Πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C

Πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C

Στη χώρα μας ζουν περίπου 130.000 με 160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C, η πλειονότητα των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει, εξ αιτίας της ασυμπτωματικής φύσης της ασθένειας

Πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C
Πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες για την ηπατίτιδα C θα έχουν περίπου 5.500 Έλληνες ασθενείς, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε ο ΕΟΠΥΥ
με τις φαρμακευτικές εταιρίες που διαθέτουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα στο πλαίσιο της  εναρμόνισης  της χώρας μας με την στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.
 
Βάσει πρόσφατων μελετών στη χώρα μας ζουν περίπου 130.000 με 160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C, η πλειονότητα των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει, εξ αιτίας της ασυμπτωματικής φύσης της ασθένειας. Ωστόσο, από αυτούς που το γνωρίζουν, μόλις το περίπου 50% εξ’ αυτών έχει λάβει θεραπεία.
 
Κλείσιμο
Με τη συμφωνία που υπογράφηκε, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται συμφωνία-«σταθμός» από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στα νεώτερης γενιάς  φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C θα έχει πρόσβαση πενταπλάσιος αριθμός ασθενών καθώς επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή.
 
Όπως είχε αναφέρει σε ομιλία του ο υπουργός Υγείας, 
Ανδρέας Ξανθός, με τις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε μεσοσταθμική μείωση 68% στο κόστος της θεραπείας ανά ασθενή.
 
Μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ηπατίτιδας C – ο αριθμός τους ήταν περίπου 1.025 άτομα ετησίως. Με τη συμφωνία εντάσσονται πλέον σε θεραπεία και ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου, περιορίζοντας τον κίνδυνο μετάδοσής της και παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Επιπλέον, η θεραπεία αφορά και ασθενείς με συγκεκριμένες συννοσηρότητες όπως ασθενείς με αιμορροφιλία, θαλασσαιμία, AIDS.
 
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ αναπτύσσει το ηλεκτρονικό Μητρώο της Ηπατίτιδας C, σε μία προσπάθεια διαρκούς ποιοτικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τέλος, αναφέρεται πως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του  ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και για άλλες κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κόστους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης