Εφετείο Αθηνών: Απαγορεύεται η απόλυση μητέρας, εγκύου ή λεχώνας

Εφετείο Αθηνών: Απαγορεύεται η απόλυση μητέρας, εγκύου ή λεχώνας

Ακόμη και αν απασχολείται με άκυρη σύμβαση εργασίας ή αν είναι συμβασιούχος

Απαγορεύεται η απόλυση μητέρας, εγκύου ή λεχώνας, ακόμη και αν απασχολείται με άκυρη σύμβαση εργασίας ή αν είναι συμβασιούχος, σύμφωνα με το Εφετείο Αθηνών το οποίο δικαίωσε μητέρα νεογέννητου τέκνου που απολύθηκε μετά από 5 χρόνια απασχόληση στον ίδιο εργοδότη.
          
Σύμφωνα με τους Εφέτες οι διατάξεις για την προστασία των εγκύων, των λεχώνων και των μητέρων από την απόλυση εφαρμόζονται και σε περίπτωση απασχόλησης της προστατευόμενης εργαζομένης με απλή σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής λόγω ακυρότητας των συμβάσεων που καταρτίσθηκαν μεταξύ αυτής και του εργοδότη της. Ακόμη, η προστασία παρέχεται στην εργαζόμενη έγκυο ανεξάρτητα από την εκ μέρους του εργοδότη γνώση της εγκυμοσύνης της.
          
Ειδικότερα, εργαζόμενη μητέρα κατάθεσε αγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1.10.2005 έως 30.9.2010, εργάστηκε ως υπάλληλος, με αντικείμενο εργασίας το σχεδιασμό και τη συντήρηση ιστοσελίδων για το πρόγραμμα e-learning του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Πανεπιστημίου, με διαδοχικές συμβάσεις έργου.

Πάντως, σύμφωνα με το Εφετείο, οι  συμβάσεις αυτές αποτελούν κατ’ ουσίαν μία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, καθόσον με την εργασία της κάλυπτε πάγιες  και διαρκείς ανάγκες του Πανεπιστημίου, το οποίο στις 30.9.2010 σταμάτησε να αποδέχεται τις υπηρεσίες της, καταγγέλλοντας την σύμβαση εργασίας.
          
Η καταγγελία της σύμβασης, κατά τους ισχυρισμούς της απολυθείσας, ήταν άκυρη, γιατί: 1) δεν έγινε εγγράφως, 2) δεν της καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση, 3) είναι καταχρηστική,   4)   ήταν, τότε, μητέρα νεογέννητου τέκνου, το οποίο απέκτησε στις 19.6.2010, 5) το Πανεπιστήμιο συνέχισε να αποδέχεται τις υπηρεσίες όλων των άλλων συνάδελφων της, μεταξύ των οποίων   και   δύο, με τους οποίους προσλήφθηκαν   την ίδια χρονική περίοδο και 6) επειδή αντιβαίνει στις διατάξεις του άρθρου 15   του ν. 1483/1984 για την προστασία της μητρότητας, κλπ.   
 
Κατά την  δικαστική απόφαση  αποδείχθηκε ότι η εργαζόμενη στις 19.6.2010 απέκτησε τέκνο, γεγονός το οποίο γνώριζε το Πανεπιστήμιο, αφού  της  είχε χορηγήσει   σχετική άδεια και επομένως δεν είχε δικαίωμα να καταγγείλει την εργασιακή σχέση της   πριν την συμπλήρωση έτους από τον τοκετό, δηλαδή πριν από την 19.6.2011.
          
Κατά την υπ΄ αριθμ. 644/2017 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την νομοθεσία (νόμος 1483/1984) για την προστασία των εγκύων, κ.λπ., (που εφαρμόζεται και σε περίπτωση απασχόληση της εγκύου εργαζομένης με βάση απλή σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής λόγω ακυρότητας των  συμβάσεων που καταρτίσθηκαν μεταξύ αυτής και του εργοδότη της), η προστασία  αυτή  παρέχεται στην εργαζόμενη έγκυο   ανεξάρτητα από την εκ μέρους του εργοδότη γνώση της εγκυμοσύνης της.
   
Έτσι, κατέληξε το Εφετείο ότι η  καταγγελία  είναι άκυρη, καθώς έγινε κατά παράβαση του άρθρου 15 παρ. 1 ν. 1483/1984, με συνέπεια το Πανεπιστήμιο να οφείλει στην απολυθείσα τις μηνιαίες αποδοχές της για το χρονικό διάστημα από 1.11.2010 έως 19.6.2011, οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 5.838 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (38)

@εχεις δικιο18/06/201722:04

Σε κόβω για λιγδιάρη μισογύνη μπυροκοιλιά!!!

ΜΗΤΣΟΣ

Δυστυχώς από τη μία έχουμε την ανάγκη της οικογένειας να κάνει παιδιά και από την άλλη την ανάγκη του εργοδότη να γίνεται η δουλειά που πληρώνει. Στην εποχή μας δεν υπάρχει η πολυτέλεια να πληρώνεις κάποιον για να κάθεται και στο τέλος να βγάζεις τη δουλειά εσύ...

ΘΒ

Όλοι οι σχολιαστές σαν χαζοί κρίνετε μια δικαστική απόφαση, που εξέδωσαν άνθρωποι 100 φορές πιο μορφωμένοι από εσάς. Αλλά κανείς δεν μας λέει τη λύση. Να μην κάνουν παιδιά οι γυναίκες; Πώς θ' ανανεωθεί ο πληθυσμός τότε; Ήδη έχουμε τρομερή υπογεννητικότητα. Να μην δουλεύουν οι γυναίκες; Με έναν μισθό 600 ευρώ μπορείτε να θρέψετε μια ολόκληρη οικογένεια; Να απολύονται οι έγκυες ή λεχώνες; Ε, τότε πάλι οι γυναίκες δεν θα κάνουν παιδιά για να μην χάσουν τις δουλειές σας. Άρα κατ' εσάς ποια είναι η πιο ρεαλιστική λύση στην Ελλάδα των 1,3 παιδιών ανά γυναίκα και με μισθούς 600 ευρώ; Όχι μόνο να κρίνετε, αλλά και λύσεις.

Cafe!!!

Εχω ενα φιλαρακο που εχει καφε... μονο πιπινια προσλαβανει μεχρι 25 ετων!!!και μισθο πολυ καλο!!!με το που μου λενε πατρεμενη χωρις παιδια ουτε για πλακα!!!πηγα να του πω εχω μια εμπιστη γυναικα εχει αναγκη για δουλεια...και μου λεει χαζος εισαι ρε...να μεινει εγκυος να την πληρωνω τσαμπα ωξω ρε!!!

...

Ξέρουμε...Όπως έχεις και φίλους που παντρεύτηκαν γυναίκες του ανατολικου μπλοκ και είναι ευτυχισμένοι κτλ!Σε κάθε άρθρο ανάλογα με το θέμα επινοεις και νέα ιστορία!

Τα έγραψα και παρακάτω

αλλά επειδή κάποιοι περνούσαν το σχολείο με ντενεκέδες λάδι γιατί ήταν ντενεκέδες στο μάθημα των Ελληνικών και μισούν τις μητέρες λόγω παιδικών βιωμάτων, τα ξαναλέω: Οι γυναίκες δουλεύουν ως επι το πλείστον γιατί πρέπει να δουλέψουν. Γιατί όσες δεν είχαν οικονομική δύναμη στα χέρια τους, ξέρεις τι έπαθαν και τι παθαίνουν. Χώρια που πλέον αν δεν δουλέψουν θα πεθάνουν οικογενειακώς της πείνας. Το μισελληνικό κράτος ανέκαθεν ήταν ένα κράτος εχθρικό προς την οικογένεια, με πενιχρά επιδόματα και συνθήκες σκλαβιάς. Παιδί σημαίνει αυτόματα πόλεμος νεύρων και απόλυση. Δεν υπάρχει πρόνοια προσωρινής αντικατάστασης της υπαλλήλου, είναι απλά εύκολο να εκδιωχθεί γιατί ο άλλος μετά πρέπει να πληρώνει δύο υπαλλήλους. Εκεί έπρεπε να μεριμνεί το κράτος, όχι ο εργοδότης. Είδικα μετά τον ΓΑΠ που εξαθλίωσε εντελώς τον ιδιωτικό τομέα, τα πράγματα επιδεινώθηκαν τόσο που μεγάλο εργοστάσιο μπισκότων τις βάζει να υπογράψουν οτι όσο ισχύει η σύμβαση δεν θα κυοφορήσουν αλλιώς απολύονται. Έχω δει σε μεγάλο κατάστημα με είδη σπιτιου 8 μηνων έγκυο (!!) να κατεβάζει χαρτοκιβώτια απο ράφια επάνω σε σκαλα! Μου γύρισε το μάτι και πήγα να την βοηθήσω και να καυγαδίσω με τον υπεύθυνο. Η κοπέλα κατάχλωμη μου είπε να μην πω τιποτα γιατί θα την στείλουν. Εγώ φίλε έχω ΤΡΙΑ αγόρια. Η Ελλάδα πρέπει, ΠΡΕΠΕΙ, να κάνει παιδιά,να δωθούν κίνητρα. Αλλά δεν θέλουν Ελληνόπουλα. Θέλουν γύφτους, αλβανούς, μαύρους, πάκια, και όλο το Ισλάμ και τα Βαλκάνια!Τους επιδοτούν ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ! Τα Ελληνόπουλα πρέπει να μην γεννιούνται, μη σου πω να πυροβολούνται κιόλας...

.

Όλοι οι εργένηδες άνδρες ευχαριστούμε την δικαστική εξουσία που με τέτοιες δημοσιοϋπαλληλικές αποφάσεις αυξάνει τις πιθανότητες πρόσληψης ανδρών και ταυτόχρονα μειώνει στο ελάχιστο αυτές των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα. Πλέον προσλαμβάνονται μόνο μερικές νέες και πολύ όμορφες (για ευνόητους λόγους) ή κάποιες μεσόκοπες χωρίς πολλές οικονομικές απαιτήσεις. Για αυτό το λόγο εδώ και χρόνια το ποσοστό των ανέργων νέων γυναικών είναι τετραπλάσιο από αυτό των ανδρών. Περαστικά σας.

efor

Για κάτι τέτοια λοιπόν καλοπερνάνε στα χεράκια μου κάτι τέτοιοι επιχειρηματίες. Γράφε κάθε μέρα όμως ναυάγιο, μην ξεχνιέμαι...

.

Ναυάγιο είσαι εσύ. Εγώ ζω στο εξωτερικό και καλοπερνάω βλάκα.

Όσο...

...είσαι εσύ στο εξωτερικό, άλλο τόσο περπατάει ο Βόλφγκανγκ ρε νούμερο...!

.

Είμαι στο εξωτερικός θες δε θες και ας μη με πιστεύεις!Δε με φτάνεις ούτε στο μικρό μου δακτυλακι!Μάλιστα είμαι παντρεμένος και με μοντέλο της Βικτόρια σικρετ και βγάζω πολλά λεφτά και κάνω παρέα μόνο με πλούσιους και διάσημους!Α και είμαι και πολύ ομορφος και εξυπνος και έχω τεράστια περιουσία και όλοι θέλουν να μου μοιασουν!Εσύ κακομοιρα κάτσε στην Ελλάδα και κοίτα τα χάλια σου

Anti

Μην ξεχάσεις τον ψυχίατρο καημενούλα

Δίκοπο μαχαίρι

Με την ψυχρή λογική μειώνεται ο ανταγωνισμός για τις θέσεις εργασίας. Ίσως κάποιες κοπέλες που έχουν την δυνατότητα οικονομικά να μην δουλέψουν, είναι πιο κοντά στα παιδιά τους, ή προτιμήσουν να κάνουν και άλλο. Οι περισσότερες όμως τίθονται σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας με τρομερές συνέπειες ειδικά για μητέρες. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλαίσιο στήριξης για τις γυναίκες. Αν τα επιδόματα ήταν ανθρώπινα και μπορούσαν να έχουν λεφτά στην τσέπη τους και να συνεισφέρουν, πολλές θα διάλεγαν τατης οικίας τους αντί να τρέχουν σαν είλωτες.Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν πάει στα ύψη, και οι δολοφονίες γυναικών ακόμα πιο πολύ. Με μαθηματική ακρίβεια όποιος φέρνει τα λεφτά στο σπίτι γίνεται αυτόματα θύτης, είτε ο κουβαλητής είναι ο άντρας, είτε η γυναίκα. Συνήθως η μητρότητα και οι πολλαπλές υποχρεώσεις επιδεινώνουν την κατάσταση για τις δεύτερες αλλά γενικά το να έχεις όνειρα, σπουδές,ανάγκες και να μην μπορείς να ανασάνεις οικονομικά είναι τρομερό. Δύσκολο για τον σύζυγο να έχει την ευθύνη συντήρησης ολόκληρης οικογένειας, δύσκολο για την σύζυγο να μην μπορεί να βοηθήσει...

Πολύ ωραία

Πολύ ωραία οπότε δεν προσλαμβάνω ποτέ γυναίκα παντρεμένη ή με παιδιά και αν κάποια υπαλλήλος μου έχει σχέση με κάποιον πάνω από χρόνο απολυετε μήν μας πετάξει και κανένα παιδί και μετά έχω θέμα!!!! Και κατά προτίμηση περνώ άντρες

Λούλης

Όσο δύσκολη θα είναι μια απόλυση, άλλο τόσο δύσκολη θα είναι και μια ανάλογη πρόσληψη! Στο τέλος θα προσλαμβάνονται γυναίκες άνω των 45 ετών, ή θα προσλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο άνδρες! Θα βλέπετε πωλήτριες και σερβιτόρες γιαγιάδες.

Σύστημα Μεξικού

Σε ρωτάνε στα ίσα στη συνένετευξη αν είσαι έγκυος (με γιατρική γνωμάτευση) ή σκοπεύεις να μείνεις έγκυος μέσα στα επόμενα x χρόνια ή y μήνες, και αναλόγως αποφασίζουν αν τους κάνεις και για πόσο καιρό. Απλά τα πράγματα. Νόμιμα και φιλελεύθερα.

@

Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αλλιώς ο υποψήφιος δικαιούται να πει ψέματα, χωρίς καμιά συνέπεια.

Απλά πράματα.

Δεν προσλαμβάνεις ποτέ γυναίκα υπάλληλο.

Στην Αγγλία με το που μένει έγγυος μια γυναίκα

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ να παραιτηθεί ενίοτε κάνοντάς της και το βίο αβίωτο στη δουλειά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

elas151

Οι δράστες, που φορούσαν κράνη από τα οποία δεν διακρίνονταν τα χαρακτηριστικά τους, κατάφεραν να εξουδετερώσουν το θύμα και να αρπάξουν το τσαντάκι που είχε μαζί του