή του.......

Οι εποχές αλλάζουν

και ποιός σας λέει ότι ο εγγονός το δούλευε με τον ίδιο τρόπο και είχε την ίδια επιτυχία σήμερα, όπως ο παππούς του; Δεν είναι μόνο η κληρονομιά που σου αφήνει κάποιος, αλλά και πως θα τη διαχειριστείς. Προφανώς κάτι λάθος έκανε ο εγγονός, ίσως ο τρόπος αντιμετώπισης τον πελατών, ίσως το χαμόγελο, ίσως πολλά που να κρύβονται πίσω απο όλο αυτό.

Δεν έκλεισε λόγω κρίσης, πέρασε απλά η μόδα.

Δεν έκλεισε λόγω κρίσης. Έλεος δηλαδή, μην μας το πασάρετε έτσι; Έκλεισε επειδή πέρασε η μόδα των λουκουμάδων. Λουκουμά αν θέλεις φτιάχνεις και σπίτι και με τέτοια κρίση, 6 λουκουμάδες 3, δηλαδή το λουκουμαδάκι 0,50; Και κρίση να μην είχαμε το κατάστημα θα έκλεινε. Πρώτο το μαγαζί είναι σαν καφενείο του 30', εντάξει δε λέω καλό και το παραδοσιακό, αλλά με το πλακάκι στους τοίχους σαν δωμάτιου νοσοκομείου είναι. ΚΑι τι έχει; Μόνο λουκουμάδες και καφέ; Βάλε και κάτι άλλο ρε φίλε. Εξέλιξέ το αν δεν ήθελες να κλείσεις. Απο τη στιγμή που δεν ήθελες να το χαλάσει και το κράτησες παραδοσιακό μεχρι τη τελευταία στιγμή, τότε κάποτε όλα τα καλά παλιά και παραδοσιακά τελειώνουν. Οκ θα σε θυμάται ο κ,όσμος σαν τον πιο παλιό και ιστορικό λουκουμά, αλλά μη μας λες ότι σε έκλεισε η κρίση! Σε λίγο θα βγούνε και θα μας πούνε πως και τα ίντερνετ καφέ η κρίση τα έκλεισε όχι ότι έχει ο καθένας ας πούμε υπολογιστή και ίντερνετ σπίτι του.

ΕΛΕΝΗ

Πριν από τριάντα χρόνια, όταν περνούσαμε ως φοιτητές με τον αδελφό μου έξω από το μαγαζί, μύριζαν φανταστικά οι λουκουμάδες και αγοράζαμε συχνά. Κάποια χρόνια αργότερα, ίσως και δέκα, που έτυχε να ξαναπεράσουμε από εκεί, ήταν έντονη η μυρωδιά λαδιού που δεν αλλαζόταν συχνά. Το σχολιάσαμε και φύγαμε βιαστικά από την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Και, δυστυχώς, ξανααισθάνθηκα την καμένη λαδίλα ξανά, έφυγα βιαστικά από το σημείο και ούτε σκέψη να αγοράσω λουκουμάδες. Δεν είχε κόσμο γιατί χάλασε την ποιότητά του, ενώ πρώτα περίμενες αρκετά για να εξυπηρετηθείς. Κρίμα πάντως...

ταρζαν

Μετέφερέ το άνθρωπέ μου στην πλατεία Καραισκάκη. Βάλε και άλλα καλούδια μέσα πάρε 7 άτομα προσωπικό και δούλεψε το 24/7 σαν το Μπρέντ Φάκτορι που έχει πάρει όλο το χαρτί στην πιό υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας το Μεταξουργείο μόλις σε 2 χρόνια και πάει τραίνο ! 100 χρονών μαγαζί στην Πανεπ/μ/ιου με ιστορία , το κλείνεις και του κάνεις και δακρύβρεχτο επικήδειο αντί να το παλέψεις !

Ο λουκουμας θυσιαστηκε για σιτιση ΚΗΦΗΝΩΝ

Tα πραγματα ειναι απλα. Ο Λουκουμας ειναι πολυτελεια πλεον ! Ο κοσμος δεν εχει λεφτα, καθως πρεπει να πληρωσει ΕΝΦΙΑ και φορους για την σιτιση των δημοσιοκοπριτων και των προωρων συνταξιουχων. Αντι να δωσει 3 Ευρω να φαει λουκουμαδες θα δωσει 2.5 Ευρω και θα φαει ενα πιτογυρο να χορτασει την πεινα του που ειναι και κανονικο φαι... Αυτα. Ο κοσμος δεν εχει λεφταααααα... Τι καθεστε και αναλυετε τωρα.... Πλερωστε ΕΝΦΙΑ για να την περνανε ζαχαρη οι κηφηνες και αφηστε τους λουκουμαδες. Πιτογυρο στην καλυτερη !!

Απριβίτας

Να πάει μια βόλτα και από εκεί το χαζοζαρούμενο παιδί με τον έρπητα στα χείλη. Μετά την απιβίτα, να βάλει και κάτι στη σταματάρα του, να σταματήσει να πετάει μπούρδες και για λίγο. Μαζί και η Αχτσιόγλου.

Γιαννης-Θηλάζω ακομα

Είχα φάει αρκετές φορές κρίμα που θα κλεισει

@

Γιάννη φαίνεται ότι όλοι εσείς που λέτε ότι πηγαίνατε συχνά εκεί μας λέτε ψεματάκια. Αν λέγατε αλήθεια δεν θα έκλεινε. Πάντως καλά κάνατε και δεν πηγαίνατε γιατί θα παχαίνατε και θα καταστρέφατε και τα δόντια σας.

ΕΒΡΟΣ

δεν έχω φάει ποτέ, πέφτει λίγο μακριά το μαγαζί, ας πάει στο σταθμό Λαρίσης να περιμένει το τραίνο της ανάπτυξης του τσίπρα...

παστουρμάς

Κάθε φορά που βλέπω μια δουλειά να κλείνει, βλέπω και μερικούς δημοσίους υπαλληλους να χαίρονται με την πρόφαση της φοροδιαφυγής κλπ. Προφανώς δεν καταλαβαίνουν το βάρος που επωμίζεται ένας άνθρωπος όταν κλείνει την δουλειά του. Προφανώς αδιαφορούν. Η λογική ωστόσο λέει ότι αν κλείσουν όλες οι ιδιωτικές δουλειές, θα απολυθούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού θα υπάρχει έλλειψη εσόδων από τους φόρους. Όταν συμβεί αυτό -που είναι αναπόφευκτο ότι θα συμβεί- θα ζητήσουν από τους (πρώην) ιδιώτες να τους συμπαρασταθούν;

Θεός

Αν και φοιτητής της νομικής Αθηνών στην οποία πέρασα από τους πρώτους και στην οποία περνάω όλα τα μαθήματα με υψηλούς βαθμους και οι εργασίες μου είναι εξαιρετικές και είμαι δεινος ρητορας και ομορφοπαιδο και με γουστάρουν οι περισσότερες από τη σχολη και γενικά οι γυναίκες μικρές μεγάλες μου χουν αδυναμία με ποθουν, σαν φοιτητής της νομικής Αθηνών λοιπόν που είναι λίγο πιο πέρα από το συγκεκριμένο μαγαζί έχω να πω ότι έχω πάει και έχω φάει αλλά δε θυμάμαι αν μου άρεσαν οι λουκουμαδες γιατί είχα το μυαλό μου στις γυναίκες που ήταν μαζί μου οι οποίες ως συνήθως δε με άφηναν σε ησυχία

Κατερίνα

Μακάρι να ήταν και άλλοι σαν και σενα

Μελπομένη 19χρονη- 1.75 & 53 kg

Πότε θα βρεθούμε αγορίνα μου να μου μάθεις την ρητορική ? Τα υπόλοιπα φανερά προσόντα σου δεν μενδιαφέρουν καθόλου , μόνο τα κρυφά .

εεεΕΕ...θΕΕ...

Εκεί στην Νομική μάλλον δεν σας μαθαίνουν τόνους, τελείες και κόμμα ε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης