Δεκτή (κατά το ήμισυ) τροπολογία του ΚΚΕ για να θεωρείται βλαπτική μεταβολή η καθυστέρηση δεδουλευμένων

Δεκτή (κατά το ήμισυ) τροπολογία του ΚΚΕ για να θεωρείται βλαπτική μεταβολή η καθυστέρηση δεδουλευμένων

Μετά τον σάλο που ξέσπασε με την απόφαση του Αρείου Πάγου

Δεκτή (κατά το ήμισυ) τροπολογία του ΚΚΕ για να θεωρείται βλαπτική μεταβολή η καθυστέρηση δεδουλευμένων
Να θεωρείται «μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης», προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ και έκαναν δεκτή για να τεθεί προς ψήφιση οι υπουργοί κ.κ. Νίκος Παππάς και Έφη Αχτσιόγλου.
 
Στόχος είναι να προστατευτούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που παραμένουν εγκλωβισμένοι επειδή ο νόμος 2112 του 1920 δεν ορίζει ως βλαπτική μεταβολή την μη καταβολή δεδουλευμένων. Αυτό είχε ως συνέπεια, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια (και πολύ πριν τα Μνημόνια και την κρίση) ο Άρειος Πάγος να εκδίδει αποφάσεις, όπως πρόσφατα, που δεν δικαιώνουν τους απλήρωτους εργαζόμενους αλλά τους κακοπληρωτές εργοδότες.
 
Αν συναινέσει η Βουλή και η πρόταση νόμου υπερψηφιστεί, το νομοθετικό σώμα θα συμπληρώσει τις διατάξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων για μακρύ χρονικό διάστημα, «συνιστά βλαπτική μεταβολή» των όρων εργασίας των εργαζομένων, με συνέπεια να μπορούν και εκείνοι να προβούν σε ενέργειες όπως η επίσχεση εργασίας, αντί να παραμένουν σε διαρκή ομηρία.
 
Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη απόφαση που (όχι για πρώτη φορά πάντως) ειχε εκδώσει ο Άρειος Πάγος, είχε προκαλέσει «πολλάκις» επιθέσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της δικαιοσύνης. Μετά από ένα μήνα φραστικών αντεγκλήσεων όμως, το σώμα των βουλευτών καλείται να λάβει θέση και, ως νομοθέτης που είναι, να διορθώσει το νομικό «κενό» το οποίο αποκάλυψαν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου –και που σε άλλες εποχές δεν απασχολούσαν τόσο έντονα όσο σήμερα που το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει γιγαντωθεί.

Η ευεργετική για τους απλήρωτους εργαζομένους διάταξη που κατέθεσε το ΚΚΕ ορίζει ότι:
«Στο άρθρο 7 του Ν. 2112/1920, όπως αυτό ισχύει μετά την προσθήκη του δεύτερου εδαφίου αυτού, δυνάμει του άρθρου 5 του Ν.4558/1930, προστίθεται τρίτο εδάφιο που έχει ως εξής: «Επίσης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».
 
Από την άλλη πάντως, η κυβέρνηση, δια των αρμοδίων υπουργών κ.κ. Παππά και Αχτσιόγλου, δεν έκαναν δεκτό το 2ο μέρος της πρότασης του ΚΚΕ, το οποίο προέβλεπε ότι «όποιος δεν καταβάλει εμπρόθεσμα στους απασχολουμένους σε αυτόν τις οφειλόμενες συνεπεία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας πάσης φύσεως αποδοχές», τότε «τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως» με «φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης