Στο «φως» οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις: Εκτοξεύονται Νομικές-Ιατρικές

Στο «φως» οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις: Εκτοξεύονται Νομικές-Ιατρικές

Περιφερειακά τμήματα των παιδαγωγικών ανεβαίνουν ως και 1.500 μόρια - Μέχρι και 100 μόρια ανεβαίνουν οι ιατρικές σχολές , καταρρέουν οι σχολές οικονομίας - Πιο διαβασμένοι φέτος οι υποψήφιοι, παρά τις «παγίδες» που έκρυβε το σύστημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Στο φως έρχονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2017.

Οι καλές επιδόσεις εκτοξεύουν Νομικές, Ιατρικές, τμήματα ΤΕΙ πολυτεχνικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, ενώ ο υψηλός ανταγωνισμός ανεβάζει τις βάσεις εισαγωγής και στα Παιδαγωγικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», παρά το φετινό «Βατερλώ» στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, οι πολυτεχνικές σχολές που παραμένουν μια σταθερά αγαπημένη επιλογή δεν θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς και φέτος τις διεκδικούν -οι λιγοστοί σε σχέση με πέρσι- υποψήφιοι.

Αντίθετα, οι σχολές όπως τα Οικονομικά και η Πληροφορική επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της αποτυχίας των φετινών υποψηφίων, με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο θα καταγραφεί και η μεγαλύτερη πτώση. 

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης παραθέτει στην εφημερίδα τον πίνακα των εκτιμήσεων για όλες τις σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για τις βάσεις του 2017. «Οι υποψήφιοι φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του συστήματος εισαγωγής, ήταν πιο διαβασμένοι σχετικά με τις παγίδες που έκρυβε το σύστημα.

Ετσι αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν ότι θα εξεταστούν σε πέντε μαθήματα, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές δύο πεδίων. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν δήλωσαν σχολές από ένα ή δύο πεδία και με ποια σειρά. Ετσι έχουμε ακόμη έναν άγνωστο στην εκτίμηση των βάσεων», σημειώνει.


Παραδοσιακές επιλογές

Εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων, ένας σημαντικός παράγοντας για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι και οι επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο. 

Σχολές παραδοσιακές και με πλατιά βάση επιλέγουν οι υποψήφιοι με το βλέμμα στο… μεταπτυχιακό. Συγκεκριμένα, στις πρώτες θέσεις των υποψηφίων βρίσκονται οι ιατρικές σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι νομικές σχολές, τις οποίες επιλέγουν ως πρώτη επιλογή κοντά στους 2.000 υποψηφίους κάθε χρόνο. Παράλληλα, ακολουθούν το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ οι Σχολές Ανθυποπυραγών, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού συγκεντρώνουν παραδοσιακά πολλές προτιμήσεις.

Αρκετές πρώτες προτιμήσεις συγκέντρωσαν επίσης η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα, ενώ από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και στο σύνολο των προτιμήσεων ανά ομάδα σχολών, πολλές προτιμήσεις καταγράφονται στα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας, Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας.

Για το 2017 σημαντική αύξηση στις προτιμήσεις αναμένουμε (σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα των μαθητών που συμβουλεύθηκαν τους συμβούλους σταδιοδρομίας της EMPLOY) στα Τμήματα Χημείας, καθώς και στα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων, τα οποία από τη φετινή χρονιά μπορoύσαν να τα δηλώσουν οι μαθητές και του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου.


ΣΧΟΛΙΑ (17)

Λοκρός

Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ "ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ" ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΣΟΝΑΚΙΑ Η ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΗΤΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΑΝΟΙΚΤΗ, ΑΦΟΥ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ "ΔΕΥΤΕΡΟΚΛΑΣΑΤΩΝ" ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ Ή ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΣΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΟΠΟΙΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΥΠΝΟΝ ΒΑΘΥ ...

ασχετοι

πιο άσχετη ανάλυση δεν έχει υπάρξει!

Έλλη

Όλα αυτά τα συμπεράσματα σχετικά με τις σχολές με βάση ποια δεδομένα τα βγάλατε;;; Από τα στατιστικά των γραπτών των υποψηφίων;;;

το κίνημα της γραβάτας

Υψηλές βάσεις σημαίνει ζήτηση. Ας γίνουν λοιπόν όλοι μηχανικοί δικηγόροι και γιατροί. Μόνο που μετά μη μας τα σπάνε με την ανεργία!!! Οι μισοί θα ζητάνε να την κάνουν για έξω (μέχρι να κορεσθεί και εκεί η κατάσταση) και οι αλοι μισοί θα ζητάνε από την πολιτεία να κάνει κάτι για να βιοποριστούν. Και φυσικά οι σύντεχνοί τους στη βουλή, θα βρούν ένα τρόπο αφού με το ΑΣΕΠ είναι κομματάκι δύσκολο να διορισθούν. ΠΧ ταυτότητα κτιρίου για τους μηχανικούς μας, που με τον περιοδικό έλεγχο ανά 7ετία η 5ετία (και αυτά είναι τρακοσάρια και πεντακοσάρια ανάλογα) Μπορεί κάλλιστα να θεσπιστεί και ταυτότητα νομικής αρτιότητας, γιάτους δικηγόρους μας... θα δώσει τη λύση....Γία προτογενή και δευτερογενή τομέα παραγογής αγαθών και πλούτου ούτε συζήτηση φυσικά...

Ε.ΣΤΑΜΙΡΗΣ

Συμφωνω σε ολα, μια κοινωνια σε κριση αξιων ,επιλογων,αποφασεων.Κοινωνια ωρα μηδεν και τα χειρωτερα επονται.

Οι Πανελληνιες

ειναι μια ολοκληρη βιομηχανια για να βιοποριζονται αδιοριστοι καθηγητες και λοιποι που σχετιζονται με το σπορ και στηριζεται στη νεοελληνικη κουλτουρα που θελει το καθενα να αποκτα πανεπιστημιακη,και ως επι το πλειστον αχρειαστη για τη παραπερα ζωη του,καταρτιση .Το μικροτερο καλο το αποκομιζουν οι μαθητες : αν δεν εισαι μελετηρος καταληγεις σε καποιο ΤΕΙ της κακιας ωρας,που η υπαρξη του δικαιολογειται απο την αναγκη της τοπικης κοινωνιας να βιοποριστει απο τους φοιτητες-τουριστες και που σε οδηγει με μαθηματικη ακριβεια στην ανεργια .Αν εχεις καλους βαθμους και δε κανεις την ιδια δουλεια με τους γονεις σου η δε στοχευεις σε στρατιωτικες σχολες θα πας να παρεις πτυχιο γιατρου ,μηχανικου η δικηγορου που θα μπορεις να το χρησιμοποιησεις μονο σε καποια αλλη χωρα,αν εχεις το κουραγιο και τη τυχη .. Αν εισαι ξυπνιος (η απλα τυχερος) ,δε δινεις Πανελληνιες ,μαθαινεις ενα τεχνικο επαγγελμα (αν θες να ζησεις στη χωρα σου μαλλον κατι που να 'χει σχεση με τουρισμο η γεωργια ) ,βρισκεις και μια καλη κοπελα που να σ'αγαπαει και να την αγαπας ,κανετε παιδακια και ολα ωραια και καλα .Αλλιως οι δοκιμασια των Πανελληνιων δεν ειναι τιποτα μπροστα σ'αυτο που θα ζησεις μετα.Η πραγματικη ζωη δεν ειναι εξετασεις. Επιτυχων πανελληνιων ..

πρώην καθηγητής σου ...

Τα είπες όλα και σωστά. Άριστα 20 στη ζωή ...

Χ.Π.

Εγώ θα γράψω κάτι διαφορετικό που ας το έχουν υπόψιν όλα το παιδιά που μπαίνουν και ίσως αριστεύουν στα πανεπιστήμια... Το αναδημοσιεύω από εφημερίδα της Πάτρας.."Ο Βαγγέλης πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστήμιου, χωρίς άκρες, ήρθε στο Δήμο και με 2 μηνη σύμβαση έκανε τον εργάτη γενικών καθηκόντων. Με ένα αλυσοπρίονο , με ένα χορτοκοπτικό , με μια ψαλίδα ήταν όλη μέρα στον ήλιο , χωρίς κανείς να τον ψάξει , δούλευε ασταμάτητα , αγόγγυστα , αδιαμαρτύρητα , γελαστός και πρόθυμος . Χωρίς μέσα προστασίας , ούτε καν ένα μπουκάλι νερό όταν η θερμοκρασία ήταν πάνω από 35ο c . Ο Βαγγέλης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου δεν κοίταξε ποτέ το ρολόι και φεύγοντας μας είπε και ευχαριστώ. Εμείς τίποτα ....ντροπή σκυφτό κεφάλι ...συγνώμη Βαγγέλη ....". Το άνωτέρω έχει γράψει εγράτης του δήμου, συνάδελφος για 2 μήνες του συμβασιούχου και πτυχιούχου Βαγγέλη.. Συγγνώμη... απ όλους μας... Βαγγέλη για την πατρίδα που σου παραδίδουμε....!!!

Άσωτη γενιά ...

Όσο υπάρχουν Βαγγέληδες και εργάτες που καταλαβαίνουν τον Βαγγέλη μπορούμε να ελπίζουμε ... και εγώ με τη σειρά μου ζητάω συγνώμη από όλους τους Βαγγέληδες ...

Οχι στο έλλαντα

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών!!!Αν δεν έχουν σκοπό να φύγουν εκτός ελλάδας την πάτησαν. Επειδή στο ελλάνατα δεν υπάρχει ανοδική εξέλιξη μιάς και οι θέσεις προισταμένων είναι κατειλλημένες, θα είσαι πάντα ενας απλός υπάλληλος και θα αναγκαστείς, αφού η τεχνολογία αλλάζει κάθε δύο χρόνια(και λιγότερο) να πήζεις διαβάζοντας μέχρι να γίνεις 65 χρονών. Και καλά στα 30 άντε και στα 40 αλλά μετά τα 45 θα φάς καλά(θα μαθαίνεις δυκολότερα) δίνοντας τη μάχη με τους νεότερους που θα απειλούν τη θέση σου, αφού θα μαθαίνουν γρηγορότερα και με λιγότερα χρήματα.

Είσαι λάθος ...

Τράβα να πήξεις γιαούρτι μέχρι τα 80 ...

Εμπνευστής

Έχοντας πλήρη επίγνωση των λεγομένων μου, ήθελα να ήξερα ποιός ανόητος στέλνει το παιδί του στη Νομική χωρίς να έχει στρωμένη δουλειά.

L.N.

Αυτός που θέλει μετά Σχολή Δικαστών...

αμερικανος

τη δουλεια την στρωνεις μονος σου δεν ψαχνεις για στρωμενη δουλεια ελληνα !!!

παραμύθια της Χαλιμάς

Μας έχετε σπάσει τα φρίδια με τις προβλέψεις. Για σεισμούς, για εκλογές, για τον καιρό, για τις πανελλαδικές και για ότι άλλο. Ας κάνουν λίγο υπομονή όσοι ενδιαφέρονται και θα δουν τα πραγματικά αποτελέσματα και όχι τα παραμύθια της Χαλιμάς που διαβάζουμε κάθε τόσο.

ΤΡΑΒΑ ΔΟΥΛΕΨΕ....

ΕΕΕΕ ΑΝ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!!!ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ...ΞΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΛΕΦΤΑ...ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ..ΟΧΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ... ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΛΑΠΤΕ ΛΙΓΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

samothraki_art

Οι υπεύθυνοι διαχείρισης του ΣΑΟΣ και του ΣΑΟΝΗΣΟΣ, που άφησαν το νησί χωρίς πλοίο, καλούνται σε ακρόαση - Αύριο ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης και την λήψη μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού του νησιού

expre-3

Ο Δημήτρης Ασπιώτης το 2012 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 52 ετών για βιασμούς Βρετανίδων στον Κάβο - Για «τέρας του Κάβου» γράφουν βρετανικά ΜΜΕ - «Βγήκα έξω χάρη σε νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης» δηλώνει ο ίδιος

6