Handelsblatt: Ωραία και φθηνά τα εξοχικά στην Ελλάδα

Handelsblatt: Ωραία και φθηνά τα εξοχικά στην Ελλάδα

Η αγορά ακινήτων στο «στόχαστρο» των Γερμανών επενδυτών - Οι ειδικοί επαγγελματίες επιβεβαιώνουν την άνοδο του ενδιαφέροντος 

Ωραία, φθηνά, με ήλιο, παραλίες και καλό φαγητό... Την ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία προσφέρει πλέον ευκαιρίες, «διαφημίζει» ο γερμανικός Τύπος, αναλύοντας εκτενώς την κατάσταση που επικρατεί μετά από 8 χρόνια κρίσης.

Η διαρκής άνοδος του ελληνικού τουρισμού δίνει ώθηση και στην ελληνική αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τις εξοχικές κατοικίες, γράφει σε ανταπόκρισή της από την Ελλάδα η Handelsblatt. Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, «η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στα πάνω της ως τουριστικός προορισμός. Αυτό βοηθά και την αγορά εξοχικών κατοικιών, παρατηρούν κτηματομεσίτες και εργολάβοι». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας του Ντύσελντορφ μίλησε μεταξύ άλλων με τον Γιώργο Πετρά, γεννημένο στη Στουτγάρδη κτηματομεσίτη, ο οποίος «επέστρεψε στην πατρίδα του πατέρα του» στην αρχή της κρίσης, το 2010, για να αναλάβει στη Ρόδο τη διεύθυνση της γερμανικής κτηματομεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers. Λίγο μετά την άφιξή του, «η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η αγορά ακινήτων κατέρρευσε. Όμως μετά από επτά ταραχώδη χρόνια ο Πετράς είναι πεπεισμένος ότι "αφήσαμε την κρίση πίσω μας, κινούμαστε πάλι ανοδικά!"», γράφει η Handelsblatt.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα κινείται για τρίτη κατά σειρά χρονιά προς ένα τουριστικό ρεκόρ, εκτιμώντας ότι αυτό οφείλεται βεβαίως και στις δυσμενείς εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και στις χώρες της βόρειας Αφρικής. Όπως σημειώνεται, από την τουριστική άνοδο στην Ελλάδα «δεν επωφελούνται μόνο οι έλληνες ξενοδόχοι και εστιάτορες. "Και η αγορά της δεύτερης κατοικίας παίρνει νέα ώθηση χάρη στον τουρισμό", λέει ο κτηματομεσίτης Γιώργος Πετράς. Το γεγονός ότι η Αθήνα μπόρεσε να εκδώσει ξανά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ένα ομόλογο στην κεφαλαιαγορά, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ακόμη ένα δείγμα για το ξεκίνημα μιας ανάκαμψης. Ο κτηματομεσίτης είχε στο πρώτο μισό του 2017 60% μεγαλύτερη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. "Η εμπιστοσύνη επιστρέφει", πιστεύει ο Πετράς».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «το ότι η αγορά εξοχικών κατοικιών αρχίζει να "κινείται" και πάλι το δείχνουν και οι αριθμοί της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά κατοικιών αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά περίπου 55%. Αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από μακρά διελκυστίνδα με τους διεθνείς δανειστές, έφτασε σε συμφωνία στα μέσα Ιουνίου και η Ελλάδα έλαβε μια νέα οικονομική ένεση, παίρνουν ανάσα και όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων».

Την αυξανόμενη ζήτηση επιβεβαιώνει και ο Κρίστιαν Σάιρερ, γενικός διευθυντής της εξειδικευμένης σε ελληνικές εξοχικές κατοικίες κτηματομεσιτικής εταιρείας Global Immobilien Service. «Οι γερμανοί ενδιαφερόμενοι εστιάζουν περισσότερο στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική, αλλά και στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα στο Ιόνιο, λέει ο Σάιρερ». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, παρά την άνοδο των τιμών λόγω της αυξανόμενες ζήτησης, οι ελληνικές εξοχικές κατοικίες παραμένουν συγκριτικά προσιτές. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Global Property Guide, «η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για μια υψηλής ποιότητας εξοχική κατοικία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.700 ευρώ». Σύμφωνα με την εταιρεία, η αντίστοιχη τιμή στην Ιταλία είναι 5.800 ευρώ, στην Ισπανία 4.400 και στην Τουρκία 3.000 ευρώ. «Φθηνότερες από την Ελλάδα είναι μόνο η Πορτογαλία με μέσο όρο 2.500 και η Κύπρος με 1.500 ανά τ.μ.».

Γερμανός οικονομολόγος επιμένει: Σωστή μία προσωρινή αποχώρηση από την ευρωζώνη

Υπέρ μιας προσωρινής αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάσσεται ο Γερμανός οικονομολόγος Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος επί σειρά ετών των διευθυντηρίων της Bundesbank και της ΕΚΤ. Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «η ευρωκρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη». Ο Ότμαρ Ίσινγκ ασκεί σφοδρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «εξακολουθεί να εφαρμόζει μια εχθρική προς την ανάπτυξη πολιτική».
Ο γερμανός οικονομολόγος καλεί τους πολιτικούς να εντάξουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες τη δυνατότητα προσωρινής εξόδου από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Όπως εκτιμά, «σε κράτη όπως η Ελλάδα θα έκανε καλό ένα sabbatical (σ.σ. παρατεταμένο διάλειμμα) εκτός νομισματικής ένωσης. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από μαζικές βοήθειες εκ μέρους των υπόλοιπων χωρών και από μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Ακόμη θα πρέπει η επανένταξη στην ευρωζώνη να εξαρτηθεί από τον όρο της εφαρμογής ριζικών μεταρρυθμίσεων», τονίζει ο Ότμαρ Ίσινγκ.

Αφιέρωμα του Spiegel σε Έλληνες επιχειρηματίες στη Γερμανία

Το νέο τεύχος του περιοδικού Spiegel φιλοξενεί ένα αφιέρωμα - συζήτηση με τρεις επιχειρηματίες με καταγωγή από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία, οι οποίοι διατηρούν εστιατόριο στη Γερμανία. Από την κουβέντα, που κινείται μεταξύ άλλων γύρω από τη γερμανική κουζίνα, τις ιδιαιτερότητες των γερμανών πελατών, αλλά και τη σχέση των Γερμανών με τους ξένους, δεν έλειψαν οι αναφορές στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που παρατηρούνται σήμερα. Ο Γιώργος Χρυσίδης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Z στο Βερολίνο, σχολιάζει ότι «παλιότερα τα πράγματα ήταν εύκολα για τον Έλληνα. Είχε καλή φήμη. Ήταν εκείνος που είχε αγωνιστεί ενάντια στη δικτατορία, που είχε απελευθερωθεί από τους τυράννους». Όπως λέει, ο έλληνας εστιάτορας, η εικόνα αυτή έχει στο μεταξύ αλλάξει κάπως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Όπως λέει, από την κρίση και μετά ορισμένοι θεωρούν ότι ξαφνικά ότι όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι. Ο Γιώργος Χρυσίδης συνήθιζε αρχικά να απαντάει σε προκλητικά σχόλια κάποιων πελατών. Ωστόσο, όπως λέει, «στο τέλος έλεγα μόνο: Δεν είμαι Έλληνας, έχω γερμανικό Α.Φ.Μ. και ο υπουργός Οικονομικών μου λέγεται Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Μάλιστα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων περί Grexit ο έλληνας εστιάτορας είχε προσθέσει στο μενού του και το πιάτο «Σόιμπλε».

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Not yet!

Αγαπητοί φίλοι κι εταίροι Γερμανοί, μη βιαστείτε να αγοράσετε εξοχικά/ακίνητα/μαγαζιά/αγροτεμάχια/διαμερίσματα/γραφεία στην Ελλάδα. Σε λίγους μήνες, με τους αναγκαστικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όλοι οι εξαπατημένοι ψηφοφόροι του Μέγα Τιμονιέρη Μαοϊκού Κομμουνιστή της Αριστεράς θα χάσουν την άτυπη κυβερνητική προστασία που απολαμβάνουν, και θα απολέσουν όλα τους τα σπίτια. Τότε θα βρίσκετε διαμερίσματα κι εξοχικά για μονάχα 5.000 ευρώ. Μην έχετε τύψεις για τους αδαείς μπαταχτσήδες ελληναράδες που ξεσπιτώνετε, όλα εδώ πληρώνονται...

Μετανάστης

"περήφανα νειάτα τιμημένα γηρατειά της πατρίδας", ετοιμαστείτε να φωνάξετε με υπερηφάνεια: "κορίτσια ο στόλος".

Λούλης

Δεν συμφέρει η αγορά ακινήτου (ακόμη και αυτοκινήτου), αν πρόκειται να το χρησιμοποιείς για έναν μήνα το χρόνο. Καλύτερα αυτά τα χρήματα να τα επενδύσεις οπουδήποτε αλλού και, με τα κέρδη σου νοίκιασε ένα ακίνητο και ένα αυτοκίνητο για έναν μήνα!

Κώστας

Για ρίξε μια ιδέα για επένδυση!

ελατε

Παρτε κι εσεις κανενα να πληρωσετε κανα ενφια γιατι οι ελληνες γονατισαμε

Νικος

Διάλειμμα από το ευρώ προτείνει ο δήθεν οικονομολόγος. Δηλαδή θεωρεί ότι σήμερα με τα Κάπιταλ κοντρόλ και την επιτροπεία είμαστε ισότιμα μέλη του ευρώ?. Επίσης του διαφεύγει ότι αν φτιάχναμε την οικονομία μας φεύγοντας από το ευρώ δεν θα υπήρχε περίπτωση να επανέλθουμε. Επίπλέον θα δείχναμε τον ορθολογικό δρόμο της εξόδου από την κρίση και στους υπόλοιπους με προβλήματα.

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

"Ο Γιώργος Χρυσίδης συνήθιζε αρχικά να απαντάει σε προκλητικά σχόλια κάποιων πελατών. Ωστόσο, όπως λέει, στο τέλος έλεγα μόνο: Δεν είμαι Έλληνας, έχω γερμανικό Α.Φ.Μ. και ο υπουργός Οικονομικών μου λέγεται Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι Έλληνες πρέπει μέσω καταλάβετε ότι ο Δόκτωρ Σόιμπλε είναι ο ευεργέτης σας που θα μεταρυθμισει με την κυβερνηση Τσίπρα μια χώρα με σιχαμένη και διεφθαρμένη ελιτ. Σύντομα οι Ελληνες θα καταλάβουν οτι ο Σόιμπλε ηταν οτι καλυτερο συνέβη στην Ελλαδα και θα ειναι και γι' αυτους ο αγαπημένος τους υπουργος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sxoleio_samos

Η δασκάλα δέχτηκε αγωγή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου στο Βαθύ της Σάμου, επειδή υπερασπίστηκε την εκπαίδευση προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολείο

76