Σε νέα δικαστική κρίση το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Σε νέα δικαστική κρίση το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Η Συνεταιριστική Τράπεζα είχε προσφύγει το 2013 στο ΣτΕ κατά της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία είχε αποφανθεί ότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να διασφαλίσει τα επιστρεπτέα κεφάλαια που τις έχουν εμπιστευτεί οι πιστωτές της και οι καταθέτες της

Η 7μελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα έχει τον τελικό λόγο για την  τύχη του κλεισίματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, καθώς σε αυτήν  παραπέμφθηκε   για οριστική κρίση η υπόθεση από την  5μελή  σύνθεση του ίδιου Τμήματος.  
              
Η υπόθεση με την υπ΄αριθμ. 1888/2017 απόφαση παραπέμφθηκε στην αυξημένη σύνθεση του Δ΄ Τμήματος, λόγω σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται
           
Πάντως, η 5μελής σύνθεσης, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Μαρκουλάκη και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε ως αβάσιμους και αόριστους όλους του ισχυρισμούς της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και των 9 μετόχων της.
          
Ειδικότερα, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην κεφαλαιακή επάρκειας, από την  επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της (μάλιστα από το 2011 της είχε ζητηθεί να λάβε τα απαιτούμενα μέτρα για την αποκατάσταση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα ελάχιστα αποδεκτά όρια), η άδεια λειτουργίας της ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, τέθηκε σε ειδική  εκκαθάριση  και διορίστηκε ειδικός εκκαθαριστής, ενώ ταυτόχρονα τα  περιουσιακά  της  στοιχεία πέρασαν  στην Alpha Bank.
          
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος κατέληξε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου,  δεν προσφέρει τα εχέγγυα δηλαδή, ότι δεν δύναται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να διασφαλίσει τα επιστρεπτέα κεφάλαια που τις έχουν εμπιστευτεί οι πιστωτές της και ιδίως οι καταθέτες της.
          
Η Συνεταιριστική Τράπεζα  Δωδεκανήσου και 9 μέτοχοί της το 2013  είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της και η όλη διαδικασία.
          
Τώρα, το Δ΄ Τμήμα αφού απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της εν λόγω Τράπεζας ως αβάσιμους, κ.λπ.,  παρέπεμψε την υπόθεση  στην 7μελή σύνθεση με τον ίδιο εισηγητή λόγω της σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται στην υπόθεση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

και η 7μελής

θα παραπέμψει στην Ολομέλεια, ελπίζοντας πως μέχρι να βγει η απόφαση, οι δικαστές θα έχουν πάρει σύνταξη και οι διάδικοι θα έχουν πεθάνει, αυτή είναι η "δικαιοσύνη" τους, να την χαίρονται (όσο προλαβαίνουν)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4574349

Η διάσκεψη έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού συνεδρίου, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις διακεκριμένων περιβαλλοντικών θεολόγων

3