Δικαιώθηκαν οι 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών από τον Άρειο Πάγο

Δικαιώθηκαν οι 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών από τον Άρειο Πάγο

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν  την αναίρεση που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά της θετικής, για τις καθαρίστριες, απόφαση  του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Δικαιώθηκαν οι 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών από τον  Άρειο Πάγο
Ο  Άρειος Πάγος δικαίωσε την πολυετή δικαστική μάχη των 393 «καθαριστριών» του υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκαν από τις θέσεις τους  στις 16 Σεπτεμβρίου 2013.
          
Οι αρεοπαγίτες με την υπ. αριθμ. 1194/2017 απόφασή τους απέρριψαν  την αναίρεση που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο   στις 20.11.2014 κατά της  θετικής για τις καθαρίστριες απόφαση  του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημόσιο ζητούσε  να ανασταλεί  η υπ΄ αριθμ. 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων καθαρισμού (καθαρίστριες) που απασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών με σύμβαση εξαρτημένης  εργασίας  ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Κλείσιμο
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την επίμαχη απόφαση του είχε κάνει δεκτή την αίτηση των καθαριστριών και αναγνώρισε ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας που τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.

Ακόμη, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μεταξύ των άλλων, είχε κρίνει ότι η κατάσταση σε θέση διαθεσιμότητας των καθαριστηρίων, είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον και η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους προσκρούει στις επιταγές  των άρθρων 5, 22 και 25 του Συντάγματος (κατοχύρωση οικονομικής ελευθερίας, προστασία της εργασίας, κατοχύρωση  της αρχής της αναλογικότητας κ.λπ.)  και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.      
          
Τέλος, οι δικηγόροι  των καθαριστριών  Γιάννης Καρούζος και Ελένη Διονυσοπούλου σε δήλωσή τους αναφέρουν ότι η  απόφαση του Αρείου Πάγου  «σηματοδοτεί νομική και ηθική δικαίωση ενός αγώνα», που   στήριξαν νομικά, ενώ  ταυτόχρονα αποτελεί «μία σημαντική παρακαταθήκη στο νομικό πολιτισμό της χώρας μας και στη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου».


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης